RELASJONSBYGGING: I disse dager er denne gjengen med messianske jøder fra Israel på norgesbesøk for å bygge relasjoner med jevnaldrende kristne. Ungdommene er del av et pilotprosjekt mellom messianske menigheter i Israel og en gruppe personer fra Kristkirken i Bergen. Fra venstre Arthur (23), Shirley (20), Irena (22) og Semion (24). Person nummer to fra venstre kan ikke stå fram med bilde og navn samtidig, på grunn av sin nåværende stilling i IDF.

På trosreise etter endt militærtjeneste

Disse fem ungdommene har én ting felles: De vet alle hvordan det er å være messiansk jøde i Det israelske forsvaret (IDF).

Publisert Sist oppdatert

Det er 18 varmegrader i luften. Likevel har de på seg jakke. Gruppen på fem ser egentlig mer ut som turister enn soldater der de står og ser seg om på Torgallmenningen i Bergen sentrum.

LES: Messiansk vekst i Israel

Og soldater er de jo heller ikke lenger.

– Da jeg var yngre kunne det komme reaksjoner fra klassekamerater. Nå føles det helt normalt å være messiansk jøde, sier Arthur (23) til Dagen.

Han er en av de israelske ungdommene som denne uken har tatt turen til Norge for å møte jevnaldrende kristne, og for å få en etterlengtet ferie etter tre års tjeneste i Det israelske forsvaret (IDF).

– Men det er ikke bare slik at vi er blitt eldre. Tidene har også forandret seg. Det er mer akseptert å være messiansk jøde i dag enn det var for noen år siden, legger Irena (22) til.

– Mange mister troen

De fem israelske ungdommene er prøvekaniner i et samarbeidsprosjekt mellom messianske menigheter i Haifa-området og en gruppe personer i den bergensbaserte Kristkirken. Hovedmålet er å opprette relasjoner mellom Jesus-troende jøder i Israel og kristne i Norge.

LES OGSÅ: Likestilte jenter i Israels hær

Øyvind Furnes er en av initiativtakerne til ordningen. Han forteller at tanken som ligger til grunn, foruten det å bygge relasjoner, er at messianske jøder skal få noe meningsfullt å gjøre når de er ferdige i militæret. Ifølge Furnes er det vanlig at israelske ungdommer tar seg et friår etter endt tjeneste.

Han er klar på at guttene – som må tjenestegjøre i tre år, og jentene – som tilbringer to år i militæret, møter en del utfordringer som messianske jøder i løpet av denne perioden.

– Vi vet at tiden i IDF er tøff og at mange av dem «faller fra» og mister troen, sier han til Dagen.

Positive opplevelser

Semion (24) var sjåfør da han tjenestegjorde i IDF. I hovedsak gikk dagene hans ut på å frakte hunder og hundeførere fra et sted til et annet.

– Da jeg startet tjenesten i IDF, havnet jeg først i en gruppe med russiskfødte israelere og ortodokse kristne. Da følte jeg meg ikke annerledes, fordi gruppen var så sammensatt, sier han.

– Senere ble jeg imidlertid forflyttet til en tropp der de fleste var jøder. Her synes folk det var rart at jeg trodde på noe annet, fortsetter Semion.

– Det hendte at folk var nysgjerrige og stilte meg spørsmål. De er blitt fortalt historier om messianske jøder, og lurer på hva som er sant. Jeg opplevde de fleste som åpne og ikke minst interesserte i det jeg hadde å fortelle, sier 24-åringen.

– Ikke så annerledes

Shirley (20) forteller at faren hennes er pastor i en menighet i Haifa med omtrent 100 medlemmer. Det falt seg imidlertid ikke naturlig for henne å dele sitt livssyn med de andre soldatene i løpet av militærtjenesten.

– Jeg snakket ikke så ofte om troen min i IDF. Det er ingen som bryr seg om hva du tror på, sier hun.

Irena tar ordet: – Alle er like når de har på seg uniform.

LEDER: Vanunu til Norge

De gangene Shirley faktisk kommer i snakk med vanlige jøder om troen sin, opplever hun at mange blir overrasket.

– De innser at vi ikke er så annerledes fra dem selv, sier hun.

Fikk bombe i gave

De messianske jødene i Israel har lenge vært offer for kritikk fra ortodoks hold. – De aksepterer ikke troen vår, sier Irena.

På spørsmål om hva de fem ungdommene forbinder med ortodokse jøder, svarer en av dem fort:

– Krig!

Det er Semion som snakker. Flere av de andre nikker anerkjennende.

ISRAEL: Bryllupsfest på ortodoks vis

Arthur drar fram en historie fra noen år tilbake.

– En liten gutt fikk en gave av en ortodoks jøde, og det viste seg å være en innpakket bombe. Det er et under at han lever i dag, sier han.

– Men de siste årene er det akkurat som om de har glemt oss litt, sier Shirley.

– Det virker som de har forstått at dette ikke er noe som kommer til å forsvinne, skyter Irena inn.

– Du vil aldri helt forstå hvordan det er å være messiansk jøde i Israel, fortsetter hun.

Gode tilbakemeldinger

Øyvind Furnes, som også har arrangert en rekke turer til Israel i regi av Kristkirken, forteller at det er mange årsaker til at noen messianske jøder får troen på avstand i løpet av tjenestetiden. Én grunn kan være at de er i mindretall, mener han.

– Derfor starter prosjektet allerede før de skal inn. Ungdommene forberedes på ulike plan, både åndelig og sosialt, og oppretter relasjoner til andre messianske jøder som skal inn i militæret.

Furnes har god kontakt med flere messianske menigheter i Haifa. Han mener at det på mange måter er gunstig for ungdommene å komme seg vekk fra hjemlige trakter for å få påfyll. I løpet av norgesoppholdet bor de i vanlige norske husstander.

– Her i Norge får de undervisning og møter mennesker de kan lære av. Kontakten med jevnaldrende er også viktig, sier han.

– Så langt virker alle parter å være fornøyde, og vi har bare fått gode tilbakemeldinger, avslutter han.

Messianske jøder

Tror på Jesus.

Ikke en anerkjent trosminoritet i Israel.

På norgesbesøk:

Irena (22), tidligere sikkerhetsarbeider i IDF.

Shirley (20), tidligere grensevokter i IDF.

Arthur (23), tidligere helikoptertekniker i IDF.

Semion (24), tidligere hundesjåfør i IDF.

Powered by Labrador CMS