Pastor i en av Norges største pinsemenigheter klar for Farmen på TV2
Erlend Indergaard gleder seg til å møte deltakere med helt andre meninger enn seg selv.
Til høsten er det klart for den 18. sesongen av TV-suksessen Farmen på TV2.
For første gang finner vi en pinsepastor blant deltakerne.
Erlend Indergaard, som er pastor i en av Norges største pinsemenigheter, Betel Trondheim, ser fram til å bytte ut datamaskin og prekestol med gårdsbok og melkespann for noen uker.
– Jeg gleder meg mye. Målet er selvsagt å vinne, men det handler vel så mye om å være en god ambassadør for Jesus og Pinsebevegelsen, sier Indergaard til Dagen like før han skal inn på Li gård i Stange kommune hvor innspillingen finner sted.
Kjempet med Thor Haavik
Allerede i 2020 sendte Erlend Indergaard fra Tingvoll på Nordmøre inn en søknad om å delta på Farmen.
Pastoren var med et godt stykke ut i utvelgelsesprosessen, men på målstreken ble den unge presten Thor Haavik foretrukket av produksjonen.
– Thor gjorde en fantastisk fin figur og banet på mange måter vei for det å være frimodig om tro på TV. I dag er jeg glad for at han ble valgt over meg, sier Indergaard.
– Haavik ble jo Farmen-presten. Er du klar for å bli Farmen-pastoren?
– Hehe, det må jeg være. Jeg drar ikke inn for å misjonere, men jeg ønsker å være en tydelig kristen stemme som løfter fram det sentrale i evangeliet.
– Er du forberedt på at du kan møte deltakere som mener helt andre ting enn deg om Bibelen?
– Ja, det regner jeg med. Men jeg er glad i å prate og gleder meg til å drøfte ulike perspektiver om tro. Faktisk tror jeg det blir både lærerikt og berikende. Forhåpentligvis kan jeg komme med noen kloke svar som bidrar til å gi troverdighet til Bibelen, sier pinsepastoren.
Handyman og storbonde-kandidat
Selv om han har liten erfaring med gårdsdrift, mener Indergaard han innehar flere egenskaper som kommer godt med på en gård anno 1922.
– Jeg trives godt med praktisk arbeid. Hvis jeg skal slappe av, liker jeg gjerne å snekre, male eller pusse opp noe, sier 53-åringen.
– En ekte handyman?
– Ja, det kan du godt si. I tillegg har jeg jobbet i 30 år med frivillighet og er vant til å få ulike mennesker til å fungere godt sammen.
– Med andre ord et godt storbonde-emne?
– Vel, det kunne sikkert vært gøy. Samtidig er jeg klar over at det er en rolle som betyr å kanskje sende noen hjem. Det beste for meg er nok å være en flittig medhjelper som folk kan komme til når det røyner på.
Storbonde er en type lederrolle som én av deltakerne får hver uke. Den utpekte storbonden har ansvaret for at det ukentlige oppdraget blir gjennomført og skal dessuten velge ut en annen deltaker som må ut i tvekamp for å bli værende på gården.
Skadet under trening
På Farmen-gården er det tradisjon for at de samme utslagskonkurransene går igjen. Melkespannløft, øksekast og kunnskap er noen av disiplinene.
Dette har Indergaard forberedt seg på. Men ikke uten at det har kostet.
– Det ble en tur innom legevakten for å stripse armen etter at jeg skar meg på øksen. Men armen er fin igjen nå, forteller han og nevner saging som favorittøvelsen.
– Hva skal til for at du forlater gården med en god følelse?
– Hvis jeg har gjort en god figur og kan stå for det som kommer fram på skjermen, er jeg fornøyd. Jeg ønsker jo å nå finalen, men ikke hvis det går på bekostning av min integritet. Forhåpentligvis kan man komme langt med en ærlig måte å spille på – uten å måtte være falsk, sier han.
Mangfoldig bukett
TV 2s programredaktør, Kathrine Haldorsen, mener Erlend Indergaard har flere gode egenskaper som gjorde ham attraktiv som deltaker på farmen.
– Han er en humoristisk og livfull person som kommer til å utfylle gruppen fint, sier Haldorsen til Dagen.
Hun forteller at produksjonen ikke har noen spesielle forventninger til pinsepastoren på bakgrunn av yrket hans. Likevel ser de fram til å se samspillet mellom ham og de andre deltakerne.
– Vi vet at Erlend er genuint opptatt av mennesker. Årets «Farmen»-gjeng er en mangfoldig bukett med mennesker, og vi gleder oss til å se hvordan dynamikken blir i gruppa som helhet.
– Presten Thor Haavik ble en suksess da han var med for noen år siden og har fått en profilert karriere etter Farmen. Ser dere for dere at noe lignende kan skje for Erlend Indergaard?
– Jeg vil ikke spekulere i om noe lignende kan skje for Erlend. Vi er veldig glade for å ha han med i årets sesong av «Farmen» på TV 2, og så får tiden vise om deltakelsen leder til noe mer. Akkurat det handler jo først og fremst om hva han selv ønsker å gjøre ut av det i ettertid, sier Haldorsen.
Håper på oppmerksomhet
Mens Erlend Indergaard er opptatt med traktor og ljå, holder et lederteam hjulene i gang i pinsemenigheten hans, Betel Trondheim.
Både lederrådet i menigheten og familien hjemme har vært klar over deltakelsen en stund.
– De har lovet å både heier og be for meg.
Pastoren håper at opptredenen på Farmen, foran hundretusenvis av TV-seere, vil bli lagt merke til.
– Jeg er såpass ny i jobben i Trondheim at ikke mange kjenner ansiktet mitt. Sånn sett er dette en god mulighet til å introdusere seg overfor trønderne.
– Ser du for deg å kunne bli like profilert som Thor Haavik ble etter sin Farmen-deltakelse?
– Jeg håper jo at det vil åpne seg noen muligheter. Jeg føler meg i alle fall trent og forberedt på en slik rolle. Så om Gud vil, skal jeg være klar. Ikke for min egen del, men som en representant for evangeliet, sier Erlend Indergaard.