Regjeringspartiet i Paraguay vil innføre seksualundervisning basert på kristen lære.

Paraguay vil innføre sex-undervisning med kristent tilsnitt

Paraguay har Sør-Amerikas høyeste andel tenåringsgraviditeter. Nå vil regjeringen for første gang gi grønt lys til en form for seksualundervisning.

Publisert Sist oppdatert

Før hun fylte 15 år hadde Diana Zalazars kropp blitt så stor at hun ikke lenger klarte å klemme seg inn i kjolen hun hadde kjøpt til quinceañera-festen. Den tradisjonelle feiringen av jenters 15-årsdag markerer overgangen fra jente til kvinne i store deler av Latin-Amerika.

Moren oppsøkte en lege, som mistenkte at det kunne være en gigantisk svulst som vokste inni den 14 år gamle katolske korjenta. Før Zalazar visste ordet av det, var hun hos en gynekolog som kunne fortelle at hun var gravid i sjette måned.

Diana Zalazar og sønnen Ato Martino hjemme i Asuncion i Paraguay. Zalazar var 14 år gammel da hun fikk ham og kjemper nå for bedre seksualundervisning i landets skoler. Foto. AP / NTB

Det hang overhodet ikke på greip for Zalazar, som hadde hatt sex for første gang uten å vite at det kunne gjøre henne gravid.

Ikke noe valg

I det katolske Paraguay har nyhetsbyrået AP snakket med mange tenåringsmødre.

De forklarer sin tidlige graviditet med oppveksten i et land der foreldre unngår å snakke om sex. I det nasjonale skolevesenet har seksualundervisningen dessuten ikke vært særlig annerledes enn opplæringen i hygiene.

– Jeg bestemte meg ikke for å bli mor, sier Zalazar.

39 år gamle Diana Zalazar var bare 15 år da hun fikk sønnen Ato. Hun var uvitende om at hun kunne bli gravid da hun hadde sex for første gang. Foto: AP / NTB

– Jeg hadde ikke muligheten til å velge, for jeg hadde ikke kunnskapen, forteller moren som i dag er 39 år.

Zalazar har gått fra å være seksuelt uvitende og skamfull til å bli en forkjemper for barns rettigheter. Hun har oppdratt sønnen, som i dag er 23 år gammel, i et Paraguay der seksualundervisningen har vært mangelfull eller fraværende.

Helt til nå.

Konservativ jubel

For første gang har nå utdanningsdepartementet godkjent en nasjonal læreplan for seksualundervisning.

Læreplanen er ikke basert på sekulære normer, men på kristen seksualmoral. I Paraguay regner nemlig over 87 prosent av seks millioner innbyggere seg for å være katolske kristne.

Pensum fremmer derfor avholdenhet og omtaler sex som Guds oppfinnelse til ektepar.

8.-klassinger får undervisning ved Nueva Asuncion skole i Chaco-i, Paraguay.

Seksuell orientering eller identitet er ikke nevnt, men elevene får med seg en advarsel om at kondomer ikke virker.

– Vi har en svært sterk jødisk-kristen kultur som fortsatt er rådende. Det er kraftig motstand mot alt som går imot våre prinsipper, sier Miguel Ortigoza.

Han er en sterk forsvarer av læreplanen og evangelikal pastor ved Capitol Ministries – en veldedig organisasjon med base i Washington som holdt bibelundervisning for Donald Trump regjering.

Abort: – Sier nei for Jesu skyld

Landet har fra før noen av verdens strengeste abortlover. Selv i tilfeller som dreier seg om voldtekt eller incest, kan overtredelse straffes med fengsel. Unntaket er om den gravide er i livsfare.

– Lover overalt tillater nå at jenter dreper sine babyer, men Paraguay er blant de få gjenværende som sier nei for Jesu skyld, sier Oscar Avila.

Han er daglig leder ved et antiabortsenter for unge mødre i hovedstaden Asuncion. På en morgenmesse nylig var kirkebenkene er fylt av jenter yngre enn 15 år – noen høygravide, andre med spedbarn på hoftene.

Konservative kulturkrigere

Det konservative Colorado-partiet har styrt landet i 76 av de siste 80 årene, og har i dag en konservativ og høyreorientert politisk plattform.

Den er basert på religion, familie og fedreland og har fått gjenklang i ytre høyres vekst i Latin-Amerika. Konservative kulturkrigere med bånd til evangelikale bevegelser har fått nytt mot til å ta sine kamper til klasserommene.

I 2017 ble Paraguay det første landet som forbød diskusjoner om kjønnsidentitet i skolen.

Katolske abortmotstandere i Paraguay protesterer mot at det nå skal innføres seksualundervisning i landets skoler. Foto: AP / NTB

Hyllest fra foreldre

Myndighetene satte ned utvalg som skal revidere læreplanen – som har tittelen «12 vitenskaper om seksualitet og affeksjonsutdanning» og som etter planen skal prøves ut i fem regioner før den rulles ut nasjonalt.

Foreldreorganisasjoner har hyllet de tolv bøkene – en for hvert klassetrinn – som en måte å undervise i moral på – samt beskytte de unge.

– Det er en reell kamp om liv, familie, de reelle rettighetene til barn og foreldrenes frihet, sier pensumforfatter Maria Judith Turriaga.

I læreplanen får barna høre at de skal behandle andre med respekt og pleie sunne forhold.

Prevensjonsmidler frarådes og tradisjonelle kjønnsroller opprettholdes. All omtale av sex dreier seg om en heteroseksuell variant.

Protesterer

Men den nye seksualundervisningen møtet kraftig motbør på venstresiden av politikken.

– Teksten er veldig farlig, det er en fornærmelse mot vitenskapen, sa den venstreorienterte senatoren Esperanza Martinez til en regjeringskomité som nylig møttes for å diskutere læreplanen.

Pensum vektlegger lydighet overfor både myndigheter og foreldre, og her finner kritikerne ett av sine ankepunkter. Seksuelle overgrep begås nemlig typisk i hjemmet, og det vil derfor ikke være noen løsning å betro seg innad i familien.

– Jeg fikk aldri hjelp fra familien min, de truet meg så jeg ikke sa det til noen, sier Liliana til nyhetsbyrået Ap. Hun ble voldtatt av stefaren og gjort gravid som 13-åring.

En 13 år gammel jente med babyen sin på et barnehjem i Ciudad del Este i Paraguay. For første gang er det nå vedtatt en læreplan for seksualundervisning i landet, men den fremmer avholdenhet og advarer om at kondomer ikke virker. Foto: AP / NTB

Andre mener at det konservative Colorado-partiet viderefører en arv fra tiden da landet var diktatur. Colorado var landets styringsparti også da Alfredo Stroessner var landets diktator (fram til 1987).

– Da jeg vokste opp under diktaturet, ble jeg fortalt at homoseksualitet er et avvik, sier Simón Cazal grunnlegger av en organisasjon for homofiles rettigheter, SomosGay.

– Diktaturet tok juridisk sett slutt, men de samme politiske klanene fortsatte å styre showet, mener han.

Powered by Labrador CMS