På denne skolen har mange blitt kristne det siste året

I fjor skrev Dagen om at det var få kristne på denne folkehøgskolen. Ett år etter er bildet veldig annerledes.

Publisert Sist oppdatert

– Ja, uten tvil. Vi har opplevd en vekkelsesånd. Jeg opplevde det samme på en annen skole for mange år siden. Det var veldig likt. Når vekkelse skjer, får alle det med seg, sier Christian Skoge.

Han er miljøarbeider og forkynner ved Nordhordland folkehøgskole, og lar seg begeistre av det som har skjedd i løpet av det siste året.

«Tidenes misjonsmark»

Nordhordland folkehøgskole er landets største og ligger på Frekhaug, en halv times kjøretur fra Bergen. I bladet Venehelsing oppsummerer stipendiat Kathrine Venemyr året på følgende måte: «Over 50 av 170 elever er blitt frelst. Over 30 personer har fått oppleve å bli helbreda eller satt fri fra psykiske plager. Over 20 stykker har opplevd at Gud har talt til dem i form av profeti. Alle kristne har vokst i troen, og de fleste av oss har vokst i nådegaver og i det å være disippel.»

Dagen møtte Venemyr i fjor vår, da hun var elev ved skolen. Hun hadde gledet seg til å gå på en kristen folkehøgskole og være del av et kristent miljø, men ble sjokkert da hun opplevde at det var svært få kristne ved skolen. Hun beskrev skolen som «tidenes misjonsmark».

– Sjansen for å få vitne daglig er 99 prosent. Det er vanvittig hvor mye vi har fått vitnet, sa hun.

Bibel og misjon

Årsaken til at hun begynte på Nordhordland folkehøgskole i fjor var at skolen hadde en bibel- og misjonslinje som hun tenkte ville være perfekt for henne. Ni elever begynte på linjen, som ble lagt ned etter kort tid fordi flere av elevene ikke hadde noen interesse av hverken bibel eller misjon.

Kathrine og venninnen Ingrid Bjelland var i villrede om de skulle slutte og heller begynne på bibelskole. De gikk mange runder, men bestemte seg til slutt for å bli værende. De to venninnene fikk en sentral rolle i det kristne arbeidet ved skolen. I år har Venemyr vært stipendiat på skolen og en av nøkkelpersonene i det kristne miljøet.

Et spesielt år

– I tillegg har vi kristendomsundervisning. Der har vi merket at elevene har vært veldig opptatt av kristne spørsmål.

– Hvordan opplever du som rektor det som har skjedd dette året?

– Det er fantastisk. Gode opplevelser og vennskap er viktig, men det er jo dette skolen er laget for og det vi ønsker. Noen ganger sår vi mye, uten at vi ser resultat. Så opplever man innimellom at man også får høste inn, sier han.

– Handler om bønn

Venemyr er ikke i tvil om hva som er årsaken til at så mange har blitt berørt av Gud dette året.

– I all hovedsak handler det om bønn. Fra lærere, elever, Indremisjonen, foreldre og besteforeldre. Gjennom bønn kan Guds kraft slippe til i våre liv, sier hun.

Hun skryter av morgensamlingene og måten lærerne snakker om tro på.

– Hvordan har det vært for deg å oppleve at folk har blitt kristne dette året?

– Det er jo det mest spennende man kan oppleve og gjør at man blir enda mer avhengig av Gud.

Venemyr har blant annet ledet en bibelgruppe med ti jenter.

– Bakgrunn og hva vi tror har vært veldig ulikt, men felles for alle har vært ønsket om å bli bedre kjent med Jesus.

Hun legger ikke skjul på at det har vært oppturer og nedturer, personlig og i det kristne arbeidet ved skolen. I begynnelsen kunne de være rundt 70 på møtene, men etter hvert var det langt færre som kom. I denne perioden ble hun og de andre lederne enige om at det var viktigere å få fram Jesus på møtene enn å presentere et kult opplegg.

Søkte frelse

Vendepunktet kom i vår, etter en periode med daglige bønnemøter og besøk av eks-torpedo Hans Petter Martinsen. Rundt 20 skal ha blitt frelst på møtet. I tiden etterpå ble det flere møter med både Martinsen og Øyvind Heggernes, og enda flere søkte forbønn og frelse.

«Bønnemøtene var med på å forandre alt på hele skolen», skriver hun i Venehelsing.

I løpet av året har Venemyr lært mye om betydningen av bønn og av å være en leder for andre mennesker.

«Det aller viktigste av det jeg har lært er at det er ingenting vi kan gjøre for at Gud skal elske oss mindre eller mer. Han har mer kjærlighet til oss enn vi noensinne kan forstå», skriver hun.

Daglig gudsord

Christian Skoge forteller at mange elever kan svært lite om kristen tro når de begynner på skolen.

– Her får de høre gudsord daglig, i tillegg til kristendomsundervisning, bønnemøter og møter. Det er summen av alt dette som har ført til at mange har blitt kristne. Men det utløsende var besøket av HP Martinsen. På vei hjem fra et møte jeg talte på fikk jeg en melding om at 15 elever hadde blitt kristne. Det var en sterk vekkelsesånd ved skolen, og vi gikk med en forventning om at folk kom til å bli kristne.

Avslutningen av skoleåret ble spesiell for flere, også for Skoge.

– På den interne avslutningen på skolen fremførte musikk-klassen en kristen sang. Jeg tror alle kunne merke Den hellige ånds nærvær under den samlingen.

Skoge sier at det beste med å jobbe på en kristen folkehøgskole er at folk blir kristne.

– Det er en sterk opplevelse når det skjer, sier han.

Som et resultat av det som har skjedd jobbes det nå med å lage bønnelister for de rundt 50 elevene som skal ha blitt kristne.

– Noen av disse regnet seg som kristne, men jeg vil tippe at over 40 av dem ikke har vært kristne tidligere, sier han.

Kristen vekst

Marthe Vabo Skaar var kristen før hun begynte på Nordhordland folkehøgskole i fjor, men er en av dem som opplever at hun har blitt tryggere i troen det siste året.

– Jeg tenkte at det ville være mange kristne på det som er Norges største folkehøgskole, men det viste seg at vi ikke var så mange. Heldigvis ble jeg kjent med Kathrine og ble med i en bibelgruppe. Vi har hatt ansvar for torsdagsmøtene, som har hatt en viktig funksjon.

Hun forteller at den kristne troen har vært et tema på skolen hver eneste dag og tror at det er en viktig grunn til at mange har blitt kristne.

– Personlig har jeg lært mye dette året og er ikke lenger usikker på hva jeg skal svare når folk spør meg hva jeg tror på, sier hun.

Powered by Labrador CMS