Øyvind Åslands advokat mener Bjuland har brutt taushetsavtalen
For første gang kan Dagen gjengi deler av innholdet i taushetsavtalen mellom Åsland og hovedstyret.
I forrige uke ble det kjent at generalsekretær Øyvind Åsland er ferdig i Misjonssambandet.
Samtidig ble det informert om at Åsland og hovedstyret har signert en taushetsavtale som hindrer partene å uttale seg om hvilke samarbeidsproblemer som ledet til avgangen.
Nå kan Dagen for første gang gjøre kjent deler av innholdet i taushetsavtalen som Åsland og hovedstyret skal ha signert.
Dette har de avtalt å si
Etter det Dagen erfarer innebærer avtalen at partene ikke skal omtale hverandre eller andre ansatte i virksomheten negativt. Partene skal også sørge for å skape ro og ivareta omdømmet til både styrets medlemmer, organisasjonen og Åsland personlig.
I tillegg spesifiserer avtalen hvordan Åsland skal beskrive sin egen avgang i tre punkter. Formuleringene er i stor grad lik det som sto i den opprinnelige pressemeldingen fra Misjonssambandet ved Åslands avgang.
Hovedstyret og Åsland har blitt enige om at når de uttaler seg om saken er det langs disse linjene:
- Etter 12 år som generalsekretær er det ikke unaturlig med et skifte. Dette skjer etter en periode med betenkningstid, og uavhengig av uroen og varslingssakene som har vært omtalt i mediene.
- Det har hatt betydning for vurderingen at generalsekretæren har opplevd et krevende samarbeidsforhold med hovedstyret.
- NLM har utviklet seg i en god retning under Åslands tid som generalsekretær, men det er naturligvis også ulike syn innad i organisasjonen. NLM er godt rustet for fremtiden. Åsland er på sikt villig til å engasjere seg igjen i organisasjonen som ansatt, men først skal han bruke tid på å finne ut av hva han skal gjøre fremover.
Mener Bjuland har brutt avtalen
14. mai publiserte hovedstyrets formann, Raymond Bjuland, et leserinnlegg i Dagen hvor han snakker om utfordringene han mener organisasjonen står ovenfor.
Øyvind Åslands advokat mener, etter det Dagen erfarer, at Bjuland bryter taushetsavtalen i leserinnlegget.
I leserinnlegget skriver Bjuland at «viljen til å lytte og erkjenne problemet har vært en viktig forutsetning for meg i denne prosessen, ikke fornekte og tilbakevise».
Åslands advokat Preben Haugmoen Mo mener Bjuland implisitt sier at Åsland ikke har hatt en vilje til å lytte eller erkjenne problemet, men heller fornekter og tilbakeviser det.
Bjuland skriver også at «ansatte og tillitsvalgte har erfart en kultur der måten man blir møtt på og behandlet i organisasjonen har vært ugrei. Så ugrei at det har ført til reaksjoner».
Dette mener advokaten er negativ omtale av Åsland, og at Bjuland dermed ikke ivaretar Åslands omdømme slik avtalen krever.
E-post til hovedstyret
Åslands advokat karakteriserer Bjulands utsagn i Dagen som kraftig og omfattende kritikk mot Åsland. Det kommer fram i en e-post som blant annet skal være sendt til hovedstyrets medlemmer.
Advokaten opplyser at det er opp til Åsland hvilke konsekvenser Bjulands påståtte brudd på avtalen skal få.
Avviser avtalebrudd
Raymond Bjuland avviser i en e-post til Dagen at han har brutt avtalen med Åsland.
– Jeg kjenner meg ikke igjen i ordbruken «sterk og omfattende kritikk». Min kronikk begynte med å si at «Misjonssambandet står i en krevende situasjon», og det er et uttrykk for en erkjennelse. En slik erkjennelse er selvsagt ikke noe brudd på noen avtale. Det er jeg som styreleder som setter ord på utfordringer i vår organisasjon som vi må ta fatt i. Det er faktisk min jobb i den rollen jeg har i styret, sier Bjuland til Dagen.
I en kronikk i Dagen 19. mai avviser Bjuland at han snakket om Åslands avgang i helgens leserinnlegg.
– Avtalen mellom Åsland og hovedstyret krever at partene også ivaretar organisasjonens omdømme. Er ikke ditt innlegg i helgen en kritikk av organisasjonen som rammes av avtalen?
– Misjonssambandets omdømme uttalte jeg meg om i min første kronikk, der jeg hele veien har organisasjonens beste for øye. Jeg mener at vårt omdømme først og fremst tar skade av manglende erkjennelse av de problemer vi står overfor som organisasjon og som krever nye tiltak. Det er nå en tid for å møte situasjonen framover med lydhørhet og ydmykhet. Det tror jeg organisasjonen vår vil vokse på, skriver Bjuland til Dagen.