Over 500 tilfeller av hatkriminalitet mot kristne
I fjor skjedde fire drap og 14 voldelige personangrep, viser fersk rapport om hatkriminalitet mot kristne i Europa.
Det er den uavhengige organisasjonen Observatory on Intolerance and Discrimination against Christians in Europe (OIDAC) i Wien som lager den årlige rapporten.
Den avslører «minst 500» tilfeller av hatkriminalitet mot kristne. Samtidig sier de at det kan være store mørketall på grunn av manglende rapportering og at hendelsene får lite omtale i media.
OIDAC rapporterer direkte til Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa (OSSE).
Vandalisme
Det store flertallet av registrert hatforbrytelser, omlag 300, dreier seg om hærverk som graffiti, skade på eiendom og skjending av statuer og monumenter.
Den nest hyppigste forbrytelsen, rundt 80 tilfeller, handler om tyveri av kollekt, religiøse gjenstander og kirkeutstyr.
OIDAC dokumenterte også omtrent 60 brannstiftelser eller forsøk på ildspåsettelse.
Observatoriet beklager at det økende antallet av «mindre» hendelser ofte får alvorlige konsekvenser: Flere kirker stenger dørene utenfor tjenestetidene på grunn av sikkerhetshensyn. Dette påvirker spesielt katolske kristne som har bønn i kirken som en integrert del av sin religiøse praksis.
Frankrike og Tyskland
I følge dataene fra OIDACs kartlegging, er Frankrike og Tyskland fortsatt de landene med mest hatkriminalitet de siste årene, etterfulgt av Italia, Polen, Storbritannia og Spania.
Likevel har vi de siste tre årene begynt å registrere flere saker i andre land, som Østerrike, Belgia, Slovakia, Slovenia, Hellas og Sveits.
Religionsfrihet
I årets rapport er det satt fokus på tre hovedtrender innen intoleranse mot kristne i Europa: Antikristne hatforbrytelser, selvsensur og negative stereotyper, samt behandling av kristne i media.
Rapporten diskuterer også andre former for diskriminering gjennom lovgivning og manglende kompetanse hos myndighetene når det gjelder saker som berører religion og religionsfrihet.
I 2021-rapporten blir det også rettet oppmerksomhet mot det som betegnes som «uforholdsmessige Covid-19-regler for kirker».
Avdekker drivkreftene
Administrerende direktør for OIDAC, Madeleine Enzlberger, forteller at de prøver å analysere kildene til intoleranse og diskriminering av kristne. Slik prøver de å avdekke drivkreftene bak intoleransen i samfunnet vårt.
– Arbeidet vårt har som mål å gi helhetlige svar. Vi dokumenterer både tegn på sosial intoleranse og problematisk lovgivning på nasjonalt eller internasjonalt nivå.
– Toleranse og respekt bør garanteres for alle grupper i samfunnet. Derfor understreker vi at religionsfrihet er viktig, ikke bare for kristne, men også for ikke-troende, uttaler Enzlberger i en pressemelding.
Farlig utvikling
Organisasjonen understreker i rapporten at selv om de fleste tilfellene av hærverk er rettet mot bygninger eller kirker og ikke mot mennesker, er hatkriminalitet farlig.
– Meldinger tagget på kirker og krenkelser av hellige symboler viser hat rettet mot kristne. Slike hatforbrytelser sender et budskap som påvirker og truer en hel gruppe mennesker.
– Hvis allmennheten ikke fordømmer disse handlingene, blir avvisning av kristne normalisert. Det kan føre til at vold blir mer vanlig. Terskelen for å handle, gjennom for eksempel drapstrusler og fornærmelser, blir lavere. Slike trusler og fornærmelser utgjør 10 prosent av tilfellene dokumentert av OIDAC i 2021.
– Det er allerede bekymringsfulle tall, understreker observatoriet i Wien.
.