Pastor får pes etter yoga-innlegg
«Yoga er ikke bare kroppsøving, men uttrykk for et livssyn,» skriver pastoren. – Provoserende, sier en av de som har engasjert seg.
Han advarer videre kristne mot å holde på med yoga fordi han er redd det vil bringe folk i kontakt med hedenske åndskrefter. Innlegget har utløst en storm av reaksjoner.
Thoresen skriver på Facebook at han aldri har kjent seg så nedvurdert og latterliggjort som etter at han skrev det. 68 personer har kommentert på avisens nettside, og de aller fleste er svært kritiske.
Yoga er ikkje berre kroppsøving, men uttrykk for eit livssyn, skriver en pastor i dette debattinnlegget: ...Posted by DagensDebatt.no on 25. januar 2018
På bærtur
«Då det er trusfridom i Noreg, må du naturlegvis få lov til å tru og meina ditt. Men at menneske kjem i balanse med omverda og sitt eige indre ved å utøve yoga, kan då ikkje sjåast på som noko okkult. Nei, no (trur eg) er du på ein god gamaldags bærtur, Jens Thoresen,» skriver en.
En kvinne skriver i sin kommentar at hun synes det er skremmende at Thoresen er lærer. «Tør ikkje tenkja på kva han har predika overfor elevane opp gjennom tida.».
I et intervju med Dagen forteller Thoresen at han ikke hadde forutsett at så mange kom til å engasjere seg. Han er lite imponert over nivået på debatten han startet.
– En del av de som har kommentert drar debatten ned på et lavt nivå. I stedet for å komme med skikkelige motargument, blir det mange nedsettende bemerkninger om meg som person.
– Den nye åndeligheten byr seg frem som et koldtbord der en kan velge sine favorittbiter uten å kjøpe en hel pakke. I... Posted by Dagen on 11. januar 2018
Hinduisme og buddhisme
– Hvorfor tror du at mange reagerer så sterkt på at du knytter yoga til hinduismen og buddhismen?
– Det er nok fordi yoga har blitt stuereint. Det tas i bruk av helsepersonell og har høy aksept i samfunnet generelt, ser det ut til. Derfor mener folk at jeg uttaler meg uten å ha oppdatert kunnskap rundt fenomenet.
Solveig Johanne H. Grønstøl er en av mange som har kommentert innlegget. Argumentene til Thoresen er ikke ukjent for henne.
– Har du forståelse for at folk reagerer så sterkt på innlegget?
– Folk reagerer nok fordi det han skriver oppleves så fjernt fra dem. Mange har et forhold til yoga som treningsform. Det er få som forbinder det med noe religiøst. Jeg tenker at det vi holder på med her er fjernt fra den opprinnelige yogaen.
– Samtidig har Thoresen rett i at yoga har religiøse røtter, men det er et godt stykke mellom det vi holder på med på stuegolvet og en yogaklasse der man underviser i opprinnelig yoga.
TRO: Hvor går grensen mellom kristendom og buddhisme? Kan jeg som kristen praktisere yoga og mindfulness? Posted by Dagen on 10. oktober 2016
Svak Gud
Grønstøl reagerer spesielt sterkt på argument fra kristne som handler om at man blir inntatt av onde ånder ved å holde på med yoga.
– Når man sier det, gjør man Gud veldig svak, mener hun.
Thoresen skriver i sitt innlegg at yoga opphavlig er en frelsesvei innen hinduismen og buddhismen.
«Frelse i desse religionane handlar ikkje om syndsforlating og evig liv slik som i kristendomen, men det å finna fram til den guddommelege energien, eller sjølve guddommen, i seg sjølv. Yoga er ikkje berre kroppsøving, men uttrykk for eit livssyn,» skriver han.
Thoresen sier til Dagen at han aldri har vært borti yoga selv og at han betrakter det som en del av den nyreligiøse bevegelsen.
– Yoga som praktiseres på helsestudio er nok en avledning av vanlig yoga, men opphavet er indisk. Jeg er ikke hundre prosent sikker på at de åndsmaktene som er knyttet opp til religionen respekterer vår «avspiritualisering», sier han.
Pastorens råd til kristne er at «det er bedre å sette gjerdet noen meter før stupet og ikke på kanten av det.
ADVARER: Hun har eksperimentert med nyåndelighet, men advarer andre fra å gjøre det samme. – Den kostet meg nesten livet, sier Kerstin Wirf. * Har du gjort deg erfaringer som du vil dele med oss andre? * Posted by Dagen on 10. august 2015
Knapt opplevd lignende
Magne Kydland er ansvarlig redaktør i Sunnhordland. Han har knapt opplevd et lignende engasjement på et debattinnlegg i avisen.
– Jens Thoresen sier at han aldri har kjent seg så nedvurdert og latterliggjort som etter at han sendte leserbrevet. Hva tenker du om det?
– Jeg synes det er leit at folk generelt ikke klarer å styre seg helt når de kommenterer på sosiale medier. Vi følger med så godt vi kan og fjerner kommentarer hvis vi mener de går over streken.
Kydland forteller at Thoresen er godt kjent fra debattspalten i Sunnhordland. Førstkommende fredag har avisen et portrettintervju med ham i kjølevannet av debatten han har skapt.
– Hvorfor tror du dette innlegget engasjerer så sterkt?
– Det har jeg ingen forklaring på. I forrige uke hadde han et innlegg om #Metoo som er mer tidsaktuelt. Personlig er jeg ikke opptatt av yoga, men det er tydelig at mange er det, sier han.