Partiet De Kristne skal stemme over navnebytte. Dette er alternativene
Partiets strategiutvalg har nå landet på to alternative partinavn. Neste lørdag skal det avgjøres.
Neste lørdag holder Partiet De Kristne landsmøte. Da skal det tas stilling til om partinavnet skal endres.
Det er nestleder i partiet, Tomas Moltu, som har ledet strategiutvalgets arbeid. De har nå innstilt på to mulige alternative partinavn.
– Hvordan endte dere opp med disse to alternativene?
– Vi har hatt en omfattende spørreundersøkelse blant medlemmene våre. Jeg tror dette er den mest demokratiske prosessen rundt navneendringen et norsk parti noen gang har hatt. I første runde fikk vi nesten 100 forslag og det var Blått og Konservativt som utkrystalliserte seg og fikk stor oppslutning, sier Moltu.
I april foreslo et internt strategiutvalg å bytte partinavnet til Partiet De Konservative (PDK), med forkortelsen «Konservativt».
Dagen har tidligere omtalt at det har vært flere navneforslag på bordet, blant annet «Blått» og «Republikanerne».
Også Kristendemokratene har vært vurdert, men partiet konkluderte med at det ville bli for likt KrF.
Dette er forslagene
Nå kan det virke som partinavnet Blått likevel får en ny sjanse. Landsmøtet skal lørdag 5. november stemme over om de liker Blått eller Konservativt best som partinavn.
Deretter skal de vurderer om de ønsker å bytte et av disse navnene mot det nåværende partinavnet.
– Tror du landsmøtet går inn for et navnebytte?
– Det er jeg veldig spent på selv. Jeg har opplevd en modning i partiet på et navnebytte og at flere i dag er mer positive til det enn de har vært tidligere.
– Hvilket alternativ mener du selv er best for partiet?
– Personlig syns jeg Konservativt er det beste forslaget.
Moltu har også tidligere vært forkjemper for navnebytte, og mener det er gode grunner til å bytte ut «kristne» med «konservativt» i partinavnet.
Tror navnebytte kan gi stor effekt
Ved forrige stortingsvalg fikk Partiet De Kristne 0.4 prosent oppslutning og dermed ingen mandater på Stortinget. Partiet har deltatt i alle valg fra 2013 og endt på mellom 0.3 og 0.6 prosent oppslutning.
– Tror du det å bytte «kristne» med «konservativt» vil gjøre at flere stemmer på partiet?
– Hvis jeg ikke hadde vært overbevist om det, ville jeg aldri foreslått et navnebytte. Jeg tror vi kan få et paradigmeskifte når det kommer til oppslutning, og at dette vil ha en effekt.
Omfattende prosess
Partiet De Kristne har i tre år vurdert navnebytte. Innstillingen som nå foreligger er basert på en utredning, en medlemsundersøkelse, en høringsrunde og diskusjon i sentralstyret. Neste uke skal forslagene stemmes over.
– Denne saken har vært oppe i flere runder. Dersom landsmøte nå lander på å beholde Partiet De Kristne som partinavn, er navnesaken da avgjort?
– Ja, svarer Moltu kontant.
Vil vise frem konservativ profil
PDK-nestlederen mener det er mye å vinne på et navnebytte, selv om det politiske budskapet skal forbli det samme.
– Vi ønsker å bevare innholdet i partiet, men gjøre det mindre ekskluderende for mennesker som ønsker å se hva vi står for. Vi bevarer både den kristne verdiforankringen og det politiske innholdet. Så er det spennende å se om vi fornyer oss i måten vi ser ut, sier han og legger til:
– Det er helt klart et stort behov for et konservativt parti i Norge i dag. Og jeg tror det er viktig at vi synliggjør at vi er et slikt konservativt parti.