Overlevde utryddelsesleirene, men så ble Boris (96) drept av russiske bomber
Han slapp levende fra Buchenwald og Bergen Belsen, men døde da boligblokken hans ble angrepet.
Boris Romantschenko var visepresident i en forening for overlevende fra konsentrasjonsleiren Buchenwald og kjent for utrettelig arbeid for at nazistenes ugjerninger ikke skal bli glemt.
Romantschenko var ifølge BBC og flere andre nyhetsmedier født i 1926. Som 16-åring ble han tatt av nazistene under invasjonen i Sovjet og deportert til Tyskland. Her ble han satt til hardt arbeid, skriver The Buchenwald and Mittelbau-Dora Memorials Foundation i et minneord.
Prøvde å rømme
Etter et mislykket rømningsforsøk ble han i 1943 sendt til Buchenwald, hvor 56 545 mennesker ble myrdet før leiren ble frigjort av allierte styrker i 1945.
Han tilbrakte også en tid i leiren Mittelabau-Dora og i de beryktede Bergen Belsen- og Peenebnmünde-leirene.
– Boligblokken angrepet
Romantschenko skal ha blitt drept under et russisk angrep mot Kharkiv sist fredag, der blokken han bodde i ble rammet av bomber fra Putins invasjonsstyrke. Politiet i byen opplyste at en ni år gammel gutt ble drept i samme angrepet. Ukrainske myndigheter opplyser at minst 500 sivile er drept i Kharkiv siden krigen begynte for fire uker siden.
– Sørger over tapet
Stiftelsen kunngjorde nyheten om hans bortgang etter å ha blitt informert av hans familie. De sier han hadde «hadde arbeidet intenst for minnet om naziforbrytelsene».
– Vi sørger over tapet av en nær venn. Vi ønsker at hans sønn og barnebarn, som brakte oss de sørgelige nyhetene, får styrke i disse vanskelige tidene, heter det i en uttalelse fra stiftelsen.
– Avnazifisere Ukraina
Romantschenkos død kommer tre uker etter at president Putin forsvarte sin invasjon med å fortelle at målet var å «avnazifisere Ukraina». Vestlige leder har avfeid påstanden, blant annet med henvisning til at landets president Volodymyr Zelenskyj (44) er av jødisk avstamming.
Tilbake til Buchenwald
Romantschenko, som ikke var jøde, reiste i 2012 tilbake til Buchenwald for å delta i markeringene på 67-årsdagen for frigjøringen av leiren. I sin tale siterte han løftet gitt av overlevende om å arbeide for «en ny verden der fred og frihet hersker».
Oppretter hjelpenettverk
«Boris Romantschenkos forferdelige død viser hvor truende krigen i Ukraina er for de overlevende i konsentrasjonsleiren. Sammen med 30 andre minnesmerker har Buchenwald og Mittelbau-Dora Memorials Foundation opprettet et hjelpenettverk for tidligere ofre for nazistenes forfølgelse i Ukraina. Medisiner og mat skal organiseres med donasjoner. I tillegg skal det organiseres praktisk hjelp til rømte konsentrasjonsleir-overlevende,» skriver stiftelsen i minneordet.