Pavens predikant pirrer pinsevenner
Det blir tett med pinsevenner på Hedmarktoppen også i sommer, selv med «Pavens predikant» blant talerne, eller kanskje fordi han kommer?
Raniero Cantalamessa må være sommerens mest oppsiktsvekkende stevnetaler i kristen-Norge.
Arrangementskomiteen for Sommerstevnet på Hedmarktoppen kunngjorde i mars at de har invitert den profilerte karismaktiske katolikken som taler.
Flere pinsevenner har reagert med motstand. I en bevegelse som tradisjonelt har vært svært kritisk til Den katolske kirke, har noen sagt at de heretter ikke vil sette sin fot på Hedmarktoppen. Andre har ropt på arrangementskomiteens avgang.
– Spontant tenkte jeg at her har noen i komiteen et stort markeringsbehov, uttalte pinsepastor Kent Andersen i Eydehavn til ukeavisa Korsets Seier. Han mener invitasjonen bør trekkes og at komiteen må gå av.
Pirres?
Motstand eller ikke: Cantalamessas tilstedeværelse demper ikke tilstrømningen til Hedmarktoppen i juli. Kanskje tvert om.
Det ble åpnet for påmelding 15. februar, og tallene har ingen dalende tendens sammenlignet med fjoråret.
– Det har vært god og jevn påmelding, sier Linn Byberg som leder stevnekomiteen sammen med mannen Geir.
– Antallet påmeldte går jevnt og trutt oppover, slik som tidligere år, sier Byberg.
– Merker dere noen boikott?
- Nei, det merker vi ikke. Tvert om har vi sett en liten økning i antall påmeldte, sier hun.
Ikke teologisk debatt
– Er det noen som kommer nettopp fordi Cantalamessa skal tale?
– Det er ikke godt å si, men jeg tror jo ikke at de fleste kommer av den grunn. Sommerstevnet er heller ikke et teologisk debattforum hvor vi skal diskutere katolisisme versus pinsevenner.
– Men folk vil vel diskutere dette?
– Ja, mellom campingvognene vil de nok det. Men det er ikke i vår interesse som arrangør å legge til rette for diskusjon. Mitt inntrykk er at de som kommer, opplever undervisningen som veldig matnyttig. Sånn vil det være med Cantalamessa også. Han har et vitnesbyrd om en vandring med Den hellige ånd. Folk er sugne på å oppleve mer av Gud, bli inspirert og utfordra. De er nysgjerrige.
– Får dere ingen kritikk?
– Vi har fått noen henvendelser, og det er helt greit. Vi er ikke redde for en dialog om dette. Men vi har ikke uttalt oss så mye i selve debatten. Det er ikke i vår interesse. Men vi har fått henvendelser, selv om det ikke er mange. Det er en håndfull.
Snakke forståelig
– Er det en kontinuitet i valgene av talere de siste åra?
– Ja, vi vil ha folk hit som snakker på en forståelig måte, som utfordrer, som hjelper oss som kristne til å ta gode valg og som forteller oss hvordan vi kan leve Jesus-nære liv. Det må være både utfordrende og inspirerende.
Byberg sier komiteen inviterte Cantalamessa til å tale for over to år siden. Dette er bakgrunnen for den oppsiktsvekkende invitasjonen.
– Dette var før stormen oppsto, som hun sier det.
– Du mener før Ulf Ekman ble katolikk?
– Ja. Og vi ønsker hvert år å få tak i talere som har noe å tilføre oss, selv om de kommer fra sammenhenger utenfor vår egen bevegelse, forklarer hun og påpeker at en katolikk sto på talerlisten under Pinsebevegelsens hundreårsmarkering i Oslo Spektrum uten at dette skapte debatt.
Hvor mange som er påmeldt til Sommerstevnet, vil hun ikke ut med.
– Men jeg bekrefter at det ligger litt foran fjorårets tall på samme tid.
Totalt var det 2.000-2.500 på stevnet i fjor. Noe over 1500 var til stede alle dagene. I tillegg var mange innom på dagsbesøk, uten å bli registrert. I hallen er det plass til 2.200 mennesker.