Panikk blant tørste og sultne filippinere
Panikken brer seg blant filippinere som fortsatt mangler mat, vann og medisiner fem dager etter herjingene til en av tidenes kraftigste tyfoner.
Onsdag mistet åtte personer livet idet en folkemengde stormet et statlig rislager i byen Alangalan. Stormingen førte til at deler av bygningen raste sammen. Mens noen av plyndrerne døde under bygningsmassene, greide andre å komme seg unna med 33.000 sekker, ifølge en talsperson for filippinske matmyndigheter.
- Hver sekk veier 50 kilo, så det må ha vært en del mennesker med på plyndringen, sier Rex Estoperez, talsmann for den statlige rishandelen til nyhetsbyrået AFP.
Både politifolk og soldater holdt vakt utenfor bygningen, men de ble overmannet av menneskemengden.
Skremmeskudd
Alangalan ligger 17 kilometer fra havnebyen Tacloban, der nordmannen Erlend Johannesen driver hjelpeorganisasjonen Streetlight. Det er Tacloban som har fått størst oppmerksomhet etter at tyfonen Haiyan rammet sist fredag. Johannesen befinner seg fortsatt i byen, mens tre frivillige nordmenn ved Streetlights barnehjem er evakuert.
Soldater er sendt til Tacloban for å hindre at kaos og kriminalitet brer seg som følge av den svært vanskelige situasjonen. Onsdag viste filippinsk fjernsyn bilder av soldater som skjøt i luften for skremme vekk plyndrere i byen.
I mer avsidesliggende områder klager innbyggere over at de fortsatt ikke har mottatt hjelp. Enkelte steder er folk så desperate at de har gravd opp vannrør og knust dem for å få noe å drikke.
Ifølge hjelpeorganisasjoner er det stor fare for diaré som følge av ødelagt infrastruktur og forurenset vann.
Nedjusterte dødstall
Samtidig hersker det en viss usikkerhet om dødstallene. Ifølge president Benigno Aquino er det ikke riktig at om lag 10.000 mennesker er omkommet. Det riktige antallet ligger i stedet mellom 2.000 og 2.500, ifølge presidenten.
I sin hittil siste oppdatering onsdag oppgir filippinske myndigheter at 2.275 mennesker er bekreftet omkommet, de fleste i provinsene Leyte og Samar.
I tillegg er minst 3.665 personer skadd, mens 80 personer er fortsatt savnet. 600.000 mennesker oppgis å være fordrevet. (©NTB)