På 70-tallet ble han anklaget for blasfemi. Nå vil verdenskjent komiker redde kirker
Michael Palin (80) fra Monty Python støtter en kampanje for å hindre at britiske kirker blir stengt.
Skuespilleren Palin, som også er kjent for sine reiseprogrammer, er visepresident for National Churches Trust.
Han advarer om at snarlig handling er nødvendig for å unngå at mange britiske kirker, kapeller og kristne forsamlingslokaler blir tvunget til å stenge, skriver Premier Christian News.
Sammen med sine kompanjonger i Monty Python laget han i 1979 filmen Life of Brian. Den ble året etter forbudt i Norge fordi den ble vurdert som blasfemisk.
Skisserer handlingsplan
Stiftelsen har lansert manifestet «Every Church Counts» (Hver kirke teller). Det tar til orde for å sette av 50 millioner britiske pund (rundt 630 millioner norske kroner) for å sikre framtiden til 38.500 bygninger.
Ifølge dokumentet har over 3.500 stengt kirkedørene siden 2013, og mange flere er i fare for å måtte gjøre det samme.
Dokumentet skisserer også tiltak for økt frivillig innsats og støtte fra andre aktører.
Skiller seg fra Europa
Initiativtakerne vil sikre at kirker fortsatt kan brukes til sosial innsats i nærmiljøet, for eksempel matutdeling.
– Storbritannia er annerledes enn andre europeiske land der det ofte er en kirkeskatt av noe slag, som blir tatt inn av staten, sier styreleder Philip Rutnam i National Churches Trust, til Premier Christian News.
Han legger til at det fantes viktige ordninger for å ta vare på kirker med stort behov for vedlikehold, men at disse forsvant i 2017. Målet er å få disse på plass igjen.
Norge har ikke kirkeskatt, men Den norske kirke er som folkekirke «understøttet av staten» også etter grunnlovsendringene i 2012. Den rødgrønne regjeringen lanserte i fjor en ny pott på ti millarder til vedlikehold av kirkebygg.
De fleste europeere er fornøyde med å betale kirkeskatt selv om de sjelden går i kirken, ifølge en undersøkelse fra Pew Research Center som Dagen omtalte i 2019.
Lokale behov og kulturarv
Michael Palin mener innsatsen handler om både konkrete behov og kulturarv.
– Flere og flere kirker tilpasser seg behovene til lokalsamfunnet og gir ikke bare åndelig omsorg, men også et spekter av verdifulle tjenester til lokalbefolkningen, som matsentraler og varmesteder og hjelp med å bekjempe ensomhet, sier Palin ifølge The Independent.
– Kirker er også en vital og høyt elsket del av Storbritannias historie, og vi trenger å handle nå for å hindre tapet av en enormt viktig lokal arv.
Stadig flere i fare
I England er det nå over 900 gudshus på Historic England Heritage at Risk Register. 53 ble lagt til i 2023.
I Wales har rundt en firedel av historiske kirker og kapeller stengt det siste tiåret.
Church of Scotland planlegger å stenge så mye som 30-40 prosent av kirkene sine, ifølge Premier.