Pastor beklager egen lederstil
En rekke personer i Hillsong-menigheter har varslet om pastor Jostein Krogedals lederstil. – Jeg har ikke tatt tilstrekkelig hensyn til folk, sier pastoren til Dagen.
Dagen har fått tilgang til flere av brevene som er sendt inn til styret i menigheten Hillsong Norway.
Menighetsnettverket har etablert seg på ni steder i Norge, blant annet Oslo, Kristiansand og Stavanger. Hillsong Norway er en del av den norske pinsebevegelsen, men er formelt underlagt den internasjonale bevegelsen Hillsong, ledet av Bobby og Brian Houston i Australia. De skal være informert om varslene som har kommet inn til den norske grenen av Hillsong.
– Urovekkende
I et av varslene skriver en person om det som blir omtalt som usunn og urovekkende oppførsel av leder av Hillsong Norway, Jostein Krogedal.
– Jeg får flere og flere henvendelser, både fra vårt miljø og fra andre miljøer, fra folk som forteller om liknende eksempler og opplevelser, skriver vedkommende.
Det skal være snakk om rundt 20 skriftlige varsler som har kommet til styret. Verken Krogedal eller styret ønsker å bekrefte antallet.
– Fryktkultur
Innholdet i kritikken handler om at Krogedal skal ha oppført seg ufint og nedsettende. Noen mener at han skal ha brukt hersketeknikker og vært manipulerende. Dette skal ha skapt en fryktkultur i bevegelsen, ifølge varslerne. Dagen har vært i kontakt med flere kilder i Hillsong som bekrefter dette bildet, men ingen av dem ønsker å stå frem.
Ingen av varslene omhandler seksuell trakassering eller økonomiske forhold.
Denne uken har Krogedal erkjent det han kaller for «blindsoner» i sitt lederskap, først til rundt 200 ledere i Hillsong Oslo, deretter til en gruppe ledere i Hillsong Kristiansand.
– Jeg har såret folk med min væremåte. Jeg er oppriktig lei meg, sier Krogedal i to lydopptak fra møtene som Dagen har fått tilgang til.
– Konfronterende
Torsdag morgen møter Dagen Jostein Krogedal på Gardermoen. Han forteller at han selv ikke har sett de skriftlige tilbakemeldingene, men at han har fått innholdet referert.
– Hvordan forholder du deg til innholdet i de tilbakemeldingene du har fått på din lederstil?
– På mitt beste er jeg en jovial, relasjonell, kaffedrikkende pastor som får folk til å vokse og jobbe sammen. Men så innser jeg at jeg kan være for ambisiøs og målrettet. Da er jeg ikke alltid så lyttende til motstand fra andre. Når jeg er trøtt og irritert, kan det gå ut over folk rundt meg. Da har jeg såret folk, og det beklager jeg.
– Hva mener du selv at du har gjort galt?
– Jeg har vært for konfronterende med folk når det gjelder ting som handler om kulturen vår. Jeg har sagt veldig tydelig i fra, men noen ganger har det vært til feil folk og på et feil tidspunkt. Jeg har ikke tatt tilstrekkelig hensyn til folk, og da har de blitt redde og opplever at vi har en fryktkultur.
Krogedal forteller at Hillsong har to regler når det gjelder kommunikasjon.
– Hvis noen sårer deg, er det ditt ansvar å si ifra og vi snakker til folk, ikke om folk. Disse reglene har vi hatt fra dag én, men nå virker det ikke som om de teller lenger. Vi har ikke klart å snakke sammen. Jeg tar ansvar for det. Jeg har ikke vært flink nok til å lytte. Jeg har ikke lyttet til motstand, fordi jeg bare vil videre. Det har skapt et visst undertrykk hos noen i kirken vår, sier Krogedal.
– Ufin og nedsettende
– Dagen har fått tilgang til noe av det som er meldt inn. Din oppførsel blir beskrevet som ufin. Du skal ha behandlet folk nedsettende. En person beskriver at vedkommende føler seg liten og underlegen i møte med deg. Hva er din kommentar til disse opplevelsene og påstandene?
– Jeg har ingen kommentar til det. Det er anonymt, og det har ikke kommet til meg. Men jeg respekterer det. Jeg blir lei meg når jeg hører det. Jeg må ta det til etterretning.
– Har du behandlet folk nedsettende?
– Nei. Jeg forstår at folk har følt det slik, men det har aldri vært min intensjon. Jeg elsker jo uenighet. Når folk ikke gir meg tilbakemelding, er det en usunnhet. Uenighet og spenninger er et tegn på en sunn kultur. Der ligger kreativitet. Men da må relasjonene være gode. Og vi har vokst så raskt, at relasjonene ikke har vært gode nok.
– Manipulasjon
– En annen kilde bruker ord som manipulerende, at du bruker hersketeknikker. Hva tenker du om det?
– Jeg har ingen kommentar til det. Hvis du spør de som står meg nærmest, vil de kanskje bruke ordet målrettet. Jeg vil videre, høyere, dypere. Da kan noen kanskje oppleve det som hersketeknikk, men det er ikke tilsiktet.
– Har du vært manipulerende?
– Jeg har aldri hatt behov for å opptre manipulerende eller kontrollerende. Jeg er ikke en detaljorientert person. Men jeg tror den raske veksten vår har gjort at vi ikke har klart å ta vare på de relasjonene som legger grunn for god kommunikasjon. Det er ikke slik at alle kjenner alle lenger.
– Dagen har blitt fortalt at du skal ha skjelt ut en leder i et møte. Har du det?
– Ikke som jeg kjenner til. Men jeg ønsker at vi skal ha «tension» i møtene våre. Det skal være meningsutveksling. Kanskje noen på en dårlig dag føler seg utskjelt på grunn av at vi er uenige. Man kan ha ulike syn på det, men det har aldri vært tilsiktet fra min side.
– Vi tåler kritikk
– En kilde mener det råder en ukultur i Hillsong, nemlig at det ikke er rom for å gi negative tilbakemeldinger. Er det rom for kritikk internt i Hillsong Norway?
– Ja, det er det. Det er rom for kritikk. Den dagen vi ikke tåler kritikk, kan vi verken tåle ansatte eller frivillige. Folk kan snakke til oss om alt, enten det gjelder økonomi, lederskap eller kultur. Samtidig er vi veldig tydelige på hvem vi er. Men jeg kjenner meg ikke igjen i at vi har en slik ukultur hvor vi ikke tillater kritikk. Hvis du ikke tør å gå til meg, så snakk med en annen leder. Gå til en mellomleder. Vi vil ha en åpenhetskultur. En familie som ikke tør snakke sammen, er ikke en bærekraftig familie.
Ga ut lederbok
I 2017 kom Krogedal ut med boken «Kaffe, kultur og kommunikasjon». Her beskriver han begrepet konfronterende lederskap.
– Du skriver blant annet at det er umulig å lede godt uten å konfrontere folk. Står du inne for det?
– Ja, absolutt. I en familie er det konfrontasjon. Du kan jo ikke være mor og far uten å konfrontere. Det betyr ikke å ta folk, men å lede folk. Men konfrontasjon uten relasjon er en katastrofe. Det har vært for lite relasjon i organisasjonen vår av ulike årsaker. Dette gjør at konfrontasjon ikke kommer godt ut. Da kan konfrontasjonen oppleves som manipulasjon og kontroll.
– Etter de varslene som har kommet inn det siste året, tenker du annerledes om såkalt «konfronterende lederskap » i dag?
– Ja, vektleggingen må bli annerledes. Vi må smile mer og drikke mer kaffe, være nærmere folk. De som gir tilbakemeldinger til meg, konfronterer jo også. Når jeg hører tilbakemeldingene, tenker jeg at jeg vil lære. Jeg vil være en god leder og lære av dette.
Bytter halve styret
– Hva har du gjort det siste halvåret for å endre din lederstil?
– Jeg har gått gjennom en ledelsesprosess som kalles for 360, i samarbeid med en mentor. Jeg har også gått til en fagperson i et halvt år, og min kone og jeg har vært på Modum bad. Nå skal vi sørge for at alle pastorene våre får en god oppfølging. De ansatte skal føle seg ivaretatt. Dessuten har vi gjort mye som kirke. Vi spiller på ressurser i Hillsong på overordnet nivå. Vi har startet utviklingssamtaler med ansatte. Vi har skiftet ut halvparten av styret og utvidet det, sier Krogedal.
Pastoren forteller dessuten at han har møtt fire-fem av de som har varslet styret.
– Vi har tatt en kaffe sammen. Det er snakk om både ektepar og enkeltpersoner. Vi har pratet ut og gått videre.
– Tillit til prosessen
– Hvordan kan de som har blitt såret nå stole på at du har endret oppførsel på disse konkrete områdene?
– Jeg vil gjøre det jeg kan for å bygge opp tillit. Så går jo tillit begge veier. De som har kritisert venter på lederen sin, men jeg venter også på dem. Jeg ønsker at vi kan finne hjertene til hverandre igjen for å være en familie.
– Det har gått et halvt år siden varslene begynte å komme inn. Først denne uken har du fortalt lederne dine i Hillsong om kritikken mot deg, og du har beklaget. Burde du ikke ha gått ut med dette på et tidligere tidspunkt?
– Jeg har ikke ledet denne prosessen, det er ledelsen i Hillsong som har blitt enige om fremdriften. Jeg har tillit til at det har vært en god prosess. Alle ansatte og pastorer har vært en del av prosessen siden i sommer. Nå var det et naturlig tidspunkt og fortelle dette til flere. De som har gitt tilbakemeldinger til styret, har fått informasjon.
– Har du på noe tidspunkt vurdert å tre til side som leder mens behandlingen av varslene har pågått?
– Jeg har hele tiden forholdt meg til rådgivere, styret og Hillsong Church. Dette er verken en maktkamp eller interessekonflikt. Det er en personalsak som handler om meg. Det er sikkert noen som vil ha meg vekk, men det er ikke saken her.
– Krevende å bli Hillsong
– Hvor mye tror du disse varslene er et produkt av deg, og hvor mye handler om organisasjon og vekstsmerter?
– Det er vanskelig å si. Å bli Hillsong har vært en annerledes måte å gjøre kirke på, både når det gjelder kultur og uttrykk. Vi har måttet omorganisere og har startet opp i to nye byer. Så har du forskjellen mellom øst og vest i kultur. Min humor har blitt nevnt som et eksempel i noen av tilbakemeldingene. Det jeg har ment som en vits, har blir tatt opp kritikk. Jeg prøver bare å forstå dette. Alt dette har skjedd på 18 måneder. Da skjønner du at det innebærer en høy grad av endring på kort tid.