På denne øya stemmer alle KrF

Helgøy-klanen ber KrF sikre bro, ferge, naturskadefond og nei til Ap-samarbeid.

Publisert Sist oppdatert

– Vi mangler gule striper, men det er jo så mange gule jakker her, spøker traktorfører, skipper og fruktbonde Kristen Helgøy (39) og høster latter fra KrF-erne han har på lasteplanet bak seg.

Et båtlass med fylkes- og stortingspolitikere har nettopp blitt fraktet i land på Helgøy i Ryfylke i Rogaland med familiefirmaet Helgøybåten.

På denne øya har Helgøy-slekta slått seg ned. Nå bor 35 personer her. Halvparten er barn. De er stolte fruktbønder og engasjert i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM), Norges største misjonsorganisasjon.

Budsjettsprekk

Kristen viser fram et stort område der familien plantet epletrær i fjor, foran den vakre utsikten til Boknafjorden.

Slekten har lagt en bred grusvei fra vannet og opp til boligfeltet på toppen av øya. Nå venter de bare på at politikerne skal bygge bro til øya, i det minste sette inn ekstra ferger så beboerne får fraktet frukten sin av gårde.

Grunnforholdene viste seg å føre til budsjettsprekk, og broen må opp til ny politisk behandling i høst.

– Vi krever ikke mer enn at dere banker det gjennom, smiler Kristen. Stemningen er god.

KrF-erne lytter villig mens de hiver innpå med nyplukkede og svært kortreiste moreller og plommer.

Nestleder Olaug Bollestad lover å ta videre til Stortinget et forslag om et nytt fond som kan dekke økonomiske tap når avling skades av vær og vind.

Kan miste mandat

Den korte seansen på Helgøy er en del av Rogaland KrFs valgkampåpning: En tredagers turné gjennom 24 kommuner.

Programmet er stramt de tre dagene på tur denne uken, der delegasjonen på 15 KrF-ere besøker næringsliv og skoler, deler ut valgbrosjyrer og møter velgere.

– Det er viktig å se fylket med egne øyne slik at de som skal på Stortinget skjønner hva de snakker om. Også skaper det god stemning i teamet, sier Olav Eggebø Aanonsen, fylkessekretær i Rogaland KrF.

Kontakten med folk og næringsliv i distriktet er ikke minst viktig for å få den oppslutningen som trengs for å beholde de to stortingsmandatene de har i dag.

100 prosent

Bare den siste uka har stortingsrepresentant Geir Toskedal har vært både innenfor og utenfor Stortinget på meningsmålingene.

– Det gir en ekstra piff i lokallagene når han kommer rundt, sier Aanonsen.

Oppslutningen er i alle fall sikret på Helgøy.

– Her stemmer 100 prosent KrF, smiler Per Kåre Foss, gruppeleder for KrF på fylkestinget.

Det kan Kristen og onkelen Håkon Helgøy (69) bekrefte.

– Ja, det tror jeg, jeg er overbevist om det, sier Håkon.

– Valget er vel ferdig avgjort det, smiler Kristen, som for anledningen også er skipper på båten som skysser KrF rundt i Ryfylke.

Kristne verdier

Helgøy-klanen er ikke bare opptatt av fruktstell og samferdsel. Som engasjerte misjonssambandsfolk står også kristne verdier høyt i kurs.

– Det er ingenting som kan få deg til å stemme annerledes, Kristen?

– Det blir nok KrF i år også. Politikk er ikke min sterke side, men jeg følger med på verdispørsmål, familie og det kristne er veldig viktig. Lokalt er distriktspolitikken viktigst, sier firebarnsfaren.

Misjonshøvding

Onkelen Håkon Helgøy står selv på 17. plass på fylkeslista og har erfaring som vararepresentant på Stortinget på 90-tallet. Han er godt kjent i bedehusmiljø i Rogaland og har vært i hovedstyret til NLM i mange år, to av dem som formann.

– Vi må ikke rokke ved det kristne verdisynet. Der synes jeg våre folk i Rogaland har vært på plass. Men så er det av og til noen utspill jeg stusser på fra forskjellige hold, sier han.

– Når det gjelder regjeringssamarbeid, er ikke Arbeiderpartiet noe alternativ. Det er ikke dermed sagt at vi trenger Frp med på laget. Jeg ser at det blir mer og mer utfordrende, fortsetter han.

Ringer Heløgy for råd

KrF-nestleder og toppkandidat i Rogaland, Olaug Bollestad, har en god dialog med Helgøy senior.

– Jeg ringer Håkon når jeg trenger gode råd, sier Bollestad.

Hun opplever det «fantastisk å møte så tydelig verdibevisste folk som er så aktive i næringslivet».

– Forvalteransvar er også å drive god næringsutvikling. Det å legge til rette for det i Distrikts-Norge er en viktig verdi, legger hun til.

– Dere har for all del gjort en god innsats disse fire årene. At det skal være K i KRLE har sneket seg inn i flere partier. Det er helt fantastisk. Og så er uhjelpstøtte en kjernesak, sier Helgøy.

Ap eller ikke

De siste dagene har KrF-ere i Agder utfordret partiledelsen til tydelig å si at det mye omtalte landsmøtevedtaket betyr at Arbeiderpartiet er utelukket som regjeringskamerat.

Tilbake i båten slår Bollestad fast at hun i regjeringsspørsmålet står fast på landsmøtevedtaket - som hun mener er «kanontydelig» på at KrF velger Høyre og et størst mulig sentrum, helst inkludert Senterpartiet.

– Jeg kjenner på at det er media som lager et handlingsrom for å gå inn i regjering med Ap, sier hun, og peker på at KrF er uenig med den politiske venstresiden i flere verdispørsmål.

– For oss handler K-en i KRLE om mer enn et symbol. Det handler om å få unge til å forstå hvilken betydning kristendom har hatt for Norge og velferdsstaten vår, og å bry oss om dem som lider, sier nestlederen.

Positiv til Ap

Men ikke alle er mot å vurdere Ap-samarbeid. Med på båtturen til Helgøy er lokallagsleder i Hjelmeland KrF og tidligere fylkespolitiker, Magne Audun Kloster.

– Personlig ser jeg at det er mange likhetspunkter. Det går fint å samarbeide med Ap i fylker og kommuner. Men en måtte i forhandlinger sett hvordan Ap ville møtt KrF i verdispørsmål.

Han tolker vedtaket slik at døren ikke er lukket for å sondere andre løsninger enn Høyre-sentrum-regjering dersom stortingsflertallet tilsier det.

– Når vi ser resultatet av valget, er det et mer pragmatisk spørsmål hvor man lander. Det skal holde hardt å finne flertall med Venstre og Høyre. Men mye kan skje i politikken, sier lokallagslederen.

Powered by Labrador CMS