– Pinsebevegelsen må forberede seg på uenighet
Pinseteolog ønsker å diskutere homofilispørsmålet uten at fasiten er gitt på forhånd.
– Det er noen teologiske spørsmål kirken står og faller på, nemlig den sentrale historien om Jesu død og oppstandelse. Men så er det andre spørsmål hvor jeg mener det er lov å ha litt ulike synspunkt uten at vi skal være for rask til å stigmatisere eller karakterisere hverandre, sier Terje Hegertun, professor i pentekostal teologi ved Menighetsfakultetet.
Ett av disse spørsmålene er synet på seksuelt samliv.
I en artikkel i Korsets Seier, Pinsebevegelsens egen avis, skriver Hegertun denne uken at frikirkene må tåle teologisk uenighet.
– Bør ikke avskjediges
Professoren ønsker at man må kunne snakke om samlivsspørsmål uten å måtte møte trusler om negative konsekvenser.
– Jeg synes det er trist at det fins ledere i Pinsebevegelsen som bare vil uttale seg anonymt fordi de har et annet syn. Det må gå an å si at man ikke har en tydelig mening i samlivsspørsmålet eller at man er underveis, sier Hegertun.
Han mener bevegelsen må ha plass for de gode teologiske samtalene uten å komme med for raske posisjonsmarkeringer.
– Hvis kristne ledere i Pinsebevegelsen har ulike syn må vi forholde oss til det, sier Hegertun.
– Så det er ikke et alternativ å avskjedige ledere som har liberalt syn i homofilispørsmålet?
– Nei, jeg håper ikke det.
Frykt for konsekvenser
Hegertun mener det er mye som tyder på at det finnes en frykt i Pinsebevegelsen for hva teologiske samtaler i samlivsspørsmålet kan føre til.
– Vi må ikke være redd for hva slike samtaler kan føre til. Hvis det er sånn at det finnes ulike syn i spørsmålet, men at dette ikke er artikulert, så mener jeg at det kanskje er bedre med en avklart uenighet enn en påtvunget eller tilsynelatende enighet.
En større åpenhet i denne samtalen kan like gjerne føre til at Pinsebevegelsen foredler sitt tradisjonelle syn.
– Men ingenting er gitt på forhånd. Det er sunt hvis man er åpen for at teologiske samtaler kan få ulike utfall.
Enhet og uenighet
Ett år etter at Kirkemøtet vedtok å innføre to likestilte syn, synes Hegertun at de konservative har fått rom og respekt.
I artikkelen skriver han: «Jeg observerer med tilfredshet at de som innenfor Den norske kirke fastholder idealet om at ekteskapet er en livslang pakt mellom én mann og én kvinne, av sine meningsmotstandere i den samme kirke nå blir oppmuntret til å være frimodige og benytte de muligheten som er gitt dem til å framholde et klassisk syn…»
– Biskopene i Den norske kirke vil si at de har enhet selv om de har vedtatt to likestilte syn i samlivsspørsmålet. Er du enig med dem?
– Ja, i en kvalifisert forstand. Man står sammen om den apostoliske trosbekjennelsen, men man er uenig i en del etiske spørsmål. Årene fremover vil vise oss om enheten tåler denne uenigheten. Utfordringen vil komme på lokalplan, blant annet når konfirmanter skal undervises.
– Så du mener det er mulig å være uenig i samlivsspørsmål og likevel ha enhet?
– Jeg mener i alle fall at jeg har fått relativt stor sans for den måten konservative teologer i Den norske kirke har håndtert dette på. De vil si at Bibelen i hovedsak løfter fram et livslangt ekteskapet mellom mann og kvinne som idealet. Samtidig, av hensyn til å bevare enhet, har man øvd seg på å leve med en uenighet i visse spørsmål.
– Er det mulig å tenke seg at Pinsebevegelsen kan bevare enheten med to likestilte syn?
– Kanskje. Det er ikke godt å si. Vi må ha noen år på oss før vi kan slå fast det.
Moderat syn
– Hvor står du selv i homofilispørsmålet?
– Jeg har vel det som kanskje kan karakteriseres som et moderat, klassisk syn. Jeg innser at det er både etiske og teologiske sider ved denne saken som frikirkeligheten bør drøfte mer inngående. Det vil jeg imidlertid gjøre i andre fora og i samarbeid med min egen lokale menighet, Filadelfiakirken i Oslo.
Hegertun har ikke noen formelle posisjoner i Pinsebevegelsen, men er medlem av Filadelfiakirken Oslo hvor han også forkynner iblant.
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));