– Personlig tar jeg klimaendringene med stor ro
Pinsevennene Johannes (24) og Einar (45) stoler på at Gud har kontroll.
– For min del vet jeg at Gud har kontroll. Samtidig føler jeg med de menneskene som lider på grunn av klimaendringene, sier Johannes Olufsen (24).
Han sitter på en tom stolrad i Pinsemenigheten Betel Lofoten i Leknes sammen med Einar Raymond Melkersen (45). Pinsemenigheten er den største i Nord-Norge og er i ferd med å tømmes for folk etter gudstjenesten. Men noen få tar seg god tid fortsatt for å snakke med kjente.
For de to mennene er ikke tema hverdagslivet, men klima. I går kunne man lese om Julie Brattli Steinvik, som er svært bekymret for klimaendringene. Hun er menighetspedagog i Svolvær kirke i Lofoten. En times kjøretur fra Steinviks hjemkirke, er stemningen en litt annen.
– Personlig tar jeg klimaendringene med stor ro, sier Olufsen. Melkersen supplerer:
– Jeg er mer bekymret for menneskene som er bekymret, sier han.
I sin jobb som grunnskolelærer møter han stadig vekk bekymrede unge.
– Mange er vettskremt fordi man tenker at «oi, vi har ødelagt hele greia, jorda kommer til å gå under om ti år», og har behov for hjelp til å takle frykten. Da har vi kommet på en ytterkant.
Mest bekymret
Det er stor forskjell fra kirkesamfunn til kirkesamfunn i hvor stor grad medlemmene er bekymret for konsekvensene av klimaendringene, viser Dagens store kartlegging. Den er gjennomført i samarbeid med analysebyrået Nordic Navigation og Senter for undersøkende journalistikk (SUJO).
I Den norske kirke er bekymringen sterkest, mens medlemmer av pinsebevegelsen er mindre bekymret. Hele 80 prosent av de aktive i Den norske kirke tror i svært høy grad eller høy grad at klimaendringene er menneskeskapte. For Pinsebevegelsen er tallet 43 prosent.
Undersøkelsen viser at det er en klar sammenheng mellom utdanningsnivå og klima. Personer med høyere utdanning er i større grad bekymret enn dem med grunnskole eller videregående utdanning.
Endetid
Melkersen i Betel Lofoten mener det er helt klart at klimaendringene i hvert fall delvis er menneskeskapte.
– Samtidig tenker jeg også at hvis man leser i Bibelen, finner man en del forhåndsvarsler på endetiden, som at det skal kommer jordskjelv og katastrofer.
Men skulle ekstremværet som kommer som følger av klimaendringene være et endetidstegn, mener han likevel det ikke fritar kristne fra ansvaret å forvalte naturen.
– Som vi sier i Nord-Norge; vi kan ikke bare drite i eget reir. Gud sier at vi skal ta kontroll over jorden og ivareta den, sier han.
Olufsen er enig. Han mener det naturlig å ta vare på naturen, spesielt for han som bor i Lofoten.
– Vi kan jo se etter to års kraftig turisme hvordan slitasje påvirker naturen. Da kan man jo bare tenke seg hva konsekvensene kan bli med tanke på utslipp av klimagasser.
De to mener at tegnene på endetid som er beskrevet i Bibelen trygger dem i møte med frykt for fremtiden.
– For min del har jeg en kjempefred over det. Den freden tenker jeg at vi skal ta med oss inn i denne verden. Jeg skjønner hvorfor folk som ikke tror på Jesus frykter. Jeg vet at denne jorden er ikke hjemmet mitt, og uansett hva som skjer går det bra til slutt for vår del, sier Olufsen.
– Hvorfor tror du færre i Pinsebevegelsen er bekymret for menneskeskapte klimaendringer?
– Pinsebevegelsen har ikke alltid rett i alt, men jeg tenker at fokuset på at troen er ditt personlige valg om å følge Jesus, gjør for min del at det kommer en ro og en fred over livet.
– Når troen ikke er fra søndag til søndag, men blir en hverdagstro, er det noe helt annet. Da sier ikke jeg at alle som går i Den norske kirke er slik at troen blir fra søndag til søndag, men i pinsekirken er det kanskje mer fokus på at hver enkelt må ta et valg om å følge Jesus, sier Olufsen.
– Teologiske grunner
Professor i teologi, religion og filosofi på NLA Høgskolen i Bergen, Oddvar Johan Jensen, mener det ligger teologiske grunner bak tallene Dagen presenterer.
– Hvis du ser på mediebildet når det gjelder disse spørsmålene, finner du knapt en representant fra Den norske kirke som sier at vi ikke skal bry oss om klimaendringene fordi Jesus snart kommer igjen, sier han.
– I det vi med bred pensel kan kalle den pinsekarismatiske bevegelsen finner man synspunktet at Gud styrer alt, og at det derfor ikke betyr noe i det store bildet, sier Jensen.
– Skal man formulere det litt annerledes, så er det de mer lukkede miljøene som ikke tar innover seg de bredere samfunnsspørsmålene på samme måte som den mer åpne Den norske kirke. Det er i alle fall nærliggende å tenke på slike forklaringer.
– Gud har kontroll
For kort tid siden var det 80–100 personer som sang i lokalet til Betel Lofoten, men nå har stillheten senket seg i kirken. Pastor Mattias Krogtoft Lindgren sier han tenker på klima i likhet med Den norske kirke, men at det ikke er hans største bekymring.
– Gud har fortsatt kontroll overalt. Det tar ikke ansvaret bort fra meg, det er ikke det jeg mener. Jeg tenker vi må være flinke å forvalte det Gud har gitt oss, sier han.
Lindgren mener å tenke på klima er en måte å elske sin neste på.
– Derfor fokuserer vi på transformasjonen som skjer i menneskers indre ut i fra Bibelen og Guds ord. Det får folk til å se rundt seg å gjøre noe mer, sier pastoren.
– Står dere ikke i fare for å fraskrive dere ansvar i klima- og miljøsaken?
– Gud har fortalt oss at vi skal være gode forvaltere. Det er en del av bildet.
Styre livene
På spørsmål om hva Lindgren tenker om Jensens analyse om at Den norske kirke er mer åpen og tar innover seg brede samfunnsspørsmål, svarer han:
– Jeg opplever ikke at medlemmer av pinsebevegelsen ikke tar innover seg alvoret. Men vi legger ikke livene våre opp etter det. I Gud kan vi ha fred midt i stormen, sier han og presiserer at han kun taler for seg og sin egen forsamling.
Det er nemlig del av bildet at Pinsebevegelsen er mindre organisert og toppstyrt sammenliknet med Den norske kirke, mener han.
– En stor organisasjon som Den norske kirke har mulighet til å bevege i klimasaken på en annen måte.
– Kjent med Gud
Han sier klima ikke er et tema som tas opp fra talerstolen, men at mange i menigheten er engasjert i det.
– Vår hovedprioritet fra talerstolen er at folk skal få bli kjent med Gud og komme til himmelen. Hvis vi bare skulle snakket om en ting så hadde det vært det, sier han.
Selv om klima er viktig bør ikke det styre livene våre, mener pastoren.
– Det er store agenter innenfor klima som vi ikke kan gjøre noe med. Store endringer ligger på et høyere stadium og i politiske hender. Vi bør gjøre så godt vi kan, men det bør ikke være klima som styrer livene våre. Jesus skal være i sentrum, sier han og presiserer at man ikke bør bruke det som en unnskyldning for å ikke bry seg om klima.
----------
Denne saken er laget i samarbeid med Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) ved Universitetet i Bergen.
Kartleggingen av Kristen-Norge er gjort med støtte fra Fritt Ord.
----------
**Følg med på emneknaggen #kristennorge på Instagram.
**Har du tips? Kontakt vår journalist Johanna Magdalena Husebye på e-post jmh@dagen.no, eller kryptert på appen Signal til nummer 93894283.