HOMOFIL: Bjørn Helge Sandvei er selv homofil og teolog. Fredag kveld fortalte han om Bibelens og dens samtids syn på homofili, og hans egne møter med kirken som homofil.

Panelsamtale om kirken, kjønn og homofile: – Jesus levde et fullverdig liv som ugift

Bjørn Helge Sandvei er teolog og homofil. Han fortalte om sin opplevelse som homofil i kirken.

Publisert Sist oppdatert

Fredag ettermiddag ble det avholdt en panelsamtale under konferansen Disippel2023 der temaet var hvordan møte mennesker som kan opplev utfordringer med sin seksualitet og kjønnsidentiet.

En av de som satt i panelet var Bjørn Helge Sandvei. En mann som har lagt bak seg en lang karriere som førstelektor i Det nye testamentet ved MF vitenskapelige høyskole, og er en av landets fremste i gresk språk fra Bibelens tid.

Personlig har han stor innsikt i debatten rundt homofili, ekteskap og Bibelen.

Som teolog har han studert bibeltekstene som omhandler homofili inngående, så vel som en rekke andre tekster om tematikken fra bibelens samtid.

Men Sandvei besitter også en annen innsikt som ikke kommer fra hans teologiske studier, men hans egen erfaring. Sandvei er homofil, men har valgt å leve sølibatært.

Møte med kirken

Som homofil har Sandvei en personlig erfaring av hvordan kirken har møtt han.

– Jeg kan ikke huske noen ubehageligheter som jeg har møtt med kristne. Det kan hende at det har vært fordi jeg har vært åpen om at jeg ønsker å leve i sølibat.

TEOLOG: Sandvei er pensjonert førstelektor i teologi ved MF vitenskapelige høyskole, og har brukt hele sitt arbeidsliv på å studere bibeltekstene.

– Men det jeg har møtt, og som har vært leit, har vært tausheten. Jeg skulle ønske det gikk å prate åpent om dette, sa Sandvei i åpningsinnlegget sitt.

Savner kirkelig støtte

Sandvei har vært tydelig på at han ønsker å leve et liv i sølibat. Det har han ikke alltid opplevd forståelse for i kirken.

– Jeg vil ikke dømme dem som lever og tenker annerledes enn meg. Men jeg skulle ønske at det ble tydeligere sagt fra kirkens ledelse at det kan være rom også for dem som tenker slik som meg. Det føler jeg ikke sies så ofte fra kirkelig hold, sa han videre.

Et fullverdig liv

Å leve et liv i sølibat, blir ofte fremstilt som et mindreverdig liv i samfunnet vårt i dag. Det er ikke Sandvei enig i.

– Det er viktig å huske på at Herren Jesus levde et fullverdig liv. Men han levde som ugift, sa han.

Poenget ble godt tatt i mot av salen, som brøt ut i applaus. Noen følte også for å rope «halleluja».

Må skape en bedre singelkultur

En av de som satt i panelet, var den svenske teologen Olof Edsinger. Ifølge han er det ikke bare samfunnet som har et problem med singellivet, men også i kirkene kan kjernefamilien bli omgjort til en avgud, erfarer han.

TEOLOG: Teolog Olof Edsinger trakk frem at kirkene må skape kulturer det det er godt å være singel.

Svenske tall viser at det langt ifra bare er homofile som lever enslig. Det er også en rekke heterofile som av ulike grunner ender opp med å leve livet som singel, poengterer Edsinger.

Han har en utfordring til kirken.

– Hvordan kan vi sammen som forsamlinger skape en kultur der det er godt å være singel? Sa han under panelsamtalen.

Nåde og sannhet

Øivind Benestad er en av arrangørene bak Disippel2023. Han sier at disippelskap handler om å leve som Jesu etterfølgere – også i måten man møter LHBT+-personer.

ARRANGØR: Øivind Benestad (venstre) er en av arrangørene bak konferansen «Disippel 2023».

– Det er kjempeviktig tematikk og noe vi tar opp i panelsamtalen. Det handler om både nåde og sannhet, samtidig, sier han til Dagen.

– Vi må skille mellom sak og person, eller ideologi og individ. Vi skal elske alle mennesker, men vi kan ikke godta alle ideologier. Det er Bibelen tydelig på.

Powered by Labrador CMS