MISJONSKIRKEN: Presentasjon av høstkonferansen i misjonsmenigheten.

På denne konferansen er det bare mannlige talere

Rektor Ingunn Folkestad Breistein: Hvorfor er ingen kvinner satt opp?

Publisert Sist oppdatert

Når Randesund Misjonskirke i Kristiansand inviterer til høstkonferanse nå i september, er det med seks mannlige og ingen kvinnelige talere og seminarholdere.

På Facebook ble de presentert som «noen av de beste talerne og seminarholderne Norge har å by på».

Talerlista fikk professor i kirkehistorie og rektor ved Misjonskirkens Ansgar Høyskole, Ingunn Folkestad Breistein, til å reagere.

REKTOR: Ingunn Folkestad Breistein er professor i kirkehistorie og rektor ved Ansgar Teologiske Høyskole.

«Ikke til forkleinelse for de dyktige innlederne som er satt opp, men hvorfor er det kun menn som er satt opp som talere?» spurte hun i kommentarfeltet.

Hun er selv medlem av menigheten.

Flere andre kvinner stilte seg bak spørsmålet hennes i kommentarfeltet. Etter et par timer ble facebookposten fjernet.

Reagerte som forkynner og rektor

– Hvorfor reagerte du?

– Jeg reagerte både som kvinnelig forkynner og som rektor på Ansgar. Jeg har hele mitt liv jobbet i en organisasjon som siden 1884 har brukt kvinnelige forkynnere og sagt at kvinner og menn kan brukes av Gud på like fot. Jeg reagerer på at det inviteres til en konferanse med seks mannlige forkynnere og ingen kvinner. Hva kommuniserer man da til omverdenen? sier Folkestad Breistein.

– Intern menighetskonferanse

Hovedpastor i Randesund Misjonskirke, Jarle Råmunddal, ønsker ikke å uttale seg, men skriver i en e-post til Dagen:

– På Randesund misjonskirkes høstkonferanse 10 - 12. september vil sette fokus på menighetens visjon «Hjelpe mennesker til tro på Jesus og et liv med han».

Han skriver videre at å hjelpe mennesker til tro på Jesus er det viktigste vi som menighet gjør.

– Det må vi igjen og igjen minne oss på, eller så blir det fort borte blant alt som er viktig.

– Til denne interne menighetssamlingen har vi invitert noen av de ledere og forkynnere som har besøkt oss, kjenner oss og som har et livsbudskap i tråd med vår visjon. I tillegg til de som kommer inviterte vi også noen dyktige kvinnelige pastorer som dessverre ikke hadde mulighet til å komme.

Han understreker at flere kvinner deltar i konferansen med mindre innlegg, i panelsamtaler og lignende.

– Vi har alltid vært opptatt av både menn og kvinner kan leve ut sitt kall i tjeneste, og har en stab bestående både av mannlige og kvinnelige forkynnere.

PASTOR: Jarle Råmunddal er hovedpastor i Randesund Misjonskirke i Kristiansand.

– Ikke godt nok

– Menigheten sier at de har forsøkt å få tak i kvinnelige forkynnere, Ingunn Folkestad Breistein?

– Det er bra at de har spurt kvinner. Men det jeg reagerer på, er at det ikke er kvinner i det utsendte programmet. Minst halvparten av menighetens medlemmer er kvinner. Da bør også kvinners perspektiv være representert fra talerstolen, for til sammen utgjør mann og kvinne Guds bilde. Som rektor på Ansgar er jeg opptatt av at kvinner som utdannes hos oss, opplever at de får jobber og utfordringer på samme linje som menn. Konferanseprogrammet sender et signal til kvinnene når de ikke blir spurt på denne viktige plattformen, for Randesund misjonsmenighet er et flaggskip i Misjonskirken, sier Folkestad Breistein.

– Er det et problem at kvinner sier nei til å stille?

– Hvis noen sier nei, må man gå videre til andre kvinner som sier ja. Der det er en vilje, finnes det en vei.

– Halvparten av forkynnerne bør være kvinner

Folkestad Breistein sier at hun opplever at det er et ønske om å ha med kvinner som talere både i Randesund misjonskirke og i Misjonskirken Norge. Hun skylder heller ikke på vond vilje hos ledelsen i menigheten, men etterlyser en bevissthet.

– Hvis minst halvparten av menigheten er kvinner, bør minst halvparten av forkynnerne være det også, sier Folkestad Breistein.

Powered by Labrador CMS