Duen er et eldgammelt symbol på Den hellige ånd som ble «utgytt over alt kjød» på pinsedag. Foto: Adobe Stock
Pinse for alle
Fra det gamle israelsfolkets historie vet vi hvor viktig høytidene har vært for å ta vare på den jødiske identiteten gjennom ulike historiske faser. Slik er det også for oss. Vi gjør oss selv en åndelig bjørnetjeneste dersom vi tenker at høytider som pinse ikke er viktige for oss.
Tidlig i korona-tiden ble det poengtert at den sammenfalt med kirkens fastetid. Den roen som smitteverntiltakene påla oss kunne dermed benyttes som en hjelp til å finne den roen som fastetiden innbyr til.
Nå nærmer vi oss en ny viktig periode i kirkeåret, nemlig pinsen. I dag er det ventet nye signaler fra kulturministeren om hvilke regler som skal gjelde for forsamlinger i tiden fremover. Det er sannsynlig at korona-tiltak vil sette sitt tydelige preg også på pinsehøytiden. Pinsen er ikke forbundet med stillhet på samme måte som fastetiden er det, men det ligger an til at høytiden må markeres annerledes i år enn det som er vanlig.
I dagens avis kan vi lese at barne-og familiekonsulent Jorunn Bergo Aarvik i NLM Ung vil bidra til en fornyet bevisstgjøring på pinsens egenart og betydning. Fra år til år leser vi saker hvor folk på gaten avslører sin manglende kunnskap om Den hellige ånd og om det som skjedde på pinsedag.