Øyner håp om at britene dropper forbud mot konverterings-terapi
Kilder tett på regjeringen hevder at den prestisjetunge saken er blitt en juridisk nøtt.
I juli varslet den konservative regjeringen i Storbritannia at et forslag om forbud mot såkalt konverteringsterapi ville komme i november.
Flere større medier melder nå at dette ikke vil skje. Noen mener at saken er blitt så juridisk komplisert at det aldri vil komme noe forslag.
Ifølge flere aviser strever statsminister Rishi Sunak og hans regjeringskollegaer med å finne formuleringer som holder vann politisk og juridisk.
– Klarer ikke å bestemme seg
Paul Brand, redaktør i ITV News, skrev på X (tidligere Twitter) sist uke:
«Når vi snakker med kilder i alle leire i kveld, er lovforbudet dødt. Bare et spørsmål om tid før regjeringen innrømmer det.»
Avisen The Telegraph siterer det de omtaler som kilder tett på regjeringen. De sier at regjeringen har kjørt seg fast og ikke kan bestemme seg for hvordan de skal ta saken videre.
– Løftebrudd
De siste dagers nyheter fra London blir mottatt med alt fra dyp skuffelse til håp om at hele saken vil renne ut i sand. Landets kirkefolk er dypt splittet i synet på om et forbud er veien å gå.
Biskopen av Buckingham, Alan Wilson, anklager regjeringen for løftebrudd, og han har støtte fra en rekke andre biskoper i statskirken, Church of England.
– Det er på tide å stanse denne uetiske, skadelige og virkningsløse praksisen som har vært fordømt av religiøse ledere og av medisinske, psykiatriske, psykologiske og helsefaglige yrkesutøvere over hele verden, heter det i et brev som flere biskoper sluttet seg til i sommer.
– Hvordan skal vi noen gang stole på dem igjen, sier et lekt medlem av generalsynoden i Church of England ifølge Church Times.
– Kan ikke innføres
På den andre siden finnes det sterke krefter som mener at regjeringen bør tenke seg grundig om før den lanserer sitt varslede forslag. Som i Norge mener kritikerne at et forbud er et sterkt anslag mot religionsfriheten.
I fjor kom initiativet The Greater Love Declaration, angivelig med støtte fra over 1500 prester og pastorer fra ulike kirkesamfunn. De står for et klassisk kristent syn på seksualitet og samliv og mener at et forbud ikke kan innføres «i et liberalt demokrati, spesielt ikke et som er bygget på en kristen forfatning slik tilfellet er i Storbritannia.»
Deres opprop var ifølge Church Times usignert og blir som ventet slaktet av meningsmotstandere som hevder det er forfattet av kristne uten kontakt med dagens virkelighet.
– Selv det progressive Sverige
James Mildred i den kristne tankesmien Care mener at regjeringen bør tenke seg nøye om før den lanserer sitt utkast til forbud.
Han viser til en sak i den australske delstaten Victoria, der konverteringsterapi er forbudt. Mildred skriver at delstatsregjeringen i realiteten har nedlagt forbud mot bønner som «snakker om at en person trenger å angre».
Mildred viser også til Sverige, hvor LHBT-bevegelsen tradisjonelt står sterkt, men hvor regjeringen ennå ikke har kommet med et forslag til lovforbud.
– Selv det progressive Sverige tar seg tid og kommer kanskje ikke til å få et forbud, antyder Mildred.
– Det verste vi kan gjøre
Han håper i det lengste at et forbud bare vil ramme aktiviteter som påviselig er «medisinsk og vitenskapelig skadelig»:
– Om det kommer et forbud i dette parlamentet eller ikke, må utgangspunktet vårt være det samme. Det nye testamente forbyr kristne å skade andre. Vi skal elske vår neste som oss selv. Men det er ikke skadelig å dele de gode nyhetene om Herren Jesu og Guds gode historie om identitet og seksualitet. Det verste vi kan gjøre er å tie om disse sakene, selv før et slikt forbud kan bli innført.
Snart høring i Norge
Flere land har innført forbud mot konverteringsterapi, mens andre nøler. I Norge la regjeringen fram sitt forslag om forbud 16. juni.
Det ligger nå til behandling i Stortingets familie- og kulturkomité. En høring om saken er planlagt 29. september.
– Endelig. Konverteringsterapi er en uakseptabel innblanding i folks seksuelle orientering og kjønnsidentitet, som ødelegger liv – nå blir det endelig forbudt, sa daværende kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) da forslaget ble lagt fram.