Oslobiskop skal feire forbud mot konverteringsterapi
Kari Veiteberg blir med som taler når kultur- og likestillingsministeren markerer at Norge får en ny lov på torsdag.
Torsdag 7. desember skal Stortinget behandle lovforslaget fra regjeringen om forbud mot konverteringsterapi.
Loven, som skal forhindre at skeive blir utsatt for konverteringsterapi, har et flertall bak seg i Stortinget. Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, SV, Rødt og Venstre stiller seg alle bak forslaget om et forbud.
Musikk og taler
Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery har dermed grunn til å tro at loven går igjennom og inviterer til feiring på Cesar bar og Café i 16-tiden.
Ifølge pressemeldingen fra Kultur- og likestillingsdepartementet blir det foruten Jaffery også tale ved biskop Kari Veiteberg, leder av Stortingets familie- og kulturkomité Grunde Almeland og Elisabeth Meling i Skeivt Kristent Nettverk.
Tidligere kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen skal også tale på arrangementet som skal vare i underkant av en time og kun er åpent for påmeldte, blant disse pressen.
Tar avstand
Biskop i Oslo bispedømme, Kari Veiteberg begrunner sin deltakelse på feiringen ut fra Den norske kirkes (DNK) høringssvar til lovforslaget om forbud mot konverteringsterapi.
– Det er grunnleggende for DNK at alle mennesker er skapt i Guds bilde med ukrenkelig verdi. På bakgrunn av dette tar vi avstand fra alle forsøk på å endre LHBTIQ+-personers seksualitet og kjønnsidentitet, sier hun til Dagen.
I talen hun skal holde på arrangementet, vil Veiteberg «gratulere alle skeive med loven som er vedtatt».
– Loven er en hilsen til alle som er påført skam for identiteten og seksualiteten sin.
– Det er avgjørende for Den norske kirke å gjøre alt den kan for at skeive kan bli trygge i sin gudstro med alle sider av livet sitt.
Biskopen vil ikke uttale seg om kritikken som har kommet mot lovforslaget.
Har opplevd konverteringsterapi
Elisabeth Meling i Skeivt Kristent Nettverk sier til Dagen at de har vært opptatt av saken og har flere medlemmer som har opplevd konverteringsterapi.
– Vi synes det er en fin ting at kultur- og likestillingsministeren vil markere loven.
– En av pådriverne
Selv takket Meling ja til å holde appell da hun ble spurt fordi det opplevdes som en tillitserklæring i bli regnet som en viktig stemme.
– Vi har vært en av pådriverne for forbudet, sier Meling.
Talen er ikke ferdigskrevet, men Meling vil formidle at det er viktig å gi en sårbar gruppe et vern.
– Det kan bidra til at skeive med religiøs bakgrunn kan kjenne på trygghet.
KrF stemte mot
KrF har landet på å stemme mot lovforslaget.
Leder Olaug Bollestad har tidligere understreket overfor Dagen at «ingen skal oppleve å bli tvunget til å være noe de ikke er», men at lovforslaget griper for langt inn i grunnleggende menneskerettigheter.
— Forslaget griper inn i foreldreretten, ytringsfriheten og trosfriheten. Dette ligner et land jeg ikke vil leve i, sa KrF-lederen.
Personer under 18
KrFs forslag til vedtak så slik ut:
«Stortinget ber regjeringen fremme et lovforslag som forbyr forsøk på å ved tvang endre seksuell orientering hos personer under 18 år. Det må være et presist straffebud som ikke rammer foreldres samtaler og oppfølging av eget barn, tros- og ytringsfriheten, og samtykkekompetentes ønske om veiledning i disse spørsmål».