En av disse tre er utvist fra Norge og måtte forlate landet sist uke. Det er ikke Mulla Krekar (t.v.) eller Arfan Bhatti, men pinsepastor Hayley Ruth Holst. Hun rammes nå av paragrafen som opprinnelig var laget for å forhindre at muslimske menigheter importerte uutdannede imamer til Norge.

Pastorparet vet ikke når de sees igjen

For én uke siden måtte pastor Hayley Ruth Holst ut av landet. Nå vil stortingsrepresentant Geir Toskedal (KrF) se på saken.

Publisert Sist oppdatert

Les også:

Sikkerhetstrusselen mulla Krekar er uønsket i Norge, men får likevel bli i landet. Pinsepastor Hayley Ruth Holst (40) har ikke brutt noen lov, men måtte sist uke dra herfra.

Både Krekar og Holst har god innsikt i sine respektive religioners hellige bok, og for noen dager siden oppholdt de seg begge i Kongsvinger. Der opphører også enhver likhet mellom mullaen og pastoren.

Krekar har sonet i Kongsvinger fengsel, men slipper snart ut. Hayley Holst hadde tilhold i pinsemenigheten Filadelfia et par kilometer unna – fram til forrige mandag.

– Sett i lys av Krekar-saken, blir dette nesten komisk, sier stortingsrepresentant Geir Toskedal ( KrF).

Sendt hjem

I løpet av januar går de to religiøse lederne svært ulike skjebner i møte. Den skriftlærde muslimen er utvist fra Norge, men blir ikke sendt ut. Teologen Hayley er har ikke brutt noen lov, men nektes oppholds- og arbeidstillatelse fordi hun har for lav utdannelse.

Utlendingsdirektoratet (UDI) krever at religiøse ledere, minimum må ha utdannelse på mastergradsnivå for å få jobbe i Norge. Hayley har «bare» bachelorgrad, enda Pinsebevegelsen ikke krever noen formell utdannelse av sine pastorer.

Resultatet er uansett at hun forrige mandag ble sendt til hjemlandet Sør-Afrika, der hun for mange år siden møtte mannen Even.

Deres to år gamle datter, Abi, har hun med seg til hjemlandet. De to tenåringsbarna og mannen hun har vært gift med i snart 19 år, norske Even, er igjen i Kongsvinger.

– Urimelig og firkantet

– Da den såkalte imam-paragrafen ble innført, var det tilfeller som pastorfamilien Holst i Kongsvinger man hadde i tankene?

– Nei, og det er rom for skjønn i lovparagrafene. Hvis saken er slik du forteller, høres det urimelig og unødvendig firkantet ut å sende denne moren ut av landet. At familien er etablert og at de andre familiemedlemmene er norske, bør gjøre at også hun får bli. Vi må ha prinsipper og ryddighet i saksbehandlingen, og vi politikere har ikke anledning til å gå inn i enkeltsaker. Men det har aldri vært Kristelig Folkepartis eller Stortingets mening at det ikke skal utøves skjønn, sier stortingsrepresentant Geir Toskedal til Dagen.

Han er medlem i Stortingets kommunal- og forvaltningskomite for Kristelig Folkeparti og som sitt partis innvandrings- og asylpolitiske talsmann. Som sådan får han flere daglige henvendelser om enkeltsaker innen for innvandringsfeltet og var allerede klar over Hayley-saken.

Vil se på saken

Toskedal understreker at han ikke kan påvirke behandlingen av den enkelte sak. Likevel reiser noen saker så tunge prinsipielle problemstillinger at det er på sin plass at han som folkevalgt ser nærmere på med dem med tanke på mulige lovendringer og justeringer av praksis.

– Jeg vil vurdere blant annet Hayley Holsts sak nøye sammen med min rådgiver, sier Toskedal til Dagen.

– Har det tøft

Even Holst forteller til Dagen at Abi (2) har det tøft etter at de dro.

– Hun gråter, spør etter oss og sover ikke om natta. Hun forstår ikke hvorfor hun måtte reise og at de skal være borte en stund, sier Even.

– Hun hadde ikke begynt i barnehagen og jeg har vært mye hjemme med henne. Hun er en skikkelig pappajente, forteller Holst, som ikke vet når han får se datteren igjen.

For ektefellen Hayley er det tøft å ikke vite når hun kan komme tilbake, forteller Holst.

– Det er usikkerheten som gjør at det er veldig, veldig tøft.

Anker

I samråd med Pinsebevegelsen og advokat Anders Solberg jobber familien nå langs to spor. Overfor ankeinstansen Utlendingsnemnda forklarer de at pinsebevegelsen ikke har noe krav om mastergradsutdannelse for sine pastorer. De vil også søke om familiegjenforening.

Det er strenge krav til familiegjenforening. Holst sier til Dagen at de tidligere har fått opplyst fra UDI at de ikke kvalifiserte til gjenforening siden han ikke hadde jobb i Norge. Nå har han overtatt konens pastorjobb slik at han kan få en inntekt som gjør at de oppfyller de økonomiske kravene til familiegjenforening.

Heyley-saken

Pinsepastor Hayley-Ruth Holst i Filadelfia i Kongsvinger fikk i oktober avslag på søknad om arbeids- og oppholdstillatelse.

Hun er sør-afrikansk statsborger, men har vært gift med norske Even i snart 19 år. Sammen har de tre barn, som er norske statsborgere.

Paret har vært misjonærer i Sør-Afrika, men flyttet tilbake til Glåmdalen i 2013.

Hun får avslag fordi hun ikke har mastergradsutdannelse, som kreves for religiøse ledere.
Powered by Labrador CMS