MATUTDELING: Frelsesarmeen driver mange typer sosiale tiltak rettet mot sårbare grupper i samfunnet. Matutdeling som her på Elgsletta i Oslo under koronapandemien er en av oppgavene.

Pandemien har forsterket de sosiale problemene

Frelsesarmeen lanserer nå 109 ulike tiltak som kan fylle 91 hull i den norske velferdsstaten der sårbare grupper i samfunnet faller utenfor.

Publisert Sist oppdatert

– Gjennom Frelsesarmeens arbeid og tilstedeværelse, har vi avdekket en rekke hovedutfordringer hvor mennesker faller mellom to eller flere stoler, sier kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen Geir Smith-Solevåg.

I en pressemelding fra Frelsesarmeen opplyser organisasjonen at man har samlet alle de ferskeste inntrykkene i et dokument som innspill til stortingsperioden 2021–2025.

Rapporten har fått navnet «Der skoen trykker». I kartleggingen beskrives 91 hovedutfordringer som utsatte grupper ofte opplever, sammen med 109 forslag til tiltak.

Mangler oppfølgning

Frelsesarmeen peker på velferdsstaten er omfattende og tar godt vare på de fleste av oss. Det er likevel for mange mennesker som ikke får den hjelpen de behøver på grunn av manglende tilbud og oppfølging.

Smith-Solevåg sier til Dagen at organisasjonen ikke ville gjort jobben om «armeen» ikke også hadde adressert de strukturelle utfordringene i velferdsstaten.

– Når enkeltstemmene vi hører begynner å bli et kor, da ser vi det som vår oppgave å sette «musikk» til. Vi er tett på mange mennesker som sliter i landet vårt gjennom vårt arbeid blant lavinntektsfamilier, barnevernsbarn, rusavhengige, ofre for menneskehandel, innsatte og andre vanskeligstilte grupper, understreker kommunikasjonssjefen.

Sosiale utfordringer

Lindis Evja, sosialsjef i Frelsesarmeen, fremholder at det som legges frem er status for Norges sosiale utfordringer sett med «armeens» øyne.

– Vi lister her opp hva vi ser ulike mennesker sliter med, samtidig som at vi kommer med forslag til konkrete løsninger og klare politiske oppfordringer som kan bidra helt eller delvis til å løse disse utfordringene. Vi ser også at mange av disse utfordringene har blitt forsterket under koronapandemien, sier Evja.

– Det å være en stemme for de som ikke har ressurser til løfte stemmen selv av ulike grunner, er viktig for oss og ligger blodet vårt. I Norge er det fremdeles mange som trenger å bli sett og hjulpet, fortsetter hun.

Utdatert bostøtte

Et eksempel på utfordringer som det pekes på, er blant annet hvordan lavinntektsfamilier ofte havner nederst på listen hos utleiere og ender opp med de dårligste leilighetene.

Bostøtten trekkes frem som utdatert. De øvre grensene for boutgifter som det beregnes bostøtte ut ifra, samsvarer ikke med prisnivået i storbyer som Oslo. I tillegg er det mange lavinntektsfamilier som ikke får startlån, fordi de ikke kan innfri kravet om å ha fast inntekt eller å være varig ufør.

Dårlig ettervern for rusmisbrukere er også et område som ikke fungerer godt nok. Frelsesarmeen mener det må finnes tilbud tilpasset de ulike fasene, med arenaer både for de som bruker rusmidler og for dem som kan møte opp helt rusfrie.

Powered by Labrador CMS