Patriark Filaret oppfordrer russiske og ukrainske kirkeledere til å tørre å snakke sant når de nå er samlet til dialogkonferanse i Oslo.

Patriark ber Putin omvende seg

Patriark Filaret oppfordrer russiske og ukrainske kirkeledere til å tørre å snakke sant når de nå er samlet til dialogkonferanse i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Det var en svært frittalende patriark i Den ukrainske ortodokse kirke som åpnet det prestisjefulle kirkelige toppmøtet i Oslo i onsdag.

Drøyt 40 ledere for ortodokse, katolske og protestantiske kirker – så vel som muslimske og jødiske repsentanter er samlet til dialog.

– Vi er samlet her som Guds tjenere, og vi står kun ansvarlig for Gud alene. Da er vi forpliktet til å fortelle sannheten, sa patriark Filaret.

– Sannheten er at Russland har krenket Ukrainas grenser. De har annektert Krim og startet en krig i Donbas-regionen. Tusener av uskyldige mennesker dør. Det er dette som er sannheten. Det kan vi ikke fornekte, slo han fast.

Patriarken advarte om at konflikten kunne bli starten på en 3. verdenskrig, hvis den ikke nå blir stoppet.

Refser Putin

At patriarken ikke la skjul på sin ærlige mening, selv på et sensitivt dialogmøte, overrasker neppe dem som kjenner ham. På patriarkatets nettside la han i helgen ut en erklæring der han sammenligner Russlands president Putin med Bibelens kjente brodermorder, Kain.

Her sier han at Putin risikerer evig fordømmelse hvis han ikke omvender seg.

I uttalelsen refser patriarken også russiske medier for å ha spredt løgner om Ukraina og slik sådd fiendskap mot det ukrainske folket.

Trolig er det nettopp den russiske propagandaen som er bakteppe for at patriark Filaret så tydelig sier hva han mener.

– Dette er hans anledning til å gi russiske kirkeledere en alternativ versjon av konflikten, sier en kilde på kirketoppmøtet.

Bevisst ordvalg

I samtale med Dagen understreker patriark Filaret viktigheten av at grensene til suverene stater blir respektert og at man ikke blander seg i staters indre anliggender.

– Hvis man ikke respekterer staters grenser, vil det aldri bli fred, sier han.

På spørsmål om hensikten med patriarkens utspill mot Putin, svarer han at han bevisst brukte sterke ord for å få Putin til å tenke.

– Jeg skrev dette for at Putin, som kaller seg kristen, vil tenke på hvilket ansvar han har overfor Gud. Den tid vil komme da han som alle oss andre skal dø. Da må han stå til ansvar for sine gjerninger, sier patriark Filaret til Dagen.

– Er du ikke redd for at president Putin tvert om bare blir irritert?

– Jeg er ikke redd for at han skal bli sint. Kirken er ikke redd, svarer patriarken, som gjorde lynkarriere i den russisk-ortodokse kirke som ung mann. I 1995 ble han imidlertid øverste leder i Den ukrainske ortodokse kirke, som brøt med Moskva i 1992.

– Vi ønsker fred, men ikke hvilken som helst fred. Vi ønsker en rettferdig fred, ikke en fred preget av okkupasjon og trelldom, sa patriarken til kirketoppmøtet.

O verraskende

Dialogkonferansens hovedinnleder fra russisk side var Sergei Riakhovskii, biskop og leder for den russiske unionen for evangeliske kirker. Han valgte en mer forsiktig tilnærming og snakket om den store smerte han kjenner i møte med konflikten mellom de to broderfolkene.

Overfor Dagen erkjenner han at konflikten mellom Russland og Ukraina kom overraskende på mange kristne.

– De siste 23 årene har vi vært opptatt av kirkebygg og menighetenes indre liv. Vi var opptatt av å gjenopprette det som ble ødelagt under Sovjet-tiden. Vi hadde aldri trodd at våre politiske ledere skulle bli fiender, og vi har ikke brukt tilstrekkelig tid på fredsarbeid, sier han og uttrykker som alle de andre delegatene stor takknemlighet til det norske og ukrainske bibelselskapet for å legge til rette for dialogkonferansen.

Bønn og omvendelse

– Hva mener du er kirkenes rolle i en konflikt som denne?

– Det viktiste vi kan gjøre er å be. Alle russiske menigheter ber for Ukraina. Dessuten vil både russiske og ukrainske delegater snakke med våre politiske ledere når vi kommer hjem.

– Hvordan kan kirkene forhindre at ensidig propaganda sår splid mellom kristne?

– Vi ser at hat og nasjonalistiske ideer også har spredt seg blant kristne. Dette har kommet fullstendig uventet og er en stor utfordring for oss. Derfor er det ikke nok bare å snakke med politikere, som kristne må vi tilgi hverandre, omvende oss og arbeide for fred, svarer Riakhovskii

Nidaros-biskop Tor Singsaas som også er styreleder i Det norske bibelselskap, brukte anledningen til å peke på de nære båndene som er både mellom Norge og bibelselskapene i Russland og Ukraina.

– Vi gleder oss med dere når det er grunn til det, og lider sammen med dere når det er grunn til dét, sa han.

Han roste også det ukrainske bibelselskapet for å klare å samle alle kirkesamfunn i landet, til tross for store indre motsetninger.

– Slik er det ukrainske bibelselskapet blitt en modell for andre bibelselskap, sa Singsås.

Også Bispemøtets preses Helga Haugland Byfuglien roser bibelselskapenes innsats.

– Dette er en svært meningsfull måte å bruke sine gode kontakter på. Kirkene betyr mye for folk i begge land. At kirkeledere kommer sammen, samtaler og uttrykker respekt for hverandre kan få positive følger, sier hun.

Dialogkonferanse

Det norske og det ukrainske bibelselskap arrangerer dialogkonferanse for russiske og ukrainske kirkeledere i Oslo fra 9. - 12. september

Over 40 delegater fra ortodokse, katolske og protestantiske kirker deltar.
Powered by Labrador CMS