LEDER: Øystein Gjerme, leder av Pinsebevegelsen i Norge.

Øystein Gjerme: – Lei meg for at det endte på denne måten

Nå vil pinsebevegelsen legge til rette for at alle kan få snakke ut om sine opplevelser i Hillsong.

Publisert Sist oppdatert

Øystein Gjerme er leder i Pinsebevegelsens lederråd og dermed øverste leder i bevegelsen i Norge, som Hillsong er en del av. Han er selv pastor i Salt i Bergen.

Onsdag kom nyheten om at Brit og Jostein Krogedal trekker seg som hovedpastorer i Hillsong Norway, et nettverk av menigheter de har vært med å bygge opp. Bakgrunnen er en kartlegging blant ansatte som viste at de ikke hadde den nødvendige støtten til å fortsette. De valgte selv å trekke seg.

– Aldri godt at en hovedpastor må trekke seg

– Først og fremst vil jeg si at det er veldig lei situasjon for alle parter. Det er aldri godt at en hovedpastor må trekke seg fra jobben sin, sier Gjerme og gir både styret og Krogedal ros for å ha vært ryddige.

Da kartleggingen startet for en måned siden, hadde Pinsebevegelsen et statusmøte for å avklare roller med det nye styret i Hillsong. Hillsong er selvstendige menigheter i nettverket av pinsemenigheter, men der lederrådet i Pinsebevegelsen ikke har instruksjonsmyndighet over dem. Derimot er Hillsong forpliktet på båndene til de internasjonale Hillsong-menighetene.

– Vi har ikke vært involvert i kartleggingen, sier Gjerme.

– Vi har støttet menighetslederne i det pastorale arbeidet. Jeg har hatt et oppmuntrende stabsmøte med dem, og Egil Svartdahl har møtt staben og forkynt i Oslo. Jeg skal preke hos dem neste helg. Vi har gjort det vi kan fra pinsebevegelsen, sier Gjerme.

Egil Svartdahl er tidligere frontfigur for pinsebevegelsen i Norge og en folkekjær tv-pastor gjennom TV2.

– Lei meg for at det endte sånn

– Jeg må si at jeg er lei meg for at det endte på denne måten for Brit og Jostein, sier Gjerme.

– Jeg har lyst å uttrykke en stor honnør for den prisen de har betalt siden 2003. Jostein sluttet i godt betalt jobb og tok sjansen på å bygge menighet. Han har rekruttert unge ledere, fulgt dem opp og jobbet hardt. Ingen må glemme den risikoviljen han har vist i en slik situasjon. Gründerens kraft har dessverre noen slagsider, som man muligens finner i rapporten, sier Gjerme, som selv ikke har lest rapporten fra kartleggingen.

I fjor ble det kjent at Jostein Krogedal hadde fått 16 varsler mot seg for lederstilen. Innholdet i kritikken handler om at Krogedal skal ha oppført seg ufint og nedsettende, at han skal ha brukt hersketeknikker og vært manipulerende. Dette skal ha skapt en fryktkultur i bevegelsen, ifølge varslerne.

Krogedal gikk selv ut og beklaget sin lederstil i et intervju i Dagen i januar i fjor.

Pastoren skulle få en tilbaketrukket rolle mens varslene ble behandlet. Etter noen få måneder var han tilbake uten forvarsel.

Behandlingen av varslene skal ha ført til reaksjoner hos mange i Hillsong.

– Tydeligvis gått for langt

Så har det utad vært rolig i Hillsong frem til en rekke pastorer og ledende frivillige har gått av i høst.

– Når så mange melder fra at man strever med arbeidsforholdet sitt, er det en alvorlig sak som styret selvfølgelig må ta til etterretning og ta ansvar for, sier Gjerme.

– Kunne dette endt annerledes hvis det hadde blitt grepet inn før?

– Det har jeg ingen kommentar til. Linjene i HIllsong er slik som de er. I denne situasjonen er det tydeligvis gått så langt før det fikk denne leie konklusjonen.

– Begynne å bygge nedenfra

– Hvordan skal Hillsong klare å komme seg videre?

– Det finnes kompetente ledere som må aksle ansvaret. Det er en stor jobb å holde sammen åtte ulike lokasjoner i Norge. Det er klart at der har Josteins evne til å være visjonær væt avgjørende. Jeg håper at Hillsong begynner lokalt, slik at den enkelte leder og menighetsmedlemmer blir hørt.Man må begynne nedenfra og ikke ovenfra i denne situasjonen. Det er klokt og i tråd med norsk menighetsliv, som er forankret lokalt.

– Er du bekymret for at brente barn nå forlater menighetene og ikke kommer tilbake?

– Menighetskonflikter kan sette varige spor. Vi har snakket om at her skal vi alle bidra med samtaler og debriefing med folk. Det viktigste for oss er at alle som ønsker å tilhøre en menighet skal få snakke sant om sine opplevelser, og bevege seg videre på en positiv måte. De som ikke ønsker å gjøre i Hillsong, skal forhåpentligvis få gjøre det et annet sted i pinsebevegelsen. Vi har ingen å miste. Vi kommer til å gjøre noen initiativ for å sørge for at folk får snakket sammen. Vi skal sørge for at noen ansvarlige voksne kristne, gjerne fra en annen menighetssammenheng, skal bidrar til å håndtere tapsopplevelsen eller konflikten de har vært i.

Håpet er at en debrief-samtale skal gjøre veien tilbake til menighetsliv kortere for de som har forlatt Hillsong.

Powered by Labrador CMS