HÅP: En amerikansk baptistkirke prøver å spre håp i koronatiden med denne plakaten. Men nå kan pandemien bli en trussel mot kirkene selv.

Pandemien kan gi kirke-nedleggelser i USA

En av fem amerikanske kirker kan bli tvunget til å legge ned virksomheten i løpet av de kommende 18 månedene som følge av koronapandemien.

Publisert Sist oppdatert

Det viser en studie som Barna Group har gjort.

Ifølge deres tall har 65 prosent av kirkene i USA opplevd nedgang i gavebidrag under pandemien.

Religion News Service skriver at nedgang i bidragene til kirker og menigheter er en utvikling man har sett i løpet av de siste tiårene i takt med at kirkesøkningen har avtatt og at andelen av frivillige gaver som er gitt til kristent arbeid har krympet.

Studien fra Barna Group viser at for tretti år siden gikk omtrent 50 prosent av alle veldedige gaver til kirker og menigheter.

Da koronaviruset traff USA hadde tallet blitt redusert til omtrent 30 prosent. Selv om det å gi til andre sektorer økte generelt for regnskapsåret 2018 - 19, falt donasjonene til religiøse institusjoner med hele tre milliarder dollar, eller omlag 29 milliarder norske kroner.

Mosaic Church

Mark DeYmaz, pastor i Mosaic Church i Arkansas, har fulgt utviklingen i årevis. I boken «Den kommende revolusjonen i kirkeøkonomi» fra 2019 erklærte DeYmaz at «tiende og offer ikke lenger var nok» til å dekke behovene til de fleste menigheter. Han mener at pandemien bare har fremskyndet det uunngåelige.

– Nedgangen i frivillige gaver er en del av en større historie om den amerikanske arbeideren: Den følger nøye den langsomme «uthulingen» av nasjonens middelklasse, den demografien som kirkene har blitt bygget på og finansiert på i generasjoner.

– Ettersom rikdom i økende grad er konsentrert blant de rike, har ikke gjeldstyngede middelklasse-amerikanere lenger midler til å bære byrden med å støtte amerikansk kristendoms viltvoksende infrastruktur, påpeker pastoren.

En vekker

– Pandemien fungerer som en lenge forsinket og sårt tiltrengt vekker for den amerikanske kirken, påpeker DeYmaz og spår at mange kirker har syv til ti måneder på seg enten til å tilpasse seg realitetene eller å dø.

– Den eneste måten å overleve på, er å redusere avhengigheten av ukentlige donasjoner og utvikle alternative inntektskilder som utnytter menighetenes eiendom og personell på nye måter, mener Arkansas-pastoren.

– Tradisjonell kunnskap sier at hvis en kirkes budsjett ikke opprettholdes 100 prosent av tiende og offer, så er den ikke bærekraftig, sier DeYmaz, og legger til:

– Men et økende antall kirker opplever at de ikke er bærekraftige etter den definisjonen. Den tradisjonelle modellen basert på ukentlige gaver vil ta slutt i løpet av vår tid.

Frilansere

DeYmaz advarer også om at med et økende antall amerikanere som ikke er med i religiøse organisasjoner, har mange kommet til å se kirker som økonomiske frilansere som ikke bidrar med noe til skatteinntektene eller til et samfunn i rask endring.

Han foreslår at kirker som har uutnyttede arealer kan leie ut lokaler til andre virksomheter.

– Hvorfor ikke la dem betale husleien? Ubrukte lokaler kan bli utviklet til et kjøpesenter eller kontorkompleks. En tom eller lite utnyttet bakgård kan konverteres til en utleiebolig.

DeYmaz har tatt grep i egen menighet. I 2016 flyttet Mosaic inn i et tidligere supermarked på omtrent 10 mål, og tok opp et lån på nesten 16.000 dollar i måneden. Der kundene en gang trillet handlevogner, samles nå kirkegjengere fra mer enn 25 nasjoner.

I dag er omlag 30 prosent av kirkens budsjett på omlag 12 millioner kroner finansiert av annet enn tiende og ofringer.

Powered by Labrador CMS