PÅ REKKE: Omtrent 450 personer sto på rekke og rad fra Egertorget til Slottet for å demonstrere mot det moderne slaveriet. FOTO: Malene Bjørgaas

Over 800 samler seg i kampen mot moderne slaveri

450 personer sto med «Not for sale» plakat i Karl Johan. Rundt 800 totalt var på arrangementet Frihet 14 i spikersuppa i Oslo sentrum.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg trodde at slaveriet ble opphevet i 1865, åpner Egil Svartdahl med å si i sin apell i Spikersuppa i Oslo sentum.

Det har aldri vært flere som lever under slavelignende forhold. Det er flere i dag enn det totale antallet som ble tatt fra Afrika i hele perioden den transatlantiske slavehandelen varte. Det er 27 millioner moderne slaver i det 21 århundre.

Hva vil våre barn og barnebarn spørre oss om hvis vi ikke reiser oss mot denne urettferdigheten? Hvorfor gjorde ikke politikerne mer? Hvorfor gjorde ikke kirka mer? Dette er budskapet som blir forkynt fra scenen ved Spikersuppa under en timeslange apellsamlingen mot det moderne slaveriet.

Frihet 14 er en del av arbeidet A21 Campaign jobber med. I tillegg til å ha organisert behandling og hjelp til mennesker som reddes ut ifra slavehandelen, jobber de aktivt med bevisstgjøring.

Omkring 450 mennesker stilte opp i Karl Johan i rekke fra Egertorget til Slottet mens de holdt en plakat hvor det sto «Not for sale». Vi er ikke til salgs, ikke til prostitusjon, ikke til håpløse arbeidsvilkår, og ikke til illegalt organ-salg.

Tidligere har Dagen skrevet om Knut Arild Hareide som støtter markeringen.

30 dommer

Rudolf Christoffersen, politiadvokat i Hordaland, er en av dem som har tatt opp kampen. Han forteller at siden 2006 har det vært 30 rettskraftige dommer mot menneskehandel, hvorav halvparten har vært i Bergen. Likevel er det flere som blir dømt for narkotikahandel på en uke enn det som er dømt for menneskehandel.

– Menneskahandel er en av verdens mest kyniske og hjerteløse former for kriminalitet og det rammer de mest sårbare og ressurssvake menneskene. På verdensbasis er 40% av dem barn, forteller Christoffersen. Ofrene er som regel utenlandske, og er redde for å ta kontakt med politi og hjelpeapparat. De er redde for å bli straffet og utvist.

– Vi ser ikke kriminaliteten fordi vi ikke har tilstrekkelig kompetanse, mener Christoffersen.

27 millioner er bare et tall

Kyra Gordon fra USA jobber som direktør for A21 Campaign i Ukraina. Sammen med Julia Sachenko er de i Norge for å gi en apell. Gordon forklarer at det som driver folk inn i menneskehandel er håp. Håpet om et bedre liv, men at de blir lurt. 27 millioner er bare et tall, men Natalia kan gi en av dem et ansikt.

Natalia trodde hun skulle på date. Mens hun var på toalettet puttet han noe i kaffen, og hun ble kidnappet med over grensen til hellas. Hun ble voldtatt og slått før hun omsider ble hevet ut på gaten som prostituert. Natalie er en av mange, men en av få som har kommer seg ut og inn i et av husene som A21 Campaign driver i Hellas, Ukraina og Bulgaria.

En bevegelse

– Det er en lang vei å gå. I første omgang er det viktig at politiet og hjelpeapparat er bevisst på hvordan situasjonen er, mener Christoffersen. Han forteller at det er et godt organisert nettverk som står bak og at bakmennene som regel ikke bor i landet slavene sendes til. Norge som er et mottaker land har derfor ikke mage bakmenn, men flere som er tilknyttet industrien.

– Her ser vi konturene av en bevegelse av kristne og andre som reiser seg mot slaveriet, avslutter Svartdahl til applaus fra publikum.

Les utvidet sak med intervju av Kyra Gordon i avisen.

Powered by Labrador CMS