Partiet De Kristne får kritikk for konspirasjonsteorier: – Et parti man bør holde seg unna
Et lokallag i PDK delte torsdag en konspirasjonsteori om drapet på Shinzo Abe på Facebook. – Farlig, mener eksperter.
«Han tok ikke ordre fra WEF (World Economic Forum, red.anm.), og han nektet å innføre tvungen vaksinering. Han sendte 1,6 millioner vaksinedoser tilbake, og ga innbyggerne ivermectin. Ble du klokere nå?»
Spørsmålet stilte Partiet De Kristne Bergen sine 960 Facebook-følgere torsdag kveld. Innlegget ble slettet et par timer senere.
Eksperter mener innlegget er et av flere eksempler på konspirasjonsteorier som gjør PDK til et farlig parti.
Skutt på åpen gate
Det har gått en uke siden Japans tidligere statsminister Shinzo Abe (67) ble skutt og drept under en tale på et valgkamparrangement i byen Nara.
I etterkant har det vært uklart hvilke motiver gjerningsmannen Tetsuya Yamagami (41) hadde for drapet. Det har ført til at flere konspirasjonsteorier har oppstått.
Det overrasker ikke forfatter og ekspert på konspirasjonsteorier, Didrik Søderlind.
– Når sånt skjer, går det to timer og så er konspirasjonsteoretikerne på ballen med sin egen versjon om hva som skjedde, sier Søderlind, som til daglig er rådgiver i Human-Etisk Forbund.
Konspirasjonsteorien som PDK Bergen delte har blitt spredd i konspirasjonsmiljøer i sosiale medier den siste uken.
Den insinuerer at World Economic Forum står bak drapet, og at motivet er at Abe ikke ville innføre tvungen koronavaksinering i landet, men i stedet tilbød befolkningen skabb-middelet ivermectin.
Faktasjekk: Stemmer ikke
Det amerikanske nyhetsbyrået AP har faktasjekket teorien og konkludert med at den ikke stemmer.
For det første gikk Abe av som statsminister i august 2020, altså flere måneder før vaksineringen startet i 2021.
Det er heller ikke riktig at Japan ga innbyggerne ivermectin. Tvert imot har det blitt satt mer enn 280 millioner vaksinedoser i Japan per juli 2022, skriver nyhetsbyrået.
«Faktasjekker» og rådgiver i tankesmien Skaperkraft, Bjørn Are Davidsen, forteller at teorien har oppstått i ytre-høyremiljøer i USA.
– Det er forstemmende at man henger seg på dette konspirasjonshysteriet. Dette er hentet fra Donald Trump-vennlige «memer» som har blitt direkte oversatt. Det er uten noen form for kilder eller troverdighet, forteller Davidsen til Dagen.
Ble publisert av et medlem
Lokallagsleder i Partiet De Kristne Bergen, Marita Moltu, sier at innlegget ble publisert av et medlem som ikke lenger har tillitsverv i partiet.
Moltu forteller at hun slettet innlegget da hun ble oppmerksom på det noen timer etter publisering.
– Det innlegget var en inkurie som ble lagt inn av noen som ikke skulle lagt det ut på den siden. Derfor har jeg slettet det. Det er ikke noe Bergen PDK står bak, og dermed er det ingen sak for oss.
– Hva tenker du om innholdet?
– Jeg slettet dette innholdet. Det er ikke noe som PDK har tatt stilling til, og i og med at jeg har slettet innholdet taler det klart og tydelig at det ikke er noe vi står for.
– Betyr det at du tar avstand fra det?
– Det er en grunn til at jeg har slettet det, og det har jeg sagt til deg nå.
Vil ikke kommentere
Dagen har prøvd å få kontakt med PDK-leder Erik Selle fredag, men uten å lykkes.
1. nestleder i partiet er Tomas Moltu, som er gift med lokallagslederen i Bergen. Han har fått gjengitt innholdet i innlegget, men ønsker ikke å kommentere det.
– Det er kansellert og slettet. Det er ikke noe å ha en mening om, utenom at noen har lagt ut noe på våre sider som har blitt slettet, sier Moltu.
– Tar du avstand ifra innholdet?
– Jeg har ikke sett innlegget. Det har ikke vært på radaren min overhode. Jeg kan ikke forholde meg til alle slags personers meninger.
– Evig opposisjon
Bjørn Are Davidsen gir PDK Bergen honnør for at de fjernet innlegget, men mener at PDK må ta et oppgjør med konspirasjonsteoriene som florerer i partiet.
– Det er uklart hvor mange i partiet som sprer konspirasjonsteorier, men jeg ser såpass mye av det, at det er betenkelig, sier Davidsen og legger til:
– Jeg tror det henger sammen med at man er i en slags evig opposisjon til den normale politiske samtalen, som gjør at man omfavner mange påstander fra Trump-leiren.
«Massivt problem»
Didrik Søderlind mener PDK har et «massivt problem» med konspirasjonsteorier som spres i partiet.
– De markerer seg som et av Norges mest konspirasjonsteori-orienterte partier, mener Søderlind.
– Jeg tror problemet er at de prøver å være et konservativt parti, men den formen for konservatisme de kobler seg opp til, er den radikaliserte amerikanske varianten. Da følger det med masse anti-vaksine-konspirasjoner, forklarer han.
Mener partiet er «farlig»
Søderlind mener PDK er i ferd med å bli en norsk versjon av det republikanske partiet i USA, der konspirasjonsteoretikere som kongressmedlem Marjorie Taylor Greene har blitt profiler.
Et eksempel på dette er PDKs deltakelse i protestene «Freedom Convoy Norway» utenfor Stortinget i vinter, som var et konsept hentet fra Canada. Der holdt blant annet partileder Erik Selle appell.
– At de stiller opp ved siden av vaksinemotstandere, høyreekstreme og folk som sier antisemittiske ting fra talerstolen, viser hva partiet er i ferd med å bli. Her er det virkelig et parti man bør holde seg unna, for det er farlig det de driver med, mener Søderlind.
Uenig i at partiet har et problem
Tomas Moltu er uenig i at partiet burde holdt seg unna demonstrasjonen.
– PDK er det mest pro-jødiske partiet av alle som finnes i Norge. Om det er noen som kommer på et arrangement som ikke deler vårt syn og som har et helt annet syn, så har vi ikke til hensikt å sitte hjemme og se på Netflix av den grunn, mener nestlederen.
Han er ikke enig i at partiet har et problem med konspirasjonsteorier.
– Det kunne vært interessant om de definerte hva en konspirasjonsteori er først. Det har blitt et populært uttrykk å bruke som merkelapp på alle man er uenig med, sier Moltu.