Palestinsk feide gir strømkrise i Gaza

På Gazastripen lever innbyggerne stort sett i mørke. President Mahmoud Abbas vil ikke lenger betale strømregningen.

Publisert Sist oppdatert

I flere år har de nesten to millioner innbyggerne i Gaza måttet nøye seg med åtte timer strøm i døgnet. Nå er de nede i det halve.

Mesteparten av strømmen har kommet fra Israel, mens noe har kommet fra Egypt og resten har vært produsert lokalt ved et dieselfyrt kraftverk.

Regningene for elektrisiteten fra Israel er det de palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden som har tatt, men tidligere i år gjorde president Mahmoud Abbas det klart at det ville bli slutt på dette.

Det er den langvarige striden mellom Abbas' parti Fatah, som styrer på Vestbredden, og Hamas som styrer på Gazastripen, som ligger bak beslutningen.

Abbas kutter

Abbas gikk etter internasjonalt press likevel med på å betale for noe elektrisitet til området, men har kuttet med 30 prosent i forhold til tidligere.

Samtidig har produksjonen ved det lokale kraftverket helt stanset helt opp, på grunn av mangel på diesel.

Qatar og Tyrkia betalte for den siste dieselleveransen, men en krangel mellom Hamas og Abbas om avgift på importert diesel, har gjort det vanskelig å få i stand nye avtaler om leveranser.

Qatar er dessuten selv i hardt vær og gjenstand for blokade etter at Saudi-Arabia tidligere i måneden frøs de diplomatiske forbindelsene til landet. USA krever at Qatar bryter båndene til Hamas og andre militante grupper.

Urenset kloakk

FN og hjelpeorganisasjoner advarer mot følgene av strømmangelen og frykter blant annet utbrudd av epidemier. Gazastripens eneste renseanlegg er ute av drift, og urenset kloakk pumpes nå rett ut i Middelhavet.

Sykehusene på Gazastripen sliter og er avhengige av egne aggregat. Kjøleanlegg og medisinsk utstyr som kuvøser og pustemaskiner skrur seg av og på, og operasjoner må settes på vent.

Vannpumper stopper, og det samme gjør da tilgangen på drikkevann. Vaskemaskiner må brukes midt på natta, og innholdet i frysere blir ødelagt.

– Hamas kunne betalt

Ti år er gått siden Hamas tok kontroll over Gazastripen i en rask og blodig aksjon, der 160 medlemmer av Fatah ble tatt av dage.

Siden da er vondt gått til verre. Arbeidsledigheten er på nærmere 50 prosent, to tredjedeler av befolkningen er avhengig av bistand og nå kommer den utvidede strømkrisen på toppen av dette.

Ifølge Hamas selv, er det lite organisasjonen kan gjøre. Dette støttes av en del internasjonale kommentatorer, som peker på at Gaza er beleiret, og prisgitt beslutninger tatt av Israel, de palestinske myndighetene i Ramallah, Egypt og det internasjonale samfunnet.

Dette imøtegås av israelske kommentatorer, som mener tiden er overmoden for at Hamas-regimet begynner å investere i sine egne innbyggere.

– Hamas er fremdeles en kynisk organisasjon, som utnytter befolkningens lidelser for politisk vinning, både lokalt og internasjonalt, skriver Avi Issacharoff, kommentator i The Times of Israel.

Han mener organisasjonen kunne betalt for deler av elektrisiteten, men heller prioriterer å bruke titalls millioner kroner hver måned på å lage raketter og grave tunneler.

Ifølge estimater gjort av Israel og palestinske myndigheter, får Hamas hver måned 28 millioner dollar i skatteinntekter. Over ti millioner dollar brukes hver måned på å finansiere den militære grenen og dens krigsforberedelser.

Total kollaps

FNs nødhjelpskoordinator i de palestinske områdene, Robert Piper, advarte denne uken mot de «katastrofale konsekvensene» strømmangelen kan få på Gazastripen.

Piper anslår at det må importeres én million liter diesel i måneden for å holde et minimum av helsevesenet og andre tjenester gående, og han ber omverdenen komme Gazastripens innbyggere til unnsetning.

– Ytterligere strømkutt kommer trolig til å føre til total kollaps av grunnleggende tjenester, blant dem kritiske funksjoner innenfor helse-, vann- og sanitær-sektorene, sa Piper.

– Det må bli slutt på å holde Gazas innbyggere som gisler i denne langvarige, interne palestinske feiden, sa han.

Powered by Labrador CMS