PARTILEDER: Erik Selle er leder i Partiet De Kristne (PDK).

Partileder oppfordrer til «massiv sivil ulydighet» mot koronapass

– Jeg vil ha en debatt om dette, sier Partiet De Kristne-leder Erik Selle til Dagen.

Publisert Sist oppdatert

«Iverksettes coronapass som passerseddel, må folket iverksette massiv sivil ulydighet. We Are not China!» skriver Partiet De Kristne-leder Erik Selle på Facebook fredag, samme dag som regjeringen kom med nye tiltak for å begrense smitten.

Et av tiltakene var at kommunene kan ta i bruk koronasertifikat, også kalt koronapass.

De som har grønt pass er enten vaksinerte, immune fordi de har hatt korona eller har en negativ koronatest, ifølge NTB, som skriver at Tromsø allerede har bestemt seg for å innføre koronasertifikatet.

– Jeg vil ha en debatt om dette. Det er det jeg vil, sier Erik Selle til Dagen.

– Kan ikke ta alt for god fisk

– Er det ikke viktig at folk følger rådene fra helsemyndighetene?

– Vi kan ikke ta alt for god fisk. Jeg mener at koronapass er feil. Det gir en falsk trygghet fordi folk som er vaksinerte også kan bli smittet. Jeg er skeptisk til at dette innføres når vi ser hva som skjer. Vaksinerte blir syke, de blir innlagt og de smitter andre.

Selle opplyser at han ikke har tatt koronavaksinen selv, men at han ikke er imot vaksiner generelt.

– Kan oppfordringen din bidra til å gjøre arbeidet med å begrense smitten vanskeligere?

– Nei.

– Har ikke du som partileder et ansvar for å ikke oppfordre folk til å bryte loven?

– Jeg har ikke oppfordret til konkrete ting. Vi ser at sivil ulydighet blir brukt i klimakampen og i borgerrettskampen i USA. Det handler ikke om en oppfordring til ulovligheter, men om at folk må være bevisste, sier Selle, og peker på at også jusprofessorer har advart mot å innføre koronapass.

Skal se nærmere på utstrakt bruk

Én av dem er Anna Nylund ved UiT Norges arktiske universitet.

– Det bryter særlig mot en grunnleggende frihet: at vi kan bevege oss fritt uten å måtte legitimere oss, sa Nylund til NRK torsdag.

Regjeringen opplyste på fredagens pressekonferanse at koronasertifikatet innføres som et tiltak for å lempe på lokale koronaregler, men at en mer utstrakt bruk nasjonalt vil bli sett nærmere på.

– Vi vil vurdere om koronasertifikat kan være aktuelt som et tiltak for å holde smitten nede, for eksempel på utsteder, konsertsteder, idrettsarrangementer, kinoer og teater. Nå som alle har fått tilbud om vaksine, er det lettere å se for seg at man kan bruke koronasertifikatet for å forhindre stor spredning av smitte, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på pressekonferansen.

Powered by Labrador CMS