Peter (33) er usikker på fremtiden som prest
Han er en av mange ansatte i Den norske kirke som spør seg: Hva nå?
– Man kan få inntrykk av at kirkemøtets vedtak bare er en formalitet, men sannheten er at vi har endret ekteskapslæren, og det er ganske omfattende, sier Peter Johansen, sokneprest i Tveit kirke på Askøy.
Dagen tok i går en ringerunde til flere konservative prester. Flere ønsket ikke å uttale seg. En av dem fryktet at det ikke lenger er noe rom som er forbeholdt den klassiske lære, fordi man på død og liv skal holde sammen.
Krampaktig
Johansen er blant dem som synes at enhetsoppfatningen i Den norske kirke har blitt ganske krampaktig etter hvert.
– Den lutherske bekjennelse forutsetter enighet om evangeliet og sakramentene. Men hvis man stadig vekk kan endre mening om hva evangeliet dreier seg om, så kan man visst få til det meste, sier han.
Soknepresten tror at utfordringene fremover vil bli store, og spør seg hvordan innføring av ny vigselsliturgi skal løses lokalt.
– Du er 33 år og har mange år foran deg som prest. Hva tenker du om det?
– Det gjør jo situasjonen ekstra krevende. Jeg har snakket med eldre kolleger som tenker at de får stå løpet ut. Men for oss som er unge blir bekymringene desto større.
Trøtt av å håpe
Mandag annonserte Dag Øivind Østeren på Facebook at han kommer til å slutte som prest og melde seg ut av Den norske kirke. Han har de siste årene vært leder for Carissimi, et fellesskap av prester som vil ha retten til å avstå fra gudstjenestefellesskap med biskoper som har godtatt homofilt samliv. I et intervju med Dagen sier Østereng at han er trøtt av å håpe.
– Det er en utopi å fortsette med den kampen vi har kjempet i ni år, sier han
Østereng kjenner til at det er mange i hans nettverk som lurer på om de skal melde seg ut, men understreker at han og Carissimi ikke har noen kampanje på gang.
– Jeg vil følge presten
Fra Marie Grastveit i Stavanger bispedømme får Dagen opplyst at tre-fire aktive kirkemedlemmer har meldt seg ut.
– Hvilke konsekvenser vil dette få på grasrota i ditt bispedømme?
– Noen vil melde seg ut, ganske mange vil avvente situasjonen og tenke seg om. Så er det såpass mange lokalmenigheter som fungerer så bra og som er gode å være med i. Jeg håper at mange vil stå som innmeldte og kan være med å påvirke lokalt.
– Hva avventer de?
– Kanskje hva prestene gjør. Selv tenker jeg langt på vei at jeg vil følge presten, som er leder i min lokalmenighet.
– Hva vil du gjøre nå?
– Jeg kommer i alle fall til å stå i kirken så lenge jeg er valgt. Når jeg sa ja til å stille til gjenvalg, må jeg ta det ansvaret. Så er jeg en del av Frøyland Orstad menighet, som er helt fantastisk. Det sitter langt inne å gi opp det, sier Grastveit.
Den siste dråpen
Vedtaket mandag ble den siste dråpen for Sigurd Idland, daglig leder og forsamlingsutvikler i Lye forsamlingshus. Der har fem organisasjoner og Den norske kirke et tett samarbeid. Mandag meldte han seg ut. Formelt kan han fortsette i jobben, men han opplever at kirkens standpunkt gjør noe med motivasjonen.
– Man er avhengig av motivasjon for å stå på i det kristne arbeidet, understreker han.
I tenkeboksen
Tre andre prester Dagen har snakket med er i tenkeboksen. Kjetil Kringlebotten, sokneprest i Kvinherad, spør seg hvor troverdig forkynnelsen blir når man ikke har en kirke som backer en opp. Og hva skal han egentlig undervise konfirmantene?
Ingunn Aarseth Høivik, sokneprest i Rissa i Fosen, slår fast at hun fortsatt vil si det hun står for: at ekteskapet er for mann og kvinne.
Hun synes det ville vært mest ryddig å ha borgerlig vigsel og tilby kirkelig velsignelse i etterkant.
– Jeg begynner å håpe på at det kommer, sier hun.
Uthuler troen
Heidi Frich Andersen, sokneprest i Tysfjord i Nordland, tror at mange opplever at den negative utviklingen i Den norske kirke har gått fort, og spør seg om hun kan ha tillit til biskopene etter at de så raskt har endret syn i denne konkrete saken.
– Hvordan blir det å ha overordnede som du ikke stoler på i trosspørsmål? spør hun seg.
Hun peker videre på at det er svært få kirkesamfunn i verden som vier homofile, og at Den norske kirke marginaliserer seg selv.
– Det som bekymrer mange er om vi til slutt vil være en kristen kirke. Om vi ikke fastholder Bibelen i denne saken, hva blir det neste da? Jeg frykter at troen vil bli uthulet og at Bibelen ikke blir viktig for oss lenger, sier hun.
Les også: