BISPESYNODE: Paven har samlet 184 biskoper til en ekstraordinær bispesynode i Vatikanet. FOTO: OSSERVATORE ROMANO, AFP PHOTO/NTB Scanpx

Paven fikk samlivsråd

Et australsk ektepar ble hentet inn for å fortelle om ekteskap og familie i Vatikanet. – Hva gjør du hvis din homofile sønn vil invitere partneren sin hjem til jul? spør ekteparet.

Publisert Sist oppdatert

– Familielivet er rotete, men det er også menigheten, som er familien av familier, sa Romano og Mavis Pirola til paven, biskoper og andre høytstående kirkeledere tirsdag morgen. Paret har vært gift i 55 år, har fire barn, og er besteforeldre til åtte. De er også ledere for ekteskaps – og familierådet i Australia, ifølge Vatikanstatens offisielle nyhetsnettverk, news.va.

Ekteparet delte erfaringer de hadde om katolikker som har opplevd alt fra brudd til spenning i familielivet sitt, men som heroisk streber etter å følge kirkens lære.

– For eksempel den skilte moren som ikke føler seg velkommen når hun har med seg barna i menigheten, eller den eldre enken som er eneste omsorgsgiver for sin middelaldrende, funksjonshemmede sønn, fortsatte de.

Et annet spørsmål ekteparet stilte forsamlingen, og som illustrerer at paven fikk det han ba om da han ønsket en åpen debatt, var: – Hva gjør du hvis din homofile sønn vil invitere partneren sin hjem til jul?

LES OGSÅ: Ett år med pave Frans

Giftemål vanskelig uansett

– Jeg synes det er veldig bra at Vatikanet har hentet inn katolske ektepar for å høre hva de har å si om ekteskapet, sier Andreas Dingstad, informasjonskonsulent ved Oslo katolske bispedømme.

Han følger bispesynoden med argusøyne, men har ikke tro på de helt store forandringene. Blir det endringer, så tror han uansett ikke at de kommer før etter neste bispesynode som er i 2015.

– Dette er en lang prosess, ting vil ta tid. De helt store endringene tror jeg ikke vi får se nå, kirkens lære vil stå. Det er uansett bare den pastorale praksisen som kan forandres på. Prevensjon og skilsmisse er nok de viktigste punktene for vestlige katolikker, samt ulike spørsmål rundt kvaliteten på ekteskapsforberedelser og oppfølging underveis, sier han.

Spørreundersøkelsen som pave Frans sendte ut til alle verdens katolikker, blir regnet som årsaken til den ekstraordinære bispesynoden. Dingstad mener derimot ikke at det har oppstått et gap mellom folket og kirkens lære, selv om svarene undersøkelsen ga viste et hint av nettopp dette.

– Kirken opprettholder et ideal, men er alltid åpen for folks levde liv. Hvis folk tråkker feil, kan de få nåde. Det er like vanskelig for andre mennesker å være gift, som det er for katolikker. Det å skulle leve med en person resten av livet er utfordrende, og det vil alltid være spenning på dette området.

LES OGSÅ: Pave Frans fordømmer religiøs vold

Privatisering av kjærlighet

Samme nettsted skriver at også kardinalen Peter Erdo snakket til forsamlingen tirsdag morgen. I talen pekte han på privatisering av kjærligheten som den største utfordringen familier har i dag. Dette begrunnet han med at godfølelsen er en viktigere faktor for folket i dagens samfunn, enn faktorer som krever offer og forpliktelse.

Videre introduserte han synodens arbeid til nå, og vektla noen hovedpoeng som diskusjonen nå bør utvikle seg etter. Først og fremst oppmuntrer kardinalen familier til å følge bispemøtet med håp og nåde.

En annen kardinal som talte til forsamlingen tirsdag, var Vincent Nichols. Han hadde dette å si om katolske bryllup: – Ikke bruk pengene på bryllup, bruk dem på ekteskapet.

Dingstad er enig i poengene de to kardinalene prøver å få fram. – Jeg antar at Erdo vil si at ekteskapet krever livslang forpliktelse, mens det i dag ofte fokuseres på umiddelbar nytelse uten konsekvenser. Det er jeg enig i. Jeg synes også at Nichols har et godt poeng. Det skal ikke koste skjorta å gifte seg.

Bispesynode

Bispesynoden ble innført som et permanent tiltak av Paul VI i 1965.

Bare to ganger tidligere har en bispesynode blitt avholdt.

Bispesynoden startet på søndag og skal vare til 19. oktober.

Temaet for bispesynoden er «familien»

Temaet for bispesynoden er «familien»

Powered by Labrador CMS