På to hjul for å redde byen
Bergen er i korona-krise. Helsebyråd Beate Husa (KrF) leder krigen mot viruset.
Vestland har den mest dramatiske økningen av korona i Norge. Og mens smittetallene når nye høyder forsøker helsebyråd Beate Husa (KrF) å holde hodet kaldt.
Det gjør hun blant annet ved å sykle og folde hendene i bønn. Bare ikke samtidig.
Det er tidlig morgen på badet til helsebyråden fra KrF. Beate Husa setter øredobbene på og innser at håret bare blir gråere. I flere år har hun bleket det, men nå er det slutt.
– Jeg fyller 50 til neste år. Nå har jeg bestemt meg. Jeg skal ikke bleke det mer, sier hun.
Situasjonen i Bergen er til å bli grå i håret av. Ute regner det. De høye smittetallene skaper uro i byen mellom de syv fjell.
Husa fester kommunens egen pin til jakkekragen. Hun er representativt bekledd for pressekonferansen senere i dag.
– Jeg kjenner at jeg er stolt over å kunne gå med den. Det er et privilegium, sier hun og ser på pinnen med bildet av byvåpenet.
Superhelt på sykkel
Utenfor suser bybanen forbi. Men Husa skal ikke ta den. Hun reiser ikke kollektivt i fare for å bli smittet.
I stedet finner hun en bysykkel, setter seg på setet og tråkker nedover gaten i full fart. Den blå kåpen løfter seg etter henne, som en kappe. Det er krig mot korona. Og Husa ligner på en superhelt som er på vei for å redde byen.
Den siste uken har helsebyråden daglig stått på nasjonalt tv sammen med byrådsleder Roger Valhammer (Ap) og gjort rede for den urolige utviklingen.
For en måned siden så alt annerledes ut. Husa kom tilbake fra ferie. Det var begynnelsen av august og smittetallene var lave.
Hun opplevde et unisont krav om å åpne sykehjemmene for mer besøk. Men så kom studentene til byen.
Ut av kontroll
Selv om studiesteder avlyste fadderuken, førte hjemmefester og private fadderarrangement til at smitten spredte seg eksplosjonsartet. Det ble også arrangert fester på tvers av skolene.
Bergen kommune responderte med kraftige tiltak.
– Vi ga en forskrift om maks 20 personer ved private sammenkomster. Det var ikke en anbefaling, men en forskrift, påpeker Husa.
Senere ble tallet kuttet ned til maks ti personer.
– Utfordringen er at en smittet person kan ha opp til 60 nærkontakter. Alle disse må kontaktes og testes og følges opp. Det er en enorm jobb. Vi klarte ikke å gjøre jobben raskt nok, sier Husa.
Brøt karantene
I forrige uke ble det kjent at seks av ti som ble satt i karantene eller isolasjon, brøt reglene, ifølge en undersøkelse fra Universitetet i Bergen og Folkehelseinstituttet.
De som brøt karantenen mest var likevel ikke studentene, men de over 50.
Moralske dilemma
Helsebyråden tror koronatiden stiller folk overfor en rekke moralske dilemma.
Hun tror det kan oppleves vanskelig for folk som må reise kollektivt.
– Vår anbefaling er at hvis du ser at bussen er full, bør du vente på neste. Men så vet vi at verden ikke fungerer sånn. Folk skal rekke en legetime eller skoletime eller jobb. Hvis de venter på neste buss, har de fortsatt ingen garanti for at det er plass der heller.
Selv er hun skeptisk til å reise kollektivt, fordi det kanskje vil føre til at hun må bryte kommunens regler.
– Hva vil folk tenke hvis de ser meg på bybanen tett opp i andre, når jeg nettopp har bedt folk om å holde enmetersregelen?
– Du kan jo bruke munnbind?
– Jeg har ikke munnbind.
– Hvorfor ikke?
– Jeg ser ikke for meg at jeg skal få bruk for munnbind. Men hvis jeg hadde måttet reise kollektivt, hadde jeg brukt det.
Takker mer under korona
Husa må være litt superhelt for å redde byen fra korona, men er klar over at hennes innflytelse er begrenset. Hun setter derfor sin lit til høyere makter. Beate Husa ber.
– Hvordan ber du mens denne krisen pågår?
– Tidligere kom jeg til Gud med alt som ikke fungerte, med alle mine bekymringer og med alt jeg trengte. Men så bestemte jeg meg for å se hvor langt jeg kunne komme med å takke i stedet. Så jeg bestemte meg for å takke i stedet for å tigge.
– Takker du mer under korona?
– Ja. Det er ikke ende på hva jeg kan takke for. Jeg takker for at jeg fant en bysykkel, at jeg slapp å bli våt. De siste ukene har jeg syklet akkurat mellom bygene både til og fra jobb. Når jeg er bekymret, takker jeg for at han ser min situasjon og alle mine avgjørelser. Og jeg takker for mot til å ta de rette avgjørelsene, sier Husa.
Selv om hun takker mye, ber hun også.
– Når jeg ber, så ber jeg for mine kolleger. Jeg har en fantastisk sjef, Roger Valhammer, som er en klok og varm person. Han vil det beste for alle rundt seg. Jeg ber mye for ham. Men jeg ber også for de som står i frontlinjen og bekjemper pandemien og gjør en fantastisk jobb. Jeg ber om at de skal orke å stå i det, få styrke, kjenne motivasjon og ikke bli trøtte.
Klump i magen
Etter at Husa har parkert sykkelen og kommet seg innenfor dørene i maktens korridorer, finner hun frem mobilen. Dagens smittetall kommer på mail hver morgen og nå er hun spent på tallet.
Hun får et alvorlig trekk over ansiktet. 41 nye smittede.
– Jeg får en klump i magen når jeg ser dette. Vi er på det høye nivået. Det har ikke gått ned.
– Hva tenker du om det?
– Det er umulig å vite hvordan smitten har spredt seg nå. Vi kunne ikke forvente at antall smittede skulle gå ned, selv om vi håpte.
De siste ukene har smitten i Bergen rammet flest unge. Nå er Husa bekymret for at smitten skal komme inn i sykehjemmene. Hun er også urolig for mulige langtidsvirkninger av pandemien, også blant unge som ellers er friske.
– Når tror du at utviklingen snur?
– Jeg tror det kan gå en uke før vi ser lavere smittetall, men håper selvfølgelig at det skjer før.