Palestinsk journalist med kraftig varsku
- 16 journalister sitter fengslet på Vestbredden og i Gaza. Hvorfor er vestlige medier tause om dette? spør den palestinske journalisten Eid Bassem som selv har vært arrestert for sine artikler.
Ytringsfriheten og pressefriheten har trange kår på Vestbredden og i Gaza. Den siste uken har palestinske journalister i Ramallah demonstrert mot arrestasjonene av sine kolleger av Det palestinske sikkerhetspolitiet. Ni palestinere er for tiden arrestert på Vestbredden for sin journalistiske virksomhet, mens sju palestinske journalister er fengslet i Gaza av samme grunn.
Den ledende palestinske menneskerettsaktivisten og tidligere leder for organisasjonen B'Tselems operasjoner i de «okkuperte områdene», Bessem Eid, roper et kraftig varsku:
- Hvorfor er det ingen vestlige medier som bryr seg om dette? Hadde det samme skjedd i Israel med bare én journalist, ville det vært et hylekor uten like i vestlige medier om Israels brudd på pressefriheten, sier Eid.
I dag leder han Palestinian Human Rights Monitoring Group.
Taushet
I 1996 ble Bassem Eid selv arrestert av Yasser Arafats sikkerhetsstyrker. Men fordi han allerede da var svært kjent og på grunn av press fra vestlige media, slapp han ut av fengselet etter bare 25 timer. Eid mener det verste som kan skje er nemlig at vestlige medier tier når journalistkolleger blir arrestert.
- Da får de palestinske myndigheter det akkurat slik de vil ha det. Hamas vil ikke at verden skal vite om hva som skjer, og De palestinske myndighetene i Ramallah truer og arresterer journalister som ikke danser etter deres pipe, sier Eid.
Skremmer
Han forteller om kollegaen Sufian Abu Saida som skrev en kritisk artikkel om en av toppene innen Fatah i Ramallah. Dagen etter parkerte han bilen utenfor et offentlig kontor og gikk inn for å gjøre et intervju. Da dukket sikkerhetspolitiet opp og pepret bilen hans med kuler.
- De drepte han ikke, for det ville skape for mye oppstyr i vestlige media. Men de sendte han et tydelig budskap hva de syntes om hans journalistiske arbeid, sier Eid.
Ingen pressefrihet
Han hevder palestinske journalister bare har frihet til å skrive det de politiske lederne liker å høre. Journalister som ikke gjør det, blir arrestert og holdes fengslet uten rettergang gjerne i flere måneder. Andre journalister blir innkalt til politiet og fortalt at de står for tur dersom de ikke innordner seg systemet.
- Pressefrihet og demokratiske rettigheter i vestlig forstand er det lite av. Ordet «demokrati» er bare et munnhell blant palestinerne. Vi har det ikke i vårt vokabular, det er ikke nevnt i Koranen, og det blir ikke nevnt i skolevesenet eller på universitetene. Muslimer som tror på Vestens forståelse av ordet demokrati eller liker vestlig kultur, blir sett på som frafalne og gudløse, hevder Eid.
Har valgt side
Han mener vestlige journalister har valgt side i konflikten mellom palestinerne og Israel. Derfor velger de å overse brudd på pressefriheten i de palestinske områdene.
- De er mye mer kritiske til ting som skjer i Israel enn tilsvarende eller verre ting som skjer i Gaza eller på Vestbredden eller for den saks skyld i Egypt, sier Bassem Eid.
- Det er på høy tid at internasjonale media setter søkelys på dette og tar opp bruddene på pressefriheten i de palestinske områdene. Presset må komme utenfra, for de fleste palestinske journalister er ute av stand til det fordi de er i lommene på makthaverne og styres av dem. I Gaza er det Hamas som rår, og i Ramallah hersker Mahmoud Abbas, og han styrer byen og Vestbredden som sitt eget kongerike, legger Eid til.
DAGEN