PASTOR: Erik Andreassen er pastor i Oslo Misjonskirke Betlehem.

Oslo Misjonskirke Betlehem: Anbefaler å anerkjenne homofilt samliv

Menighetens ledelse vil gi personer i likekjønnet ekteskap like rettigheter til medlemskap og tjeneste, men ikke til å gifte seg.

Publisert Sist oppdatert

I en e-post tidligere i oktober formidlet ledelsen ønsket om å anerkjenne at et trofast, homofilt forhold kan være forenlig med et liv som Jesu disippel, og heller ikke i seg selv til hinder for medlemskap eller tjeneste.

I samme rapport, som til sammen er på åtte sider, ble menigheten invitert til temakveld med overskriften «Leve sammen».

Der påpeker menigheten at det skal være høyt under taket, uansett hvor de landet til slutt:

«Vi vil også minne om noe vi har sagt ved de to foregående temakveldene: Du trenger ikke endre mening. Det er tvert imot viktig at du er tro mot din egen overbevisning og samvittighet, samtidig som du øver deg på å lytte til de andre med et annet ståsted enn ditt eget.»

Det var Vårt Land som omtalte saken først.

Fryktløs samtale

Til Dagen forklarer hovedpastor Erik Andreassen at menigheten har jobbet med spørsmålet om homofilt samliv i en rekke år, og mer intensivt i halvannet år.

Oslo misjonskirke Betlehems pastorer og styre har ulike meninger om temaet, men så det som viktig å legge fram et tydelig forslag.

– Vi ønsker en åpen samtale som ikke fryktstyrt. Samtidig mener vi det er fruktbart å gi menigheten et forslag som et utgangspunkt for samtalen.

– Kan det ikke oppleves som at ledelsen i praksis har konkludert?

– Jo da, jeg ser at enkelte kan oppleve det slik. Uansett tror jeg menighetens vedtak på sikt vil se annerledes ut enn det opprinnelige forslaget, etter at menigheten har fått god tid til å snakke sammen. Så vil tiden vise om det blir mye eller lite endring.

– Stolt av menigheten

Erik Andreassen mener dokumentet allerede har ført til en rikere samtale i menigheten.

– Før vi sendte dokumentet 10. oktober og den påfølgende temakvelden, hadde vi fått tilbakemelding fra en håndfull medlemmer. I etterkant har vi mottatt en rekke gode og konstruktive tilbakemeldinger. Og det er akkurat det vi ønsker. Forslaget satte i gang prosessen, så skal menigheten i fellesskap fullføre den.

– Hvordan har du opplevd debattklimaet under disse temakveldene?

– Jeg er stolt av menigheten. Jeg synes vi har taklet dette bra så langt, med mange gode innspill.

– Hva skjedde for halvannet år siden som igangsatte prosessen?

– Det var flere faktorer, blant annet at vi gjorde en risikoanalyse i 2020.

Vier ikke homofile

Mer konkret gjorde Oslo misjonskirke Betlehem en SWOT-analyse som skal identifisere og forstå sterke og svake sider og eksterne og interne trusler ved en sammenheng.

– Det var ikke mange ting vi hadde på trussellista, men vi merket oss særlig én som vi kunne gjøre noe med: Konflikt som følge av en teologisk uenighet.

– Da tenkte dere på homofilt samliv?

– Ja, det er nærliggende. Og vi visste av erfaring fra mange sammenhenger at det er en høyst reel trussel og at samtalen kan være krevende. Men vi erkjente at denne trusselen kan vi ta tak i. Så vi ville legge til rette for en så god samtale som mulig, og valgte å heller gå inn i tematikken enn å rømme fra den.

– Betyr forslaget en likestilling mellom heterofile og homofile ekteskap?

– Nei. Det er ekteskapet mellom mann og kvinne vi står for, forkynner og vier. Men så er vårt forslag til menigheten at vi også bør anerkjenne et likekjønnet samliv.

– Vil dere vie homofile par?

– Nei, det ligger ikke inne i forslaget.

Ikke et kompromiss

– Så dette er et kompromiss?

– Nei, forslaget er ikke et kompromiss, men et forslag vi mener står godt på egne bein og som vi kan argumentere for. Så er det ulike syn både i vårt lederskap og i menigheten og så skal vi fremover forsøke å finne en god vei som et bredt flertall av menigheten kan stille seg bak.

AVVENTER VEDTAK: Siri Iversen, generalsekretær i Misjonskirken Norge.

Andreassen forteller at Misjonskirken Norge er informert.

– Vi har hatt en dialog hele veien. Og det er viktig at de får gå de prosessene de har behov for og i det tempoet de trenger. Men for oss var det viktig å ha en åpen samtale i menigheten nå.

Kommenterer ikke uten vedtak

Til Verdinytt bekrefter generalsekretær Siri Iversen i Misjonskirken Norge den pågående dialogen og tilføyer at menigheten må få kjøre denne prosessen i fred og ro.

– De har valgt å ta denne vanskelige samtalen sammen med hele menigheten, men de har ikke vedtatt noe nå. Jeg ønsker derfor ikke å kommentere dette før det er blitt gjort et endelig vedtak.

– Men Lederskapet sier vel at de ønsker å anerkjenne homofilt samliv og anbefaler menigheten å vedta dette i 2023?

– Det er på en måte riktig, men dette er et utgangspunkt som lederskapet har lagt fram for menigheten for at de skal kunne ha en samtale om dette. Hva de vil komme til å vedta, vet vi ikke. Det er en stor menighet med mange meninger. Menigheten er demokratisk oppbygd, så får vi se hva de lander på, sier Siri Iversen til den nystartede nettavisen med tidligere Norge Idag-ansatte.

Powered by Labrador CMS