– Partipolitikk har for stor innflytelse
– Spørsmål som tas opp i kirken må være basert på tro og teologi, ikke partipolitikk, sier Hans-Olof Andrén.
– Til tross for at den svenske kirken ble løsrevet fra staten i år 2000 er det fortsatt tre partier som stiller til valg, sier leder for gruppen, Hans-Olof Andrén, til Dagen. Hans gruppe har 38 representanter i Kyrkomötet.
I forrige uke skrev Dagen om debatten som herjer den svenske kirken. På den ene siden står Sverigedemokratene, som vil gjøre «kirken svensk igjen».
Les også:
Innlegg av Dagen.På den andre siden en rekke politiske partier, som stiller til valg til kyrkomötet, som på samme måte som Kirkemøtet i Norge er kirkens øverste organ.
Andrén viser til at de upolitiske gruppene er i klart mindretall. Han er også uenig med sosialdemokratenes Lars Stjernkvist, som representerer Socialdemokraterna i Kirkemøtet. Han sa i forrige uke til Dagen at han mener partipolitikernes deltakelse styrker kirkens innflytelse i samfunnet.
– Selvsagt kan parlamentarikere som rekrutteres fra partiene gjøre et godt arbeid. Det finnes mange partirepresentanter som gjør et godt og engasjert arbeid i menighetene. Men problemet er at man representerer et politisk parti. Tenkningen blir da partipolitisk og man forsøker å få gjennomslag for partipolitiske oppfatninger i kirken. Men spørsmål som tas opp i kirken må være basert på tro og teologi, ikke partipolitikk.
Upolitiske grupper
Mandag gikk også Oase-prest Hans Weichbrodt ut i Dagen og sa at partipolitikken har fått for stor innflytelse i den Svenska kyrkan. Weichbrodt er aktiv i Frimodig Kyrka, en teologisk konservativt gruppe som stiller i årets kirkevalg i september.
Frimodig Kyrka, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, og mer liberale Öppen kyrka – en kyrka för alla (ÖKA) er de tre uavhengige gruppene i den svenske kirkens øverste organ.
Mindretall
Han viser til at den svenske kirken består av ulike strømninger, folkekirkelige og høykirkelige, lavkirkelige og tradisjonelle.
– Kirkepolitikken skal samle kirken slik at alle tradisjoner kan kjenne seg hjemme.
Les også:
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Andrén mener dette står i motsetning til partipolitikken.
– I partipolitikken gjelder det å bekjempe og helst kvitte seg med de som ikke har samme syn som deg selv. Derfor kunne også statsminister Stefan Löfven (S) nylig gå ut og kreve at alle prester skal måtte kunne vie likekjønnede par. Men i kirkepolitikken må man finne veier, slik at de ulike kirkelige retningene og tradisjonene skal kunne leve side ved side. Alle har vi jo en del av oppdraget om å forkynne evangeliet om Jesus Kristus i ord og handling.
Han viser til at kyrkomötet i år 2009 vedtok å si ja til å vie likekjønnede par. Samtidig slo man også fast at man kunne leve med to ulike ekteskapssyn og at ingen skulle kunne tvinge prester til å vie likekjønnede.
– Denne ordningen har fungert bra. Det er absolutt ikke noen grunn til å tvinge noen til å handle mot sin samvittighet. Kirkepolitikk dreier seg om å holde kirken samlet for evangeliets skyld.