– På kristne leirer ba jeg om å bli kvitt homofilien

Verdenskjente Katy Perry vokste opp med det hun opplevde som svært streng forkynnelse om kjærlighet mot samme kjønn. Dagens norske ungdomsledere driver veiledning på en mer forsiktig måte.

Publisert Sist oppdatert

– Da jeg vokste opp, var homofili synonymt med fortapelse og helvete. Et sted hvor man gnisser tenner og hvor kroppen brennes kontinuerlig, sa verdenskjente Katy Perry på talerstolen til Human Rights Campaign, en gruppe som arbeider for homofiles rettigheter.

Sangeren er en av verdens bestselgende artister, og den tidligere menighetsjenten har bidratt til å brøyte veien for homofil kjærlighet i popmusikken:

– Som ungdom ba jeg om å bli kvitt homofilien mens jeg deltok på kristne leirer, la Perry til.

I den kontroversielle låten «I Kissed A Girl» fra 2007, deler artisten av egne erfaringer, og sangen ble en internasjonal hit.

– Plutselig sang hele verden om homofil kjærlighet, sa hun til salen.

Vanlig usikkerhet

Siden den gang har homofil kjærlighet blitt popularisert både innenfor musikk- og filmbransjen, og i siste sesong av NRK-serien Skam følger vi karakteren Isak, som står frem med sin homofile legning.

Han forteller at det har vært mye fokus på problemstillingen de siste årene og trekker frem Skam som et eksempel på dette.

– Når jeg møter ungdommer, særlig utenfor kirken, så er det noe av det første de spør om. De forbinder kirken med dem som er imot homofile, sier han.

Olof Edsinger har skrevet en artikkelserie for bladet iTro som tar opp flere problemstillinger i tilknytting til serien Skam. Han sier at det er viktig å gi ungdom et alternativ til den fremstillingen av seksualitet som serien promoterer:

– De sier at dette er bra, mens vi veileder. Jeg vil ikke være imot homofili, men har to punkter som bør fremmes: Det første er at det finnes en interesse for samfunnet i å gi ekteskapet mellom mann og kvinne en særstilling. Det andre er at det finnes flere måter å leve ut en homofil legning, sier Edsinger, men påpeker at man som kristne må være forsiktig med å «fryse ut homofilispørsmålet».

Overseksualisering

– Jeg tror ikke de bibeltroende gruppene vil endre sitt syn. Det som er viktig er at vi forstår situasjonen til menneskene som dette angår. Samtidig må vi reflektere over hvordan det er å leve i et overseksualisert samfunn, og hvordan man kan velge en annen vei. Ellers kommer ungdomsgenerasjonen til å gå i samfunnets spor, sier lederutviklingskonsulenten til Dagen.

– Det finnes en dypere tanke i den kristne troen, nemlig at man som mann og kvinne komplimenterer hverandre. Den ideen angripes hardt i ungdomsgenerasjonen. Det formidles at det ikke lenger er forskjeller mellom kjønnene. Spørsmålet blir om sex er mer enn en akt, men også en bekreftelse på et dypere samhold, sier Edsinger.

– Trengs grenser

Også Geir Loftesnes sier at man som kristen trenger gode grenser når vi skal leve ut vår seksualitet:

– Det er et grunnleggende prinsipp for oss: seksualitet må ha grenser, og vi tror på det Bibelen sier om det, sier han til Dagen.

– Hvorfor ekteskapet bare består av en mann og kvinne, er vanskelig å svare på. Folk er homofile, og hvordan forholder vi oss til det? Jeg pleier å være åpen om at jeg har noen refleksjoner om dette, men vet ikke alle nyansene i det. Jeg vet ikke hvorfor Gud har sagt at det skal være sånn, men vi må stole på Ham.

Edsinger er enig i at vi er kalt til å leve ut den seksuelle relasjonen gjennom en pakt med det motsatte kjønn:

– Det må vi formidle til alle generasjoner, også den unge. Men vi må samtidig ikke peke en finger mot de homofile. Der har vi vært for dårlige.

Samme kjærlighet

Loftesnes trekker legger til at homofile må møtes med samme kjærlighet som heterofile:

– Jeg har ikke tro på at homofile går til fortapelse på grunn av legningen sin. Fortapelse er konsekvensene av en holdning i hjertet som ikke sier «ja» til Gud. Det stikker dypere enn hvilken legning man har, og hvis man velger å leve i opprør mot Gud og synde, så har det konsekvenser. Himmelen er ikke et sted hvor Gud tvinger noen til å være med ham, sier Loftesnes.

Han mener at man har blitt for kategorisk i bedømmelsen av hva som er innenfor og utenfor.

– Ønsker du å følge etter Jesus, så får det konsekvenser for livet ditt, og da er du villig til å gi opp dypere ting, sier han.

Powered by Labrador CMS