Pandemien utløser nasjonal bønneaksjon i England
Storbritannia rundet nylig 100.000 døde fra pandemien. Nå oppfordres det til nasjonal bønnedugnad i hele februar.
Denne uken nådde Storbritannia en lite hyggelig milepæl. 100.000 briter har mistet livet i pandemien, og unionen blir dermed det femte landet med sekssifrede dødstall.
I den forbindelse har erkebiskopene i York og Canterbury skrevet et brev til det britiske folket. Der utlyser de en bønneaksjon i februar måned, ifølge Church Times.
«100.000 er ikke bare et tall. Hvert nummer er en person: Noen vi elsket, og noen som elsket oss», heter det i brevet.
Krise
Storbritannia er hardt rammet av en virusmutasjon som skal være 70 prosent mer smittsom enn den vanligste versjonen av viruset, ifølge NTB. Storbritannia passerer 100.000 døde bare 76 dager etter at landet passerte 50.000 døde.
Statsminister Boris Johnson har uttalt til AP at han er svært lei seg for alle livene som har gått tapt, og at han tar ansvar for det regjeringen har gjort.
Professor Calum Semple, en av vitenskapsfolkene som rådgir den britiske regjeringen, sier til BBC at det ikke vil være overraskende om 40-50.000 flere mister livet før pandemien er over.
Hver kveld
Biskopene Justin Welby og Stephen Cottrell inviterer alle, troende som ikke-troende, til å stoppe opp, reflektere over de enorme dimensjonene ved denne pandemien, og å be.
Helt konkret vil bønneaksjonen innebære at man ber hver kveld klokken seks, i hele februar.
«Vi oppfordrer alle som kjenner seg redd, forvillet eller isolert til å kaste sin frykt på Gud. Vi vet også at fattige samfunn, etniske minoriteter og dem som lever med funksjonshemminger har blitt uproporsjonelt rammet. Disse gruppene roper nå ut om at urettferdigheten må rettes opp i,» skriver de.
Biskopene lover samtidig det britiske folk at kirken ber for dem.
Håp
På Churchofengland.com har biskopene lagt ut eksempler å bønner som kan bes, og flere oppfordringer til å bli med.
De presiserer også at det kristne håpet ikke kan kues av en pandemi:
«Døden har ikke det siste ordet. I Guds rike skal alle tårer tørkes bort», skriver de.
Oppfordringen til bønn og refleksjon støttes av muslimske ledere, ifølge BBC. Qari Asim, leder for det nasjonale rådet for moskeer og imamer i Storbritannia, peker på at muslimer, sammen med svarte og asiatiske samfunnsgrupper, er hardt rammet av «tsunamien av smerte, sorg og ødeleggelse». Han peker på at mange ikke kan sørge ordentlig for dem som går bort, grunnet Covid- restriksjoner.
Ikke tradisjon
Preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit, sier at de har merket seg initiativet fra sine kollegaer i Storbritannia.
– Å reflektere og be er en måte å uttrykke både ansvar og håp på som er svært personlig og dyptgripende. Jeg er ikke i tvil om at alle nordmenn reflekterer over pandemien. Nesten for mye, kan en tenke, skriver han i en kommentar til Dagen.
Han minner om at landet er i en situasjon som er mye mer kritisk enn Norges, og peker på at pandemien rammer skeivt også globalt.
– Mange av oss kunne nok reflektert enda mer over hvordan den rammer noen mer enn andre, og mer i deler av verden som er svært sårbar fra før. Ikke minst økonomisk. Så er jeg overbevist om at alle som ber, ber at Gud ser i nåde til oss og alle som er rammet av dete. Og at de ber for alle som har ansvar for å håndtere dette på beste måte.
Fykse Tveit peker på fastetiden som kommer i februar. Det er «en tid for å gi andres liv og skjebne mer rom i våre tanker», og at det er grunn til å benytte denne tiden til å be også.
– Er det aktuelt med en lignende bønneaksjon her til lands?
– Vi har ikke tradisjon for slike appeller i Den norske kirke, men håper at mange ber for land og folk og vår helse, fysisk og psykisk.
Åpner kirker
Samtidig som pandemien herjer, raser debatten om hvordan kirker skal opptre. Søndag 10. januar var Christ Church Haywards Heath samlet fysisk til gudstjeneste, i likhet med flere andre kirker i Storbritannia.
Like etter at statsminister Boris Johnson hadde sagt «bli hjemme, beskytt helsepersonell, redd liv» i starten av januar, ble det nemlig klart at gudstjenester er unntatt fra britenes tredje store lockdown.
Graham Nicolls er prest i Christ Church Haywards Heath og mener det var rett å åpne kirkedørene.
«Takk Gud for at kirkebyggene er åpne, la oss bruke muligheten så godt vi kan», skriver han på det kristne nettstedet Premier Christianity.
Holder stengt
Blant dem som har latt kirkedørene forbli stengt er Carl Beech, pastor i menigheten Redeemer King i byen Chesterfield.
«Jeg vet at dette er omdiskutert. Men vi kommer ikke til å møtes fysisk som kirke i Redeemer King. At vi har lov å møtes betyr ikke at vi bør gjøre det. Det er åpenbart mange vurderinger her, som kontekst, tapsfølelse, beskytte sårbare mennesker og vitnesbyrdet lokalt. Alle ledere må fatte egne beslutninger», skrev Beech på Twitter da det ble klart at kirkene kunne åpne i starten av januar.
Han får for det meste støtte på Twitter, og flere andre kirker har gjort det samme. En del kirker holder åpent for såkalt «privat bønn» og mindre samlinger.