LIA GÅRD RETREATSENTER: Pastor Egil Svartdahl besøker Lia Gård en uke hver høst og vår. Foto: Magnar Børnes/Dagen-arkivet

Pengeaksjon for å redde retreatsteder

Flere retreatsentre sliter med å overleve koronakrisen. – Innsamlingsaksjonen gir håp, sier daglig leder i Sandomstiftelsen.

Publisert Sist oppdatert

Utbruddet av koronaepidemien gjorde at Norge fra 12. mars ikke var til å kjenne igjen. Folketomme gater og stengte skoler, barnehager og arbeidsplasser. Flere bedrifter har permittert alle sine ansatte, og de vet ikke om de vil kunne åpne igjen når korona-faren er over.

I forrige uke skrev Dagen at flere av landets retreatsentre vil gå konkurs i 2020 dersom de må holde stengt i sommer. Flere har allerede tapt mye penger og inntektene i sommermånedene er livsviktige for driften resten av året.

– Dersom dette varer ut over sommeren, kommer nok ikke vi til å overleve, sa daglig leder Anne Karin Apalseth i Sandomstiftelsen.

Startet innsamling

Søndag startet Erik Andreassen, pastor i Oslo Misjonskirke Bethlehem, en innsamlingsaksjon kalt «Redd retreatstedene – Innsamling til Lia Gård og Sandomstiftelsen». Han har også med seg Bjørn Olav Hansen, ordinert pastor i Det Norske Baptistsamfunn.

– Etter å ha lest artikkelen i Dagen om situasjonen, bestemte vi oss for å ta i et tak og bistå, sier Andreassen.

På to dager hadde over 300 personer gitt, og det var kommet inn nesten 200.000 kroner.

– Personlig har vi erfart hvor viktig rolle disse retreatstedene har. De er ikke dem som roper høyest, og de er heller ikke veldig gode på pengeinnsamling, men de har reddet troen og livene til mange mennesker. Det er tusen måter å beskrive det på, men det er et viktig sted for folk å finne Gud rett og slett, sier pastoren.

– Fantastisk

Andreassen sier det er fantastisk at så mange allerede har gitt penger for å støtte retreatene.

– Det finnes mange steder som trenger hjelp. Vi valgte Lia Gård og Sandomstiftelsen fordi vi har en sterk tilknytning til dem. Jeg håper vi bare er så vidt i gang. Ønsker er at alle som har opplevd retreatstredene som betydningsfulle, er med og gir, enten til disse eller til sine lokale steder.

Han tror ikke innsamlingsaksjonen vil redde retreatstedene fra koronakrisen, men håper det kan være en oppmuntring.

– Vi tror ikke denne aksjonen alene kan redde retreatstedene, men det kan være en håndsrekning og oppmuntring til de ansatte og frivillige som nå er permittert. Det viser at mange husker på dem og gjør uttrykk for det gjennom en konkret handling, sier han.

Avgjørende

Pastor, predikant og programleder, Egil Svartdahl, er blant dem som er med å støtte innsamlingsaksjonen.

– Det er et fint initiativ og hvis jeg kan være med å bidra er det noe jeg veldig gjerne gjør.

Svartdahl hadde sitt første møte med retreatbevegelsen høsten 1995.

– Jeg skulle gå inn i rollen som hovedpastor i Filadelfia Oslo og syntes at jeg sto overfor en alt for stor og krevende oppgave. For meg ble koblingen til retreatbevegelsen avgjørende for at jeg klarte det og en stor kilde til inspirasjon. Jeg opplevde det som å bli koblet på en kilde. Det traff en dyp lengsel og et behov inne i meg, sier han.

Hver høst og vår setter han av en uke til stillhet, faste og bønn på Lia Gård.

– Jeg har vært der mange ganger både med stab, pastorteam og alene. Det er en utenkelig tanke at vi kan miste det. Jeg håper virkelig disse stedene klarer å komme seg gjennom koronakrisen på en eller annen måte, sier Svartdahl.

Han sier retreatsentrene er avgjørende for mange mennesker.

– For noen er det et godt supplement for mye annet godt, mens det for andre er helt avgjørende som familie, ektepar eller enkeltmenneske. Det gir også hjelp til å ta gode valg. Jeg kan ikke få sagt nok om hvor viktig det er for meg, sier han.

Takknemlig

Daglig leder i Sandomstiftelsen, Anne Karin Apalseth, sier til Dagen at de er veldig takknemlig for innsamlingsaksjonen.

– Det er overveldende å se den kjærligheten aksjonen er et utrykk for. Jeg synes det er helt fantastisk og det gir håp, sier hun.

Apalseth mener aksjonen sier noe om hvor mye retreatbevegelsen har betydd for folk siden starten på midten av 50-tallet.

– Det snakker til folks hjerter, og setter dype spor, sier hun.

– Kan pengene som samles inn utgjøre en forskjell?

– Det betyr veldig mye, helt klart. Det er små marginer den ene og den andre veien, så alle sånne bidrag er med å vippe pinnen riktig vei, sier Apalseth.

Hun sier de også har opplevd å få økte gaveinntekter på andre måter under koronakrisen.

– Folk bryr seg veldig, og det er mange som har et stort hjerte for retreat.

Powered by Labrador CMS