Over tusen mennesker på kristen byfest: – Bygger relasjoner til lokalsamfunnet
Pastor og initiativtaker forteller at menigheten har «kjent seg utfordret av de første kristne».
Basert på et ønske om å «lage en god dag» for familier i området, har ansatte og frivillige i Norkirken Molde, Acta Møre og NLM-forsamlingen Molde misjonsforsamling gått sammen om arrangementet «Familiefest».
Også idrettslag og næringslivsaktører bidro på ulike måter i byfesten som ble gjennomført 9. juni.
De leide Molde idrettspark og tilhørende bygninger.
– Som kristne blir man beskyldt for å ha en agenda, men her vil vi faktisk bare gjøre noe godt – fordi det er godt. Det er godhet for godhets skyld. Vi vil gi folk noe de kan sette pris på samtidig som vi formidler gode familieverdier, sier Norkirken-pastor Odd Magnus Venås.
Vanskelig å fastslå
Når Dagen snakker med Venås etter arrangementet, er han entusiastisk.
– Dette gikk over all forventning. 1.600 pølser med brød gikk unna lenge før opplegget var ferdig, det var masse folk over alt, god stemning og veldig stor variasjon i hvem som kom
Han anslår at det var «opp mot 1.500 personer» som var innom.
– Det er vanskelig å fastslå. Vi har ingen offisielle tall på det.
Til tross for det dårlige været kom mange familier, både på familieshow og på opplegget i etterkant.
Mange kirkefremmede
Arrangementet hadde et eget opplegg for «solsikkebarn», med tilpasset aktivitetsprogram i forkant av familieshowet.
Venås forteller at de når frem til mange innvandrere – og kirkefremmede.
– Vi har ganske god kontroll på hvem som er kirkegjengere, så jeg vil anslå at mellom 70 og 80 prosent er kirkefremmede.
– Hvem betaler for gildet?
– Det gjør vi i stor grad selv. For oss er det en stor glede å få bidra inn til byen på denne måten, også i det økonomiske, sier Venås.
Godhetsinstrumenter
Gjennom mange år, har de kristne aktørene bygget opp en del «godhetsinstrumenter», som de kaller det. Eksempler er hoppeslott-park og sukkerspinn- og popkornmaskin.
Nærmere 100 frivillige var i sving. De fleste var fra menighetene, men også noen fra idrettslaget. I år bidro også et team fra Bibelskolen i Trondheim.
– Gøy at vi som menighet er med på å treffe på en god måte med å spre godhet og se hvor godt det blir tatt imot av befolkningen.
«Bedre rykte»
Familiefest-konseptet begynte i 2017. Siden den gang har alt vært gratis for deltakerne; både mat, aktiviteter og underholdning.
– Her får vi bygget relasjoner ut i samfunnet på en veldig god måte. Folk som ikke går i kirken, kan fort kjenne oss igjen og forbinde oss med Familiefest. Det gir oss et godt utgangspunkt i fortsettelsen, sier Venås.
Han forteller at hans menighet har «kjent seg utfordret av de første kristne».
– De kristne i Apostlenes gjerninger var godt likt fordi de gjorde gode ting. Det kjenner vi oss utfordret av, og det vil vi strekke oss mot, sier Venås avslutningsvis.