Pastor takker Normisjon for misjonskall
Ansvar og eierskap har ført til at IMI-kirken i Stavanger har engasjert seg i ytremisjon.
Denne uken har misjonsfolket vært samlet til generalforsamling og Sommer i Sør i Grimstad. Normisjon driver et stort arbeid blant barn, unge og voksne i Norge. Det tradisjonelle misjonsarbeidet med norske misjonærer ute er i endring. Organisasjonen samarbeider i dag bredt med nasjonale kirker, som når ut til nye områder i sine land.
Indre splid
– Hvordan skal vi henge sammen? To bein henger sammen på et punkt, var det en som sa, før han tok en kunstpause. – Er det ikke omtrent der formeringen skjer? spurte han, og utløste rungende latter i salen.
IMI-kirken i Stavanger er et godt eksempel på akkurat det. Kirken ligger i Rogaland, som er det fylket med flest Normisjonsmenigheter. Kirken har over 1.000 medlemmer og er den største av de 36 forsamlingene i regi av organisasjonen.
Pastor Egil Elling Ellingsen tok ordet under generalforsamlingen og takket Normisjon for at de i dag har et sterkt misjonsengasjement. De hadde i utgangspunktet lite forhold til misjon, men så skjedde det en opptrapping ved at de bestemte seg for å gi ti prosent av inntektene til ytremisjon og be for misjonærene ute.
– Da tenkte vi at vi var på sporet, sier Egil Ellingsen, til Dagen.
Konkret utfordring
– Hva var bakgrunnen for at dere startet å gi til misjon?
– Det var en konkret utfordring fra en nestor innen misjonsarbeid. Han sa til oss at her måtte vi gjøre noe. Det ble vår retning. Da Normisjon skulle starte arbeid i Kambodsja, valgte de å la Norkirken Sandnes og IMI-kirken lede og utvikle arbeidet. Etter hvert koblet også region Rogaland seg på. Det har gitt oss et helt annet eierskap til misjon.
Mens IMI-kirken tidligere samlet inn kollekter til seg selv på søndager, har de over tid valgt å gi vekk alt. Mye av det går til misjon. Og tendensen er klar: givergleden har økt i menigheten.
– Vi ser også at flere av våre folk velger å reise ut til Kambodsja når de har ferie, for å være en del av det som skjer der. Det beriker oss som menighet, forteller han.
Kirken i Kambodsja er i rask vekst og er organisert i en rekke kirker og kirkenettverk. Normisjons strategi har vært å støtte lokale menigheter gjennom trening av ledere. Det gjøres gjennom lederkurs for pastorer og menighetsutviklingsprogram for kirkens ledergrupper. Ifølge treårsmeldingen skal over 10.000 mennesker ha kommet til tro og blitt lagt til menighetene.
Thailand
Parallelt med arbeidet i Kambodsja har det også vokst fram et nytt arbeid i Thailand. Landsstyret har vedtatt å innlemme arbeidet som IMI-kirken driver der i sin internasjonale portefølje, og Ellingsen er takknemlig for vedtaket.
IMI-kirken har ansvar for en norsk misjonær i Thailand, som bor og arbeider der. Arbeidet ligner mye på det som skjer i Kambodsja; utrusting av lokale ledere og kirke slik at de kan drive misjon selv.
Ellingsen sier at det betyr mye for menigheten at misjonsarbeidet ute ses på som et prosjekt i Normisjon, selv om det er IMI-kirken som tar kostnadene med arbeidet.
– Men vi er takknemlige for at vi får jobbe sammen med den internasjonale staben i Normisjon, understreker han.
– Hvorfor har dere ikke valgt et etablere et arbeid i land der Normisjon hadde arbeid fra før?
– Måten vi jobber på fungerer sjelden slik at vi bestemmer oss for å starte opp arbeid i et bestemt land. Det handler mer om at vi tar på alvor ting som vi opplever vokser fram gjennom et engasjement som allerede er der. Sånn sett var det ikke et aktivt valg mellom Senegal eller Thailand.
Initiativet kommer ofte fra medlemmene. Gjerne fra personer som har vært ute og som spør lederskapet om å være med.
– De har ikke primært sagt at de vil ha økonomisk støtte fra oss, men har ønsket å gå sammen med oss. Så har det over tid blitt til at vi har tatt et større eierskap.
Input om misjon
– Hva gjør dere rent praktisk for å engasjere folk i menigheten for misjon?
– De fleste søndager vil folk få input om misjon på våre gudstjenester. Ofte i forbindelse med takkegaven og rapporter om det som skjer i Kambodsja og Thailand. I høst kjørte vi i tillegg en fire ukers taleserie som vi kalte «Missio Dei». I lanserte vi vårt eget misjonskurs, som går over fem uker, opplyser pastoren.
I generaldebatten fredag sa Svein Inge Myhr, styreleder i Normisjon region Hordaland, at fremtiden ligger i at mye av misjonsarbeidet fordeles ut til regionene med større økonomisk ansvar og oppfølging.
Magne Gryvill, som ble valgt inn i landsstyret, pekte han på at Normisjon har samlet inn 350 millioner siden forrige generalforsamling.
– Vi må tenke nye strukturer og løsninger. Det burde være mulig å få mye misjon ut av de pengene, sa han.
Hilde Halvorsen, mangeårig misjonær i Mali, påpekte at det ikke behøver å koste så mye å gå til nye folkeslag.
– Hvis vi for eksempel skal lære folk å drive indremisjon i Mali, så trenger de bare en båt å stake seg over elva i Bafoulabé og stake seg litt nordover, der er kakolo-folket og boso, som er fiskere og sarokoleer. Det er ikke langt, men det er nye folkeslag. Vi er ikke nødt til å ha dyre norske misjonærer der. Vi kan lære dem å gå til nye folkeslag, sa hun.