– Pinsebevegelsen fremholder et klassisk ekteskapssyn
Leder for Pinsebevegelsen, Øystein Gjerme, opplever ikke at det er et ønske innad i Pinsebevegelsen om å diskutere dette spørsmålet på nytt.
Leder for Pinsebevegelsens lederråd, Øystein Gjerme, har de siste ukene lest Terje Hegertuns nye bok «Det trofaste samlivet».
Han ble, i likhet med blant annet teolog Espen Ottosen, ikke overbevist om det han leste.
– Innspill fra sidelinjen
Gjerme presiserer at boken ikke er skrevet av en representant for Pinsebevegelsen.
– Hegertun skriver fra sin posisjon som MF-teolog. Dette er sånn sett et innspill fra sidelinjen, understreker Gjerme.
Lederen for Pinsebevegelsen sier at han ønsker å lytte til historier fra mennesker som opplever en tiltrekning til det samme kjønn.
– Dette er et tema som må behandles med stor respekt. Ingen må ta lett på det, sier Gjerme.
Fremholder klassisk ekteskapssyn
Pinselederen understreker samtidig at det er helt fremmed for Pinsebevegelsen å skulle endre syn i dette spørsmålet.
– Pinsebevegelsen fremholder et konservativt og klassisk syn på at ekteskapet er mellom én mann og én kvinne, konstaterer Gjerme, og trekker fram samlingen på Gardermoen i 2018 der over hundre pastorer og kristne ledere fra Pinsebevegelsen var samlet for å diskutere nettopp samliv mellom likekjønnede.
– Der ble temaet godt debattert med en respektfull tone, sier pinselederen.
Terje Hegertun var ikke til stede på denne samlingen.
Gjerme påpeker at det i Pinsebevegelsens grunnlagsdokument, som alle pinsemenigheter må si seg enig med, står at ekteskapet er mellom en mann og en kvinne.
– Det var bred enighet i 2018, og jeg har ikke opplevd et ønske innad i Pinsebevegelsen om å debattere dette temaet på nytt. Vi står støtt i dette synet, understreker pinselederen.
Vil kjempe mot meningspress
– Hvordan forholder Pinsebevegelsen seg til Skeivt Kristent Nettverk?
– Vi har ikke et formelt forhold til Skeivt Kristent Nettverk, men jeg har snakket med dem når de har ønsket det. Jeg er åpen for å høre deres historier, men jeg er samtidig klar på hva som er Pinsebevegelsens syn i spørsmålet om likekjønnet samliv.
Gjerme fremholder Pinsebevegelsens rett til å ha sitt syn i saken.
– Problemet oppstår hvis vi opplever et press til at vi må endre vårt standpunkt. Det er viktig at hvert enkelt frikirkelige samfunn i Norge selv får lov til å lande på sine konklusjoner i denne saken.
Gjerme stiller seg bak utsagnet fra den amerikanske megakirke-pastoren Rick Warren.
«Vår tid har kjøpt en løgn om at hvis du skal inkludere noen så er du nødt til å være enig i alt de står for og gjør. Det stemmer ikke.
– Det er fullt mulig å være gode mot mennesker uten å selv endre standpunkt i en sak, mener Øystein Gjerme.
«Massivt trykk»
I boken skriver Hegertun «Vi ser i dag trolig bare starten på kritikken som vil ramme kirkelige fellesskap», med henvisning særlig til manglende sensitivitet.
– Tror du han har rett i at det vil komme mye kritikk mot disse kirkelige fellesskapene, også Pinsebevegelsen?
– Det er ingen tvil om at det finnes en viss mangel på frimodighet mot å snakke åpent om denne tematikken blant frikirkelige i Norge. Det er et problem, sier Gjerme, som mener det i dette spørsmålet finnes et «massivt trykk» inn mot det frikirkelige.
– Jeg lurer på hvor det stopper, sier Gjerme, som tror Hegertun vil møte både motstand og forståelse for det han skriver i boken.
Må godta verdigrunnlaget
– Hegertun frykter A- og B-medlemskap i menigheter på bakgrunn av hvem som får adgang til ulike tjenester, som å delta i lovsangs- eller barnearbeid. Hva tenker du om det?
– Praksis i norske pinsemenigheter er at de som blir betrodd leder -og forkynneroppgaver må si seg enige i vårt verdigrunnlag, sier Gjerme.
– Utfordringen er hvordan vi både skal klare å stå fast på ekteskapet mellom mann og kvinne, og samtidig ha en varm og inkluderende holdning ovenfor mennesker som har homofil legning.