– Øverland skader ikke kristendommen

Dagen var sterkt kritisk til Arnulf Øverland og hans foredrag om kristendommen som en landeplage. Men avisen trodde ikke at Øverland kunne skade den kristne tro i Norge.

Publisert Sist oppdatert

I slutten av januar 1933 holdt forfatteren Arnulf Øverland et foredrag i Studentersamfunnet i Oslo der han karakteriserte kristendommen som «den tiende landeplage». Bakgrunnen var striden om det omstridte skuespillet «Guds grønne enger».

Angrep på kristenfolket

I foredraget kom Øverland med kraftige angrep på kristenfolket som han mente hadde for stor makt, særlig når det gjaldt barna.

Blant annet uttalte han følgende: «Barna går på skole, og der lærer de bibelhistorie og salmevers og katekismus, og det ødelegger deres forstand.»

Øverland gikk også til felts mot Ole Hallesbys «Sedelære». Men spesielt ble reaksjonene sterke i det Øverland karakteriserte nattverden som «en vemmelig, kannibalsk magi».

Dette første til at professor Ole Hallesby ved Menighetsfakultetet politianmeldte Øverland for gudsbespottelse. Riksadvokaten reiste tiltale mot forfatteren etter blasfemiparagrafen. I lagmannsretten ble imidlertid Øverland frifunnet.

– Fordømmer

28. mars 1933 slo Dagen-redaktøren fast at «det blir ikke kirkens skade at norske domstoler tillater ateistene å gå over grensen».

Om Øverlands foredrag skrev han videre:

«Det kan trygt konstateres at den saklige skade foredraget kan tilføye kirken eller kristendommen er lik null. Bortsett fra råhetene og blasfemien er det uten en eneste nyanse. Det fordømmer kristendommen uten en eneste reservasjon og uten et forsøk på å forstå. Ikke bare dogmene, men også moralen, hvis særgenhet ifølge Øverland er dens sadisme og masochisme (to former for perversitet). Dette er med andre ord ingen vurdering, ikke noe forsøk på vurdering engang, det er en rasende pamflett.»

Dagen-redaktøren tar også for seg de sakkyndige i rettssaken mot Øverland, en professor i religionshistorie og en professor i psykologi. Deres argumentasjoner har han ikke mye til overs for.

«Sorg, harme og motbydelighet tør være naturlige reaksjoner hos sunne lesere av rettsreferatene», skrev han.

Powered by Labrador CMS