Partileder i KrFs søsterparti gikk av etter konflikt om abort
Isabella Arendt tok nesten Kristendemokraterne til Folketinget. Nå har hun ikke bare sagt opp, men meldt seg ut av partiet.
Det danske partiet Kristendemokraterne (KD) har hatt norske Kristelig Folkeparti som forbildet siden oppstarten i 1970. Men de har ikke lyktes med å sette spor i dansk politikk som søsterpartiet i Norge.
Det endret seg nesten med Isabella Arendt, som ble kalt «vikaren fra himmelen», da partiet fikk 1,8 prosent av stemmene i 2019. Det er det nærmeste KD har vært den danske sperregrensen på 2 prosent noensinne.
Opplever ikke støtte
Den siste tiden har partiet slitt med målinger jevnt under 1 prosent.
Nå går hun av og melder seg ut med umiddelbar virkning.
– Jeg brenner for å gjøre Danmark grønnere, friere og mer veldedig. Jeg opplever ikke lenger at jeg har støtte, og det tar jeg konsekvensen av og tar derfor denne avgjørelsen, skriver hun til nyhetsbyrået Ritzau, gjengitt av danske TV 2.
Abort i sentrum
Ifølge danske medier kommer oppsigelse som følge av en opprivende abortdebatt.
Ifølge Kristeligt Dagblad har konflikten dreid seg om hvorvidt man passivt skal akseptere at kvinner kan ta abort, eller om man skal jobbe aktivt for å fremme tilgang til abort over hele verden.
Ulikt KrF vil begge sider i konflikten tillate abort.
I fjor forsøkte KD å lande et kompromiss i en såkalt 2030-plan, som på den ene siden sier at kvinners rett til abort ikke må kompromitteres eller begrenses, men på den andre siden at partiet vil jobbe for å redusere antall aborter.
Arendt sto på den restriktive siden, mens flere partiveteraner som eneste KDs folketingsmedlem Jens Rohde slåss for en mer misjonerende tilnærming til abortrettigheten.
Tøff behandling
Kristeligt Dagblad forteller om kilder som melder om langvarig høyt konfliktnivå i partiet. Flere kritiserer også at Arendt går offentlig ut med oppsigelsen uten å varsle partiet.
Til samme avis sier partiets organisatoriske nestleder og tidligere partisekretær, Niels Chresten Andersen fra Rønne på Bornholm, at han ikke er særlig overrasket over Isabella Arendts farvel.
– Det er en dypt, dypt beklagelig situasjon, som dessverre ikke kommer helt overraskende på meg. Jeg har vært imponert over hvor lenge Isabella har orket behandlingen hun har fått. Det gjelder internt, men også litt, det som har vært i pressen.