På dette forsamlingshuset tar de «aldri» ferie
– Vi viser barna at vi tar ikke pause fra kristendommen selv om det er sommer, sier småbarnsmor Kristine Aarsland (25).
Det er sommerferie og kirkeferie for mange kristne, men ikke for familien Aarsland.
Lange, late søndagsfrokoster frister ikke dem.
– Nei, søndagsmøter er såpass innarbeidet at det virker fjernt. Søndag, da skal vi på møte, fastslår tobarnsmor Kristine Aarsland.
– Det hender selvfølgelig at vi ikke får med oss møtet, hvis vi skal reise langt og besøke noen, men da prøver vi å høre tale i bilen. Vi trenger jo åndelig påfyll om sommeren også.
Populært blant barnefamilier
Sammen med mannen, Mathias, og barna Samuel (3) og Margrethe (10 md.) er Kristine på søndagsmøte på Frøyland forsamlingshus på Kvernaland, en halvtimes kjøretur sør for Stavanger.
Om lag halvparten av de 30 fremmøtte denne søndagen er barn. Møtet åpnes med å synge «Ingen er så trygg i fare», men ellers er det lite som minner om familiemøte her.
Det er ingen søndagsskole, tegnesaker eller leker tilgjengelig. Likevel sitter de fleste barna pent på stolen og lytter til talen – en grundig bibelutlegging om Guds tabernakel og de lange linjene fra Mosebokene til Hebreerbrevet.
Gjennomfører med få ressurser
NLM-forsamlingen på Kvernaland teller ikke mer enn 70 til 90 mennesker med stort og smått. Likevel har de gjennomført møter hver søndag hele året, de siste seks årene. I tillegg har de ukentlige onsdagsmøter gjennom sommeren.
Unntaket var enkelte søndager under pandemien da retningslinjene forbød dem å samles.
For styreleder Steinar Trefjord i Frøyland misjonslag betyr sommerfellesskapet ekstra mye.
– Det er noe med å treffe folket – ikke bare for oss voksne, men også de unge som kommer hjem fra studiene om sommeren. De har vært gode til å komme på møtene om sommeren, og da får vi oss ofte en god drøs.
– Er det ikke mange som er på ferie?
– Jo, men det er alltids noen som er hjemme også. I måneder der det ikke skjer mange andre faste aktiviteter opplever vi at søndagsmøtene blir ekstra verdifulle, sier Trefjord.
Senker kravene
Han og de andre styremedlemmene i misjonslaget bytter på å arrangere møtene.
De velger selv om de bare vil spille av en videotale, kutte ut musikk og kirkekaffe, om de vil hente inn talere eller si noen ord selv. Som regel har de kollekt.
Søndagsskolen dropper de helt.
Denne søndagen har de også kuttet ut sangtekster på projektor. I stedet har de delt ut gamle salmebøker.
Hensikten er å gjøre møtene enkle å gjennomføre.
– Det skal også være fleksibelt og lett å bytte søndag om møtet ikke er gjennomførbart den søndagen du er tildelt. Ingen skal måtte reise hjem fra ferie, hvis de ikke har klart å finne taler eller møteleder, forsikrer Steinar Trefjord.
Styrelederen anslår at det kommer i gjennomsnitt 30 personer på søndagsmøtene om sommeren – noen ganger flere, andre ganger færre.
– Det er synd om menigheter holder stengt om sommeren fordi de tror det ikke er behov eller at det blir for vanskelig å gjennomføre. Vår erfaring er jo det motsatte, sier han.
Flere kirker stenger
– For tidligere generasjoner var det ofte utenkelig å droppe søndagsmøtene om sommeren, forteller generalsekretær Erhard Hermansen i Norges kristne Råd.
I dag derimot, har han inntrykk av at flere kirker velger å holde stengt i deler av skoleferien, spesielt i juli.
– De ønsker gjerne å la frivillige som står på hele året få litt ferie. Lavere oppslutning kan også være en grunn til at noen menigheter ikke gjennomfører møter om sommeren, sier han.
Samtidig vet Hermansen om mange, spesielt tradisjonelle, godt etablerte kirker som har gudstjenester fast gjennom hele sommeren.
– Tenk nytt
– Hva anbefaler du? Å gjennomføre møter hele sommeren eller la frivillige og gudstjenestedeltakere ta ferie?
– Det er veldig vanskelig å gi en generell anbefaling. Noen har mer enn nok med bare å gjennomføre møter på en vanlig søndag. Samtidig er ukerytmen med møte på søndagen veldig viktig for mange kristne. Derfor er det fint å se på muligheten for å samarbeide med andre menigheter i nærheten eller å gjennomføre møtene på en litt enklere måte.
– Er ikke møter mulig er det mange menigheter som anbefaler ulike stevner og bibelcamper. Det kan være et godt alternativ for hele familien, tipser Erhard Hermansen
Savner søndagsskole
På Frøyland forsamlingshus er talen ved veis ende. Møtet avrundes med Trygve Bjerkreims salmeklassiker: «Takk at du tok mine byrder».
En gutt tar spontant på seg forsangerrollen fra benkeradene, og så – etter en kort bønn – er møtet over for denne gang.
Familien Aarsland har fått i pose og sekk. De har vært på to familieleirer og går på møte hver søndag.
Likevel er det noe som mangler.
– Samuel savner søndagsskolen, innrømmer mor Krisitne Aarsland om sønnen, som har klatret opp i fanget hennes.
– Vi har vært på to leirer, så da får han treffe flere barn, men han skjønner ikke helt hvorfor det ikke er søndagsskole. Det er det eneste som mangler.