Påskerush for kristne stevner: – Påmeldingen har aldri vært høyere
Barne- og ungdomsorganisasjonen til Normisjon jubler over gjenoppståtte påskearrangementer. I KRIK melder de om rekordmange påmeldte til sin påskeleir.
April 2019 er forrige gang ungdommer i Norge fikk kjenne på smaken av Kvikklunsj, appelsin og bibel i skjønn forening.
To år uten fysisk påskeleir, påsketreff eller andre kristne ungdomseventer i påsken er over. Nå jubler en rekke menigheter og organisasjoner over å kunne gå løs på en «normal» påske.
– Det er en helt fantastisk følelse. Ungdommer som har blitt frarøvet store sosiale samlinger i to år. Endelig skal de få kjenne på gleden av å være sammen igjen, sier prosjektleder i Normisjons barne- og ungdomsorganisasjon Acta, Sigrid Flesjå Olsen.
Deltakerne strømmer tilbake
Ifølge påmeldingstjenesten Checkin, som kristne aktører benytter seg av, er deltakertallene til kristne påskearrangementer for ungdom tilbake på samme nivå som før pandemien.
– Vi har faktisk fått inn 20 prosent flere aktører i det kristne markedet når det gjelder påskearrangementer i forhold til 2019, sier markedssjef i Checkin, Kjell Ingvar Torvik.
Han forteller at de opplever en enorm pågang av fysiske arrangementer i 2022 generelt.
– En teori vi hadde var at det digitale skulle ta noe over for det fysiske. Men våre observasjoner viser at de fysiske arrangementene nå har kommet voldsomt tilbake. Til sommeren tror vi det bare vil øke, sier Torvik.
Tallene begeistrer Acta og Flesjå Olsen.
– De forteller meg at ungdommene har lengtet etter å komme sammen. De har savnet å være på leir.
– Unike opplevelser
Sigrid Flesjå Olsen er selv vokst opp med å dra på kristen leir som ungdom. I dag er hun, i tillegg til jobben i Acta, ungdomsarbeider i Norkirken i Skedsmo.
I påsken skal flere barn og ungdommer fra Norkirken til Fossheim på leir i regi av Acta Øst, både som deltakere og ledere
– For meg som vokste opp på et sted uten et kristent ungdomsarbeid, var det å delta på påskeleir med 60 andre kristne på min alder en åpenbaring. Både sosialt men også med tanke på mitt kristenliv, forteller Flesjå Olsen.
Hun beskriver de fem dagene i påsken som en vitamininnsprøytning for troen hennes.
– Du får dele fellesskap med kristne, ta del i bibelundervisning og lovsang på en annen måte enn til vanlig og stille alle mulige spørsmål til trygge ledere. For meg gjorde dette sterkt inntrykk, sier hun.
Merker pandemiens konsekvenser
– Hva betyr det for kristne ungdommer å nå kunne komme sammen igjen i forbindelse med påsken?
– Ungdommer er en sårbar gruppe, med tanke på at perioden du er ungdom er kort. De som gikk i 7. klasse i 2019 går nå i 9. Det er så viktig at de får kjenne på noe annet enn digitalt fellesskap i en kristen kontekst.
Som prosjektleder har hun merket at stadige nedleggelser og avlysninger gjennom koronapandemien har tæret på ungdommene og lederne.
– En god del av de som startet i ungdomsarbeid like før pandemien, har dessverre ikke kommet tilbake. Det er blant annet fordi man ikke har kunnet bygge de samme relasjonene man ville klart utenom en pandemi, sier Flesjå Olsen.
Rekordhøy påmelding til KRIK-leir
I Rauland i Telemark skal de i påsken være KRIK-leir for første gang. Tidligere år har voksne, barn og unge vært sammen på Geilo.
Ifølge leiransvarlig Øystein Stjern, er deltakerantalle rekordhøyt.
– Påmeldingen har aldri vært høyere, med 101 voksne og 133 barn. Det er en glede å se at folk vender tilbake etter at leiren i 2020 og 2021 ble avlyst, sier Stjern.
Han tror oppgangen delvis skyldes ny lokasjon og et generasjonsskifte på leiren, men leirsjefen vil ikke undervurdere gjensynsgleden etter over to år med pandemi.
– Vi opplever god interesse og at folk gleder seg til å treffe hverandre igjen. Det er tydelig at familiekonseptet til KRIK treffer godt også etter korona, sier Øystein Stjern.