Pasienter etterspør egg

Norske fagmiljøer er klare for å innføre eggdonasjon, ifølge Peter Fedorcsak, leder for reproduksjonsmedisinsk seksjon ved Rikshospitalet i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

– Mange pasienter etterlyser og har behov for eggdonasjon. Når de kommer så langt at de ønsker eggdonasjon, har de vært gjennom veldig mye og tenkt godt gjennom det, sier han til Dagen.

– Hva synes du om den britiske ordningen for eggdonasjon?

– Når det gjelder assistert befruktning og medisinsk forskning generelt, er Storbritannia et stort forbilde for oss. Også for å se hvordan medisinsk teknologi kan innføres på en forsvarlig måte ved å ivareta interessene for mange parter, både medisinsk, juridisk og politisk, sier legen.

Dersom eggdonasjon skulle bli innført i Norge er Fedorcsak opptatt av at det må bli et tilbud som er tilgjengelig for folk innen rimelig tid.

Argumenter for eggdonasjon er å hjelpe ufruktbare par til å få barn. Friske egg kan også redusere risikoen for at kvinner opp i årene får barn med sykdommer. Noen vil hevde at det gir frihet for egen reproduksjon, der du kan satse på karrieren før du får barn.

Motargumenter går på den medisinske risikoen for donor, at kvinner kan bli utnyttet, også økonomisk, og at kroppsdeler kan bli kommersialisert.

I tillegg kommer spørsmål om sosialt morskap eller genetisk morskap teller mest. Generelt kan også noen mene at man ikke skal tukle med reproduksjon.

Eggdonasjon

Slik gjennomføres eggdonasjon:

Kvinnene får hormoner som stimulerer eggstokkene til å modne flere eggceller i én menstruasjonssyklus.

Eggceller høstes ved at en nål føres inn i skjeden og stikkes gjennom skjedeveggen fram til eggstokkene.

Nålen føres inn i modne eggposer i eggstokkene, og eggcellene suges gjennom nålen ut i et oppsamlingskammer.

De høstede eggcellene befruktes med sæd fra partneren til kvinnen som er mottakeren av egget.

En av de befruktede eggcellene settes deretter inn i livmoren til mottakeren, som på forhånd har fått hormon-behandling slik at embryoet kan feste seg i livmorveggen.

Kilde: Bioteknologirådet

Powered by Labrador CMS