FORSKJELLER: – Det er noen saker der det er store skiller mellom KrF og Høyre og Frp, mener Hadle Rasmus Bjuland, påtroppende leder i Kristelig Folkepartis ungdomsparti.

Påtroppende KrFU-leder Hadle Bjuland: – Nå må vi kutte navlestrengen til Høyre og Frp

Bjuland var tydelig blå under KrFs retningsvalg, men nå har han fått nok: – Vi må tilbake til sentrum.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke bare KrF som skal velge en ny leder denne høsten, også ungdomspartiet KrFU er på lederjakt.

Til helgen arrangerer ungdomspartiet landsmøte på Gardermoen, og hvis valgkomiteen får det som de vil, blir jærbuen Hadle Rasmus Bjuland valgt som ny leder.

21-åringen er i dag politisk nestleder i partiet.

– Må bli mer offensive

Bjuland har akkurat landet etter en intens valgkamp, der han endte opp som stortingsvara for Olaug Bollestad.

KrF endte under sperregrensen for første gang, og Bjuland er tydelig på at partiet må gjøre endringer for å reise seg i 2025.

– Jeg har fortsatt troen på KrF og KrFU som prosjekt, slår Bjuland fast.

Men skal partiet klare det, mener Bjuland at partiet blant annet må:

∙ Snakke mer om den kristendemokratiske ideologien, og mindre om enkeltsaker partiet står mer eller mindre alene om.

∙ Være kompromissløse på utenforskap, verdens fattige og klima.

∙ «Kutte navlestrengen» til Høyre og Frp og bli et reelt sentrumsparti som kan samarbeide til begge sider. Det må være et mål å holde ytterfløyene ute av posisjon, mener han.

PLAGEÅND: Hadle Rasmus Bjuland, påtroppende KrFU-leder, mener KrF skal være «plage» for den nye regjeringen.

Vil ta oppgjør med Fremskrittspartiet

– Du mener at partiet skal snakke mer om ideologi. Hva betyr det i praksis, en tøffere retorikk?

– Min jobb som KrFU-leder blir å jobbe for at vi reindyrker profilen vår i KrF. Vi er i opposisjon og har alle muligheter for å være offensive i disse sakene. Jeg ser et mulighetsvindu for å komme tilbake til sentrum og der vi var før retningsvalget.

Det innebærer et oppgjør med Høyre og Fremskrittspartiet.

– Det er noen saker der det er store skiller mellom KrF og Høyre og Frp. Vi har for eksempel måttet være med på å senke alkoholavgiftene i en tid der 90.000 barn gruer seg til jul. Nå kan vi ta de kampene uten å være med på kompromisser, sier Bjuland og legger til:

– Det gir også KrFU en helt ny rolle, og jeg gleder meg til å ta fatt på den rollen og pushe KrF til å bli mye mer offensive.

Den påtroppende lederen mener også at KrF skal være «plage» for den nye regjeringen.

– De nevner for eksempel ikke kvoteflyktninger i regjeringsplattformen. Det synes jeg er skremmende. Vi hadde tallfestet 3000 i våre plattformer, men jeg frykter at Sp og Ap kan komme til å ta imot færre. Jeg mener vi burde tatt imot minimum 5000.

Har revurdert retningsvalget

I 2018 tok daværende partileder Knut Arild Hareide initiativ til et «retningsvalg» som delte partiet på midten i en rød og en blå side.

Bjuland sto på den blå siden og mente at partiet risikerte å miste grunnfjellet dersom de gikk i regjering med Arbeiderpartiet.

– I 2018 argumenterte du for å gå i regjering med Frp, nå vil du holde ytterfløyene ute av posisjon. Er det en innrømmelse av at du tok feil i 2018?

– I 2018 syntes vi det var vanskelig å sitte i den koalisjonen og samtidig ha en pågående samarbeidsdebatt. Jeg sto på blå side og ser at vi har fått gjennomslag, men nå har den parlamentariske situasjonen endret seg. Etter åtte år som støtte- og regjeringsparti har man behov for å rendyrke profilen og unngå kompromisser.

– Så du angrer ikke på regjeringssamarbeidet med Frp?

– Jeg syntes regjeringssamarbeidet ga oss mange gode gjennomslag, men jeg har kommet fram til at jeg tror det ville gått fint om vi gikk til den andre siden også, sier Bjuland.

I BEVEGELSE: Bjuland forteller at han har beveget seg politisk de siste årene.

Åpen for budsjett med Ap

Arbeiderpartiet og Senterpartiet har varslet at de i første omgang vil danne budsjettflertall sammen med SV.

Men flere politiske eksperter har også pekt på at Ap og Sp på sikt kan danne flertall sammen med Venstre og KrF, som til sammen vil ha 85 mandater.

– Hvordan vil du påvirke KrF hvis en slik mulighet oppstår?

– Jeg er veldig åpen for at vi danner enighet i Stortinget med andre koalisjoner enn hva vi har gjort historisk. Jeg har ikke noe problem med et slikt samarbeid, men jeg mener at Venstre og Senterpartiet er ganske store motsetninger. Det er nok ikke så mange saker de fire partiene har til felles.

– Slutt å snakk om Bondevik!

KrFU-eren etterlyser også en større offensiv i klimapolitikken.

Selv var han to måneder gammel da statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) stilte kabinettsspørsmål og gikk av på bakgrunn av gasskraftverksaken.

GIKK AV: Kjell Magne Bondevik (KrF) gikk av som statsminister i mai 2000.

– Vi kan ikke lenger snakke om at Bondevik gikk av på gasskraftsaken for 20 år siden. For oss i KrFU er det historie langt tilbake i tid. Det gjør oss ikke til et klimaparti i dag.

– KrFU vil stanse oljeletingen og fase ut hele oljenæringen innen 2035. Er du enig i det?

– Det er et forslag jeg aldri har vært enig i, noe jeg har vært ærlig på siden vi vedtok det. Jeg tror klimapolitikken handler om langt mer enn å avvikle olje- og gassvirksomheten. Den har lite å si for reelle klimakutt. Det er andre ting som vil berge oss, som karbonfangst og lagring og høyere CO₂-avgift. Jeg kommer til å forholde meg til KrFUs politikk, men det er nok ikke der jeg legger inn kreftene mine.

– Samtidig er oljenæringen den største kilden til utslipp i Norge, og det er ikke medregnet utslippene fra forbrenningen av oljen. Hvordan kan man være et radikalt miljøparti og likevel ville fortsette med oljeproduksjon?

– Vi skal avvikle oljen i Norge, men vi bør ikke sette en sluttdato. Det er viktigere å gjøre noe med etterspørselen slik at vi blir mindre oljeavhengige. Vi må gjøre dette i riktig rekkefølge. En elektrifisering av sokkelen vil også føre til enorme utslippskutt.

Vil ha takhøyde

Bjuland er åpen om at KrF står i spenn på flere fronter.

Det er både konservative og liberale i verdispørsmål, og «røde» og «blå» i samarbeidsspørsmål.

Mens Bjulands forgjenger, Edel-Marie Haukland, var rød under retningsvalget og liberal i verdispørsmål, er jærbuen stikk motsatt.

AVTROPPENDE: KrFU-leder Edel-Marie Haukland.

– Får vi se et annet KrFU framover?

– Edel-Marie har gjort en veldig god jobb i en vanskelig tid for partiet. Hun har hatt et raust lederskap med høy takhøyde, og det kommer jeg til å ta med videre hvis landsmøtet gir meg tilliten.

I forkant av landsmøtet har flere fylkeslag på Østlandet protestert på innstillingen til ledertrioen som de mener er for dominert av Vestlandet.

– Uavhengig av hvem som blir dine nestledere, hvordan vil du samle fløyene i partiet?

– Jeg vil være en KrFU-leder for alle, og jeg vil reise rundt til alle fylker og ha et spesielt fokus på å bygge lag der vi står svakt. Så opplever jeg at vi er mer samlet enn noen gang, selv om det ikke framstår slik i nominasjonsprosesser.

Powered by Labrador CMS