Over 2.000 klager etter omstridt Skavlan-intervju
Kringkastingsrådet har mottatt over 2.000 klager etter at Fredrik Skavlan hadde besøk av den sykmeldte Sverigedemokraterna-lederen Jimmie Åkesson. En så kontroversiell politiker måtte få tøffe spørsmål, mener Skavlan.
– Jimmie Åkesson er på vei tilbake til topp-politikken. Og er man Jimmie Åkesson, og på vei tilbake, så er man klar for å få tøffe politiske spørsmål. Det vet han bedre enn noen, sier Fredrik Skavlan til NRK.
Mange har reagert på Skavlans behandling av den snart friskmeldte SD-lederen før helgen. «Aldri mer Skavlan!», er blant reaksjonene etter at Åkesson ble stilt til veggs. Skavlan selv sier han ikke hadde til hensikt å trakassere ham.
– Jeg var forberedt på reaksjonene, men ikke graden av engasjement, sier han til VG i etterkant av det mye omtalte intervjuet.
Se hele TV-intervjuet her:
Les mer om Kringkastingsrådet i faktaboksen øverst til høyre.
Klagestorm
Til nå har Kringkastingsrådet fått inn over 2.000 klager, og det kommer stadig flere.
– Det renner inn hele tiden. Jeg har aldri vært med på å få så mange klager i løpet av mine seks år i Kringkastingsrådet, og jeg tror ikke det har vært så mange noen gang, sier rådssekretær Erik Berg-Hansen til VG og tilføyer:
– Det er kampanjepreget, men det er ekte engasjement, og det er veldig mye.
Berg-Hansen trekker fram «Trekant» og dekningen av Gazakrigen i fjor som noe av det som tidligere har utløst mange klager. Med henholdsvis 200-300 og rundt 100 klager ligger de likevel langt bak Skavlan, som blir tema på Kringkastingsrådets møte 23. april.
Lederen av rådet, Per Edgar Kokkvold, sier til NRK at de nå skal vurdere tidspunktet for intervjuet.
– Var det riktig å invitere en sykmeldt mann – en som åpenbart har hatt problemer og gått på antidepressiver? Det er det Kringkastingsrådet må vurdere, sier han.
Ikke vanlig koseprat
Også i Sverige mener mange at Åkesson ble grillet for hardt.
– Vi har fått rundt 800 klager til Tittarservice, i tillegg til å ha blitt nevnt utallige ganger i sosiale medier. Det er mer enn hva vi ellers får, sier kommunikasjonsdirektør Sabina Rasiwala i SVT.
Akkurat som i Norge, handler kritikken om hvordan intervjuet ble gjennomført, og hvordan den skiller seg fra Skavlans ellers så vanlige koseprat.
Rasiwala mener Åkesson ble gitt tid til å reflektere rundt sin sykdom. Hun legger til at spørsmålene han fikk var av ulik karakter – både undrende og kritiske – og han ble gitt god plass til å svare på dem.
– Vi har en forpliktelse til å kommentere og stille spørsmål ved det som angår oss. De premissene gjelder for alle – også Åkesson. Han er dessuten lederen for Sveriges tredje største parti og medievant, sier Rasiwala.
Ble du opprørt av Skavlan-intervjuet? Bruk kommentarfeltet nedenfor.