Over 140 mennesker ble drept under to selvmordsangrep i Jemen fredag. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / NTB scanpix

Over 140 drepte i selvmordsangrep i Jemen

Antall drepte i terroren mot moskeene i Jemens hovedstad Sana har steget til 140, ifølge helsepersonell. Ekstremistgruppen IS har tatt på seg ansvaret for angrepene.

Publisert Sist oppdatert

Minst tre angripere gjennomførte terrorangrepene mot to moskeer i Sana under formiddagsbønnen fredag.

Den ene selvmordsbomberen slo til i en moské sør i hovedstaden. En annen sto ved utgangen og sprengte seg selv i lufta idet mennesker flyktet ut av bygningen. En tredje selvmordsbomber angrep en moské nord i byen.

Den ytterliggående sunnimuslimske opprørsgruppen Den islamske staten (IS) har tatt på seg ansvaret for angrepene.

I en uttalelse på internett advarer Sana-grenen av IS om at bombeangrepene kun er «toppen av isfjellet.».

Det er ifølge nyhetsbyrået AFP første gang at IS har tatt på seg ansvar for angrep i Jemen, som lenge har vært preget av kamper mellom den mektige houthi-militsen og al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP).

Barn blant de drepte

En kilde i helsevesenet opplyser til AFP tallet på døde har steget til 142, mens 351 personer er såret. I tillegg er mange såret, og dødstallet kan dermed stige ytterligere. Bilder viste at flere av de drepte var barn.

Sykehus i Sana har bedt folk som kan gi blod, om å melde seg

– Jeg skulle til å delta i bønnen da jeg hørte den første eksplosjonen. Kort tid etter hørte jeg den andre, sier et øyevitne ved moskeen Badr.

Angrepet fredag er det verste siden en bilbombe tok livet av 40 personer ved et politiakademi i Sana i januar.

Verre enn på flere tiår

Utenriksminister Børge Brende (H) sier situasjonen i Jemen er svært alvorlig.

Summen av det som skjer nå i Jemen, Syria, Irak, Tunisia, Libya, Mali, Nigeria, viser at kompleksiteten i sikkerhetsbildet er verre enn på flere tiår. Det krever en eksepsjonell handlekraft fra verdenssamfunnet å stå sammen og hindre at dette utvikler seg til nye kriger, sier han.

– Det er nå en situasjon i Jemen hvor de ulike grupperingene har støtte utenfra, sier Brende til NTB.

Truer med utryddelse

Moskeene som ble angrepet fredag, brukes hovedsakelig av tilhengere av den sjiamuslimske houthi-militsen.

– Vantro Houthier bør vite at soldatene i Den islamske staten ikke vil hvile før de har utryddet dem, heter det i uttalelsen fra IS.

Den mektige houthi-militsen har, sammen med flere andre mindre militsgrupper, den siste tiden forsøkt å sikre seg kontroll i styringen av landet. Tidligere i år oppløste houthi-militsen nasjonalforsamlingen og dannet et presidentråd. Den ba deretter landets politiske partier om å få på plass en ny regjering.

Samtidig fortsetter harde kamper mellom houti-militsen og AQAP.

Fly beskutt

Samme dag som terrorangrepene, kom det på ny meldinger om at uidentifiserte fly har sluppet bomber over området i byen Aden hvor residensen til president Abd-Rabbu Mansour Hadi ligger, helt sør i landet.

Det var det andre angrepet mot området på to dager, men også denne gangen kom presidenten uskadd fra det, sier kilder tett på presidenten.

Vitner og en av presidentens ansatte opplyste tidligere at luftvernet hadde åpnet ild mot flyene som befant seg over residensen fredag. (©NTB)

Powered by Labrador CMS